Cílem bakalářské práce bylo získat přehled o stavu a úrovni stravování vězňů ve stravovacích zařízeních VS ČR. Práce se zabývá především stavem stravovacích provozů, vývojem koncepcí provozování stravovacích provozů a využívání stravovacích programů při řízení chodu těchto zařízení ve VS ČR. Dále je věnována pozornost kategoriím strávníků ve VS ČR, příslušným finančním stravovacím limitům, doporučeným výživovým dávkám a jejich plnění v porovnání s daným finančním limitem. Důkladně byla propracována koncepce využití systému zchlazené stravy pro strávníky ve Vězeňské službě ČR.
Anotace v angličtině
The aim of the Bachelor thesis was to acquire a knowledge of the state and level of the meals of prisoners in the catering facilities of the Prison Service of the Czech Republic (PSCR). The thesis deals particularly with the state of canteens, the development of concepts of operation of canteens and the utilization of meal programmes in managing the operation of these facilities in the PSCR. Furthermore, attention is paid to categories of boarders in the PSCR, to relevant financial meal limits, recommended nutritional doses and their fulfilment in comparison with the given financial limit. A concept of the utilization of a cooled food system for boarders in the PSCR has been thoroughly elaborated.
Klíčová slova
Klíčová slova: stravovací zařízení VS ČR, koncepce provozování stravovacích provozů, kategorie strávníků, stravní limity, výživové doporučené dávky, doporučené dávky potravin, systém HCCP, systém zchlazené stravy, centrální kuchyně.
Klíčová slova v angličtině
Key words: catering facilities of the PSCR, concept of the operation of canteens, categories of boarders, meal limits, nutritional recommended doses, recommended doses of food, HCCP system, cooled food system, central kitchen.
Rozsah průvodní práce
68 s
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo získat přehled o stavu a úrovni stravování vězňů ve stravovacích zařízeních VS ČR. Práce se zabývá především stavem stravovacích provozů, vývojem koncepcí provozování stravovacích provozů a využívání stravovacích programů při řízení chodu těchto zařízení ve VS ČR. Dále je věnována pozornost kategoriím strávníků ve VS ČR, příslušným finančním stravovacím limitům, doporučeným výživovým dávkám a jejich plnění v porovnání s daným finančním limitem. Důkladně byla propracována koncepce využití systému zchlazené stravy pro strávníky ve Vězeňské službě ČR.
Anotace v angličtině
The aim of the Bachelor thesis was to acquire a knowledge of the state and level of the meals of prisoners in the catering facilities of the Prison Service of the Czech Republic (PSCR). The thesis deals particularly with the state of canteens, the development of concepts of operation of canteens and the utilization of meal programmes in managing the operation of these facilities in the PSCR. Furthermore, attention is paid to categories of boarders in the PSCR, to relevant financial meal limits, recommended nutritional doses and their fulfilment in comparison with the given financial limit. A concept of the utilization of a cooled food system for boarders in the PSCR has been thoroughly elaborated.
Klíčová slova
Klíčová slova: stravovací zařízení VS ČR, koncepce provozování stravovacích provozů, kategorie strávníků, stravní limity, výživové doporučené dávky, doporučené dávky potravin, systém HCCP, systém zchlazené stravy, centrální kuchyně.
Klíčová slova v angličtině
Key words: catering facilities of the PSCR, concept of the operation of canteens, categories of boarders, meal limits, nutritional recommended doses, recommended doses of food, HCCP system, cooled food system, central kitchen.
Zásady pro vypracování
Popište stravování ve vězeňské službě České republiky.
Zaměřte se na doporučené výživové dávky u jednotlivých kategorií vězňů v závislosti
na jejich energetickém výdeji.
V práci věnujte pozornost koncepci provozování stravovazích provozů ve VS ČR.
Výsledky hodnoťte z pohledu celkových investičních nákladů.
Navrhněte optimální variantu koncepce stravování.
Práce bude realizována ve spolupráci s generálním ředitelstvím Vězeňské
služby České republiky a věznicí Odolov.
Zásady pro vypracování
Popište stravování ve vězeňské službě České republiky.
Zaměřte se na doporučené výživové dávky u jednotlivých kategorií vězňů v závislosti
na jejich energetickém výdeji.
V práci věnujte pozornost koncepci provozování stravovazích provozů ve VS ČR.
Výsledky hodnoťte z pohledu celkových investičních nákladů.
Navrhněte optimální variantu koncepce stravování.
Práce bude realizována ve spolupráci s generálním ředitelstvím Vězeňské
služby České republiky a věznicí Odolov.
Seznam doporučené literatury
[1] PELOUŠEK, J. Technické vybavení provozů společného stravování II. Skripta
1. vydání Vyškov PV, 2000, 33 s.
[2] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví specifické hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu.Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s 55.
[3]Zákon č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, ve znění pozdějších předpisů.
[4]NOVÁK, v., Ekonomika výživy I. Díl. Vyškov VVŠ PV, 2001 100 s.
Seznam doporučené literatury
[1] PELOUŠEK, J. Technické vybavení provozů společného stravování II. Skripta
1. vydání Vyškov PV, 2000, 33 s.
[2] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví specifické hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu.Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s 55.
[3]Zákon č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, ve znění pozdějších předpisů.
[4]NOVÁK, v., Ekonomika výživy I. Díl. Vyškov VVŠ PV, 2001 100 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Velichová,Ph.D.- Jaké znáte stupně výživových doporučení odvozených od jejich obsahu a způsobu vyjádření. Stručně je popište.
Výživové doporučené dávky - nutriční standard.
Doporučená dávky potravin ve formě spotřebního koše.
Jaké znáte další doporučené výživové systému?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- V čem se zásadně liší stravování ve vězeňství a v jiném systému uzavřeného systému stravování?
Student odpovídal s výbornou znalostí problematiky.