Cílem diplomové práce bylo sledování vlivu půdního zinku a mědi na vybrané ukazatele jakosti plodů rajčat. Byla zvolena odrůda rajčat Domino F1, jejíž rostliny byly vypěstovány v plastových vegetačních nádobách. Plody byly sklizeny v konzumní zralosti a byl v nich stanoven obsah sušiny, organických kyselin, fosforu a dusíku. Součástí diplomové práce je rozsáhlý literární přehled týkající se chemického složení zeleniny, především rajčat, a nutričního významu zeleniny a rajčat v lidské stravě. Dále je pojednáno o mikroelementech v rostlinách zejména o mědi a zinku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with a research of the influence of zinc and copper onto the chosen indicators of quality of tomato berries. For this purpose, the Domino F1 variety was chosen. The plants were grown in plastic vegetation vessels. The berries were harvested when consumer ripe and the content of dry matter, organic acids, phosphorus and nitrogen was identified. Part of this thesis is represented by an extensive list focusing on the chemical content of vegetables, especially tomatoes, and their nutrition importance within human food. Besides, the thesis deals with the microelements of plants with emphasis placed upon zinc and copper.
Cílem diplomové práce bylo sledování vlivu půdního zinku a mědi na vybrané ukazatele jakosti plodů rajčat. Byla zvolena odrůda rajčat Domino F1, jejíž rostliny byly vypěstovány v plastových vegetačních nádobách. Plody byly sklizeny v konzumní zralosti a byl v nich stanoven obsah sušiny, organických kyselin, fosforu a dusíku. Součástí diplomové práce je rozsáhlý literární přehled týkající se chemického složení zeleniny, především rajčat, a nutričního významu zeleniny a rajčat v lidské stravě. Dále je pojednáno o mikroelementech v rostlinách zejména o mědi a zinku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with a research of the influence of zinc and copper onto the chosen indicators of quality of tomato berries. For this purpose, the Domino F1 variety was chosen. The plants were grown in plastic vegetation vessels. The berries were harvested when consumer ripe and the content of dry matter, organic acids, phosphorus and nitrogen was identified. Part of this thesis is represented by an extensive list focusing on the chemical content of vegetables, especially tomatoes, and their nutrition importance within human food. Besides, the thesis deals with the microelements of plants with emphasis placed upon zinc and copper.
V literární části charakterizujte plodovou zeleninu, zejména rajčata.
Popište chemické a biochemické vlastnosti zinku a mědi. Zabývejte se i ekologickými
aspekty výskytu obou prvků v životním prostředí.
V experimentální části sledujte vliv stupňovaných dávek půdního zinku a mědi na
jakostní ukazatele plodů rajčat.
Založte a veďte nádobový pokus se stupňovanými dávkami zinku a mědi v půdě.
U rajčat vypěstovaných v nádobovém pokusu sledujte distribuci zkoumaných kovů
a dále jejich vliv na obsah sušiny, kyselin, dusíku a fosforu.
Zásady pro vypracování
V literární části charakterizujte plodovou zeleninu, zejména rajčata.
Popište chemické a biochemické vlastnosti zinku a mědi. Zabývejte se i ekologickými
aspekty výskytu obou prvků v životním prostředí.
V experimentální části sledujte vliv stupňovaných dávek půdního zinku a mědi na
jakostní ukazatele plodů rajčat.
Založte a veďte nádobový pokus se stupňovanými dávkami zinku a mědi v půdě.
U rajčat vypěstovaných v nádobovém pokusu sledujte distribuci zkoumaných kovů
a dále jejich vliv na obsah sušiny, kyselin, dusíku a fosforu.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Problematiku zvládla výborně.
Před komisí vystupovala méně jistě, na dané otázky odpovídala věcně a stručně, s občasným zaváháním.
prof. Ing. Kráčmar, DrSc. - jakou barvu měly misky, kolik rajčat jste analyzovala, jakou měly barvu.
prof. Ing. Kopec, DrSc. - význam stopových prvků - stručně vysvětlete.
Ing. Valášek, CSc. - ošetření vlnových délek.
Mgr. Buňková, PhD. - setkala jste se s termínem metaloproteiny.