Bakalářská práce uvádí přehled nejdůležitějších cereálií a jejich význam v lidské výživě a jejich chemické složení. Obiloviny poskytují pro lidskou výživu zdraví potřebné bílkovi-ny, sacharidy, minerální látky, vitaminy, a vlákninu. Obiloviny výrazně ovlivňují výživo-vou bilanci světové populace. Jako dobrý zdroj energie a dobře využitelných sacharidů by měly být základem naší stravy. Dále se zaměřuje na jejich význam z potravinářského a medicínského hlediska a jejich využití v gastronomii.
Anotace v angličtině
Barchelor thesis is a review about the most important cereals. Cereals are good sourus for healthy necessary proteins, saccharides, mineral substances, vitamins and fibres for human nutrition. Cereals significantly influence the nutrition balance of world population. The barchelor work is focused on cereal benefit in food and pharmaceuticals industry and their advantages in cooking.
Klíčová slova
cereálie, výživa, celozrnné potraviny
Klíčová slova v angličtině
cereals, nutrition, cereals foods
Rozsah průvodní práce
61 s., 1 s. příloh s textem
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce uvádí přehled nejdůležitějších cereálií a jejich význam v lidské výživě a jejich chemické složení. Obiloviny poskytují pro lidskou výživu zdraví potřebné bílkovi-ny, sacharidy, minerální látky, vitaminy, a vlákninu. Obiloviny výrazně ovlivňují výživo-vou bilanci světové populace. Jako dobrý zdroj energie a dobře využitelných sacharidů by měly být základem naší stravy. Dále se zaměřuje na jejich význam z potravinářského a medicínského hlediska a jejich využití v gastronomii.
Anotace v angličtině
Barchelor thesis is a review about the most important cereals. Cereals are good sourus for healthy necessary proteins, saccharides, mineral substances, vitamins and fibres for human nutrition. Cereals significantly influence the nutrition balance of world population. The barchelor work is focused on cereal benefit in food and pharmaceuticals industry and their advantages in cooking.
Klíčová slova
cereálie, výživa, celozrnné potraviny
Klíčová slova v angličtině
cereals, nutrition, cereals foods
Zásady pro vypracování
Současné druhy obilovin.
Obiloviny jako základ výživy předcházejicích generací.
Nové poznatky týkající se celozrnných pokrmů a jejich využití v současné gastronomii.
Netradiční pokrmy z celozrnných potravin.
Zásady pro vypracování
Současné druhy obilovin.
Obiloviny jako základ výživy předcházejicích generací.
Nové poznatky týkající se celozrnných pokrmů a jejich využití v současné gastronomii.
Netradiční pokrmy z celozrnných potravin.
Seznam doporučené literatury
PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M., Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin. 1 . vyd. Pra-ha: VŠCHT, 2004. 203 s. ISBN 80-7080-530-7
KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií. 1. vyd. Brno: MZLU, 2004. 141 s. ISBN
80-7157-811-8
PETR, J., HÚSKA J., Speciální produkce rostlinná - I. 1. vyd. Praha: AF ČZU,1997. 197 s. ISBN 80-213-0152-X
VELÍŠEK, J: Chemie potravin 1. 2. vyd. Tábor: Ossis. 2002. 344 s.
Seznam doporučené literatury
PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M., Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin. 1 . vyd. Pra-ha: VŠCHT, 2004. 203 s. ISBN 80-7080-530-7
KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií. 1. vyd. Brno: MZLU, 2004. 141 s. ISBN
80-7157-811-8
PETR, J., HÚSKA J., Speciální produkce rostlinná - I. 1. vyd. Praha: AF ČZU,1997. 197 s. ISBN 80-213-0152-X
VELÍŠEK, J: Chemie potravin 1. 2. vyd. Tábor: Ossis. 2002. 344 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Rop,Ph..D.-
Co je to bér sivý(Setaria pumila) ?
Jaké jsou zkušenosti s pěstováním rýže v podmínkách Čech nebo Slovenska ?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.-
Jedna složka kukuřice pěkně vybarvuje podkožní tuk - která ?