Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování lidí nemocných celiakií. Jsou shrnuty základní poznatky o této nemoci, jejich projevech a diagnostice. Jsou popsány základní změny, které nastanou při přechodu z normální stravy na bezlepkovou dietu, která je jedinou léčbou celiakie.
Anotace v angličtině
This document concerns issues related to boarding people with celiac disease. There is su-mmarized knowledge about this disease, its symptoms and diagnostics. There are described basic changes that occur during conversion from standard board to celiac diet. This diet is the only one therapy of celiac disease.
Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování lidí nemocných celiakií. Jsou shrnuty základní poznatky o této nemoci, jejich projevech a diagnostice. Jsou popsány základní změny, které nastanou při přechodu z normální stravy na bezlepkovou dietu, která je jedinou léčbou celiakie.
Anotace v angličtině
This document concerns issues related to boarding people with celiac disease. There is su-mmarized knowledge about this disease, its symptoms and diagnostics. There are described basic changes that occur during conversion from standard board to celiac diet. This diet is the only one therapy of celiac disease.
Obecné zásady vzniku celiakie, její projevy a diagnostika.
Zásady používání potravin při onemocnění celiakii, jejich vhodná skladba,
nutriční hodnota, rozdíly oproti klasické stravě, ekonomika a sestavení optimálního
jídelního lístku.
Stravovací zařízení - akceptace potřeb člověka při celiakii, praktické zkušenosti
ze školních jídelen,restauračních zařízení,cestování, srovnání s ostatními státy.
Zásady pro vypracování
Obecné zásady vzniku celiakie, její projevy a diagnostika.
Zásady používání potravin při onemocnění celiakii, jejich vhodná skladba,
nutriční hodnota, rozdíly oproti klasické stravě, ekonomika a sestavení optimálního
jídelního lístku.
Stravovací zařízení - akceptace potřeb člověka při celiakii, praktické zkušenosti
ze školních jídelen,restauračních zařízení,cestování, srovnání s ostatními státy.
Seznam doporučené literatury
Celiakie - R.Červenková, 1.vydání,vyd. Galén, ISBN 80-7262-425-3, 2006
Celiakie a bezlepková dieta, dieta a rady lákaře - MUDr.P.Kohout,PhD., J.Pavlíčková,3.vydání,vyd. Maxdorf, ISBN 80-7345-070-4,2006
Vaříme zdravě bez lepku - T.Marquardt, B.-M. Lanzenberger,přeložila Z.Schönová,1. vydání,vyd.Jan Vašut, ISBN 978-80-7236-348-3
www.coeliac.cz
www.celiac.cz
Seznam doporučené literatury
Celiakie - R.Červenková, 1.vydání,vyd. Galén, ISBN 80-7262-425-3, 2006
Celiakie a bezlepková dieta, dieta a rady lákaře - MUDr.P.Kohout,PhD., J.Pavlíčková,3.vydání,vyd. Maxdorf, ISBN 80-7345-070-4,2006
Vaříme zdravě bez lepku - T.Marquardt, B.-M. Lanzenberger,přeložila Z.Schönová,1. vydání,vyd.Jan Vašut, ISBN 978-80-7236-348-3
www.coeliac.cz
www.celiac.cz
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof.Ing.Březina, CSc.- Jako vitamin P je označována skupina biologicky aktivních látek, které vykazují antioxidační aktivitu. Můžete je jmenovat?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Upozornila na nutnost sledování nemocných a dává otázku jaké procento takto nemocných je v ČR a ve světě?
Otázky byly studentkou zodpovězeny s výbornou znalostí.