Tato práce je zaměřena na změny chemického složení brambor v průběhu skladová-ní. V první části se pojednává o chemických, anatomických a morfologických vlastnostech bramborových hlíz. V další části jsou popsány jednotlivé odrůdy nejčastěji pěstované v ČR. Protože tato práce je zaměřena na skladování brambor, jsou zde zahrnuty i podmínky a způsoby skladování bramborových hlíz, včetně změn, ke kterým dochází v průběhu skladování. V praktické části se zabývám pokusem, jejímž cílem bylo sledování vlivu podmínek sklado-vání na obsah sušiny v bramborové hlíze. Pro pokus byly vybrány následující odrůdy: velmi raná Komtesa, poloraná Red Anna, poloraná Lolita a raná Kornelie, které byly skladovány v různých prostředích. Výsledky měření byly statisticky zpracovány. Na základě měření je možno konstatovat, že ve většině případů docházelo ke zvýšení obsahu sušiny.
Anotace v angličtině
The work is focused on the changes of the chemical composition of potatoes during storing. The first part deals with the chemical, anatomical, and morphological properties of potato tubers. The next part describes individual cultivars grown in the Czech Republic most often. As the work is focused on the storage of potatoes it includes description of conditions and methods of storing potato tubers including the changes the tubers undergo during the storage. In the practical part, I covered an experiment the aim of which was to monitor the influence of condition of storage on the content of dry basis in the tuber. The following cultivars were chosen for the experiment: very early Komtesa, mid-early Red An-na, mid-early Lolita, and early Kornelie, which were stored under various conditions. The results of the measurements were statistically processed. On the basis of the measurements it is possible to state that the contens of the dry basis increased in most cases.
Klíčová slova
brambory, hlízy, odrůda, skladování
Klíčová slova v angličtině
potato, tuber, dry basis, cultivar, storage
Rozsah průvodní práce
77 s., 15 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce je zaměřena na změny chemického složení brambor v průběhu skladová-ní. V první části se pojednává o chemických, anatomických a morfologických vlastnostech bramborových hlíz. V další části jsou popsány jednotlivé odrůdy nejčastěji pěstované v ČR. Protože tato práce je zaměřena na skladování brambor, jsou zde zahrnuty i podmínky a způsoby skladování bramborových hlíz, včetně změn, ke kterým dochází v průběhu skladování. V praktické části se zabývám pokusem, jejímž cílem bylo sledování vlivu podmínek sklado-vání na obsah sušiny v bramborové hlíze. Pro pokus byly vybrány následující odrůdy: velmi raná Komtesa, poloraná Red Anna, poloraná Lolita a raná Kornelie, které byly skladovány v různých prostředích. Výsledky měření byly statisticky zpracovány. Na základě měření je možno konstatovat, že ve většině případů docházelo ke zvýšení obsahu sušiny.
Anotace v angličtině
The work is focused on the changes of the chemical composition of potatoes during storing. The first part deals with the chemical, anatomical, and morphological properties of potato tubers. The next part describes individual cultivars grown in the Czech Republic most often. As the work is focused on the storage of potatoes it includes description of conditions and methods of storing potato tubers including the changes the tubers undergo during the storage. In the practical part, I covered an experiment the aim of which was to monitor the influence of condition of storage on the content of dry basis in the tuber. The following cultivars were chosen for the experiment: very early Komtesa, mid-early Red An-na, mid-early Lolita, and early Kornelie, which were stored under various conditions. The results of the measurements were statistically processed. On the basis of the measurements it is possible to state that the contens of the dry basis increased in most cases.
Klíčová slova
brambory, hlízy, odrůda, skladování
Klíčová slova v angličtině
potato, tuber, dry basis, cultivar, storage
Zásady pro vypracování
Popište morfologické, anatomické a chemické vlastnosti brambor.
Charakterizujte odrůdy brambor nejčastěji pěstované v ČR.
Popište způsoby skladování brambor.
Podrobně charakterizujte vliv podmínek skladování na chemické složení.
Uskladněte bramborové hlízy v různých skladovacích podmínkách po dobu 1
měsíce a zhodnoťte ztráty během skladování.
Zásady pro vypracování
Popište morfologické, anatomické a chemické vlastnosti brambor.
Charakterizujte odrůdy brambor nejčastěji pěstované v ČR.
Popište způsoby skladování brambor.
Podrobně charakterizujte vliv podmínek skladování na chemické složení.
Uskladněte bramborové hlízy v různých skladovacích podmínkách po dobu 1
měsíce a zhodnoťte ztráty během skladování.
Seznam doporučené literatury
1. VOKÁL, B., ČEPL, J., HAUSVATER, E., RASOCHA, V., Pěstujeme brambory,Praha: Grada Publishing a.s., 2003
2. RYBÁČEK, V. a kol., Brambory, Praha: SZN, 1988
3. PELIKÁN, M. a kol., Jakost a zpracování rostlinných produktů, Jihočeská
Univerzita, České Budějovice. 1. vydání, 2001
4. HRABĚ J., KOMÁR A., Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin , III-
část, Vyškov: VVŠ PV, 2003
5. JUN, J., Skladování brambor, SZN, Praha, 1983
6. JUZL, M. a kol., Rostlinná výroba III, Brno: MZLU, 2000
Seznam doporučené literatury
1. VOKÁL, B., ČEPL, J., HAUSVATER, E., RASOCHA, V., Pěstujeme brambory,Praha: Grada Publishing a.s., 2003
2. RYBÁČEK, V. a kol., Brambory, Praha: SZN, 1988
3. PELIKÁN, M. a kol., Jakost a zpracování rostlinných produktů, Jihočeská
Univerzita, České Budějovice. 1. vydání, 2001
4. HRABĚ J., KOMÁR A., Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin , III-
část, Vyškov: VVŠ PV, 2003
5. JUN, J., Skladování brambor, SZN, Praha, 1983
6. JUZL, M. a kol., Rostlinná výroba III, Brno: MZLU, 2000
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Rop,Ph..D.- Co je strupovitost brambor a jak této chorobě můžeme bránit?
Krátce popište co se rozumí problematikou barevných změn brambor při jejich zpracování a co tyto změny způsobuje?
Zařazení brambor do osevních postupů.
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Kde se nejlépe daří pěstování brambor na Moravě?
Kde je zvýšený obsah slaminu - co se s ním děje při vaření brambor?
Studentka reagovala bez problémů, s výbornou znalostí.