Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin a jsou základem všech živých buněk. Některé bíl-koviny regulují tělesné funkce, pomáhají udržovat rovnováhu tělesných tekutin, fungují jako nárazníkový systém udržující acidobazickou rovnováhu a další se specializují na přenos nejrůznějších látek mezi buňkami celého organismu. Obsahem práce je právě zhodnotit jejich význam z pohledu chemického složení a fyziologie.
Anotace v angličtině
Proteins are a large organic compaunds made of amino acids and form the basis of all living cells. Proteins support body functions, keep fluid and pH balanced in the body, promote antibody activity proof-reading immune and allergy functions and transport substances around the body. The aim of this barchelor work is to evaluate proteins meaning in chemi-cal constitution and physiology.
Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin a jsou základem všech živých buněk. Některé bíl-koviny regulují tělesné funkce, pomáhají udržovat rovnováhu tělesných tekutin, fungují jako nárazníkový systém udržující acidobazickou rovnováhu a další se specializují na přenos nejrůznějších látek mezi buňkami celého organismu. Obsahem práce je právě zhodnotit jejich význam z pohledu chemického složení a fyziologie.
Anotace v angličtině
Proteins are a large organic compaunds made of amino acids and form the basis of all living cells. Proteins support body functions, keep fluid and pH balanced in the body, promote antibody activity proof-reading immune and allergy functions and transport substances around the body. The aim of this barchelor work is to evaluate proteins meaning in chemi-cal constitution and physiology.
Teoreticky zpracovat rozdělení prodeinů z různých hledisek.
Zpracovat složení jednotlivých proteinů v závislosti na jejich původu.
Zpracovat fyziologický/nutriční význam proteinů.
Zásady pro vypracování
Teoreticky zpracovat rozdělení prodeinů z různých hledisek.
Zpracovat složení jednotlivých proteinů v závislosti na jejich původu.
Zpracovat fyziologický/nutriční význam proteinů.
Seznam doporučené literatury
1.VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1,2
2.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa
3.VODRÁŽKA, Z. Biochemie
4.KLOUDA, P. Základy biochemie
5.DOUBRAVA, J., KOŠTÍŘ, J., POSPÍŠIL, J. Základy biochemie
Seznam doporučené literatury
1.VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1,2
2.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa
3.VODRÁŽKA, Z. Biochemie
4.KLOUDA, P. Základy biochemie
5.DOUBRAVA, J., KOŠTÍŘ, J., POSPÍŠIL, J. Základy biochemie