Cílem práce bylo stanovení biologicky aktivních látek brokolice (Brassica oleracea convar. Italica) jako je škrob, chlorofyl, fosfor, {β}-karoten a vitamin C. Pozornost byla také věnována obsahu těžkých kovů. Ke stanovení
{β}-karotenu a vitaminu C byla použita chromatografická metoda HPLC-ECD. Byly vypracovány vhodné extrakční postupy a op-timální chromatografické podmínky pro detekci {β}-karotenu v brokolici.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to specify biological active substances in broccoli (Brassica oleracea convar. Italica) such as starch, chlorophyll, phosphorus,
{β}-carotene and vitamin C. Consideration was given to amount of heavy metals
as well. For determi-nation of {β}-carotene and vitamin C chromatographic method based on HPLC-ECD was used. Suitable procedure for extraction and installation of optimal chromatographic methods of {β}-carotene from broccoli was developed.
Cílem práce bylo stanovení biologicky aktivních látek brokolice (Brassica oleracea convar. Italica) jako je škrob, chlorofyl, fosfor, {β}-karoten a vitamin C. Pozornost byla také věnována obsahu těžkých kovů. Ke stanovení
{β}-karotenu a vitaminu C byla použita chromatografická metoda HPLC-ECD. Byly vypracovány vhodné extrakční postupy a op-timální chromatografické podmínky pro detekci {β}-karotenu v brokolici.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to specify biological active substances in broccoli (Brassica oleracea convar. Italica) such as starch, chlorophyll, phosphorus,
{β}-carotene and vitamin C. Consideration was given to amount of heavy metals
as well. For determi-nation of {β}-carotene and vitamin C chromatographic method based on HPLC-ECD was used. Suitable procedure for extraction and installation of optimal chromatographic methods of {β}-carotene from broccoli was developed.
Fyziologický popis rostliny.
Vlastní chemické složení brokolice.
Metodika HPLC.
Experimentální část.
Závěr.
Zásady pro vypracování
Fyziologický popis rostliny.
Vlastní chemické složení brokolice.
Metodika HPLC.
Experimentální část.
Závěr.
Seznam doporučené literatury
KLOUDA, P.: Moderní analytické metody.
1. vydání. Ostrava: Nakladatelství Petr Klouda, 1996.
VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 2.
VŠCHT Praha, Tábor: OSSIS, 1999.
Wilson, K., Walker, J., Principles and Techniques of pracitical biochemistry, fifth edition, University Cambridge 2000, ISBN 0521651042
Jeffery, E. H., Brown, A.,F., Kurilich, A.,C., Journal of Food Composition Analysis, Variation in content of bioactive components in broccoli, Volume 16, Issue 3, June 2003, p. 323-330
Seznam doporučené literatury
KLOUDA, P.: Moderní analytické metody.
1. vydání. Ostrava: Nakladatelství Petr Klouda, 1996.
VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 2.
VŠCHT Praha, Tábor: OSSIS, 1999.
Wilson, K., Walker, J., Principles and Techniques of pracitical biochemistry, fifth edition, University Cambridge 2000, ISBN 0521651042
Jeffery, E. H., Brown, A.,F., Kurilich, A.,C., Journal of Food Composition Analysis, Variation in content of bioactive components in broccoli, Volume 16, Issue 3, June 2003, p. 323-330
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. ing. Hrabě J.,Ph.D. - srovnejte obsah bílkovin v mléce a v brokolici.
ing. Valášek P., CSc., - jaký způsob mineralizace vzorku jste v práci použila?
doc. ing. Golán J., Dr. - jaký je obsah dusičnanů v brokolici?