Bakalářská práce se zabývá výskytem a stanovením biogenních aminů ve vybraných potravinách. V práci je popsána charakteristika biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách, metody stanovení těchto aminů a navržení nejvhodnější metody jejich stanovení realizovatelné na Ústavu potravinářského inženýrství Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Práce rovněž popisuje strukturu, vznik, význam a toxikologický účinek biogenních aminů na lidský organismus.
Anotace v angličtině
Bachelor work deals with theme occurrence and determination biogenic amines in choice foods. There is described characteristic of biogenic amines, their occurrence in foods, methods determination of these amines and proposition of optimal method for their determination, which is feasible on Department of Food Engineering on Thomas Bata University in Zlin. There are also described structure, origin, significance and toxicological effect of biogenic amines on human organism.
Klíčová slova
biogenní aminy, potraviny, metody stanovení
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, foods, methods of determination
Rozsah průvodní práce
31 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá výskytem a stanovením biogenních aminů ve vybraných potravinách. V práci je popsána charakteristika biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách, metody stanovení těchto aminů a navržení nejvhodnější metody jejich stanovení realizovatelné na Ústavu potravinářského inženýrství Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Práce rovněž popisuje strukturu, vznik, význam a toxikologický účinek biogenních aminů na lidský organismus.
Anotace v angličtině
Bachelor work deals with theme occurrence and determination biogenic amines in choice foods. There is described characteristic of biogenic amines, their occurrence in foods, methods determination of these amines and proposition of optimal method for their determination, which is feasible on Department of Food Engineering on Thomas Bata University in Zlin. There are also described structure, origin, significance and toxicological effect of biogenic amines on human organism.
Klíčová slova
biogenní aminy, potraviny, metody stanovení
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, foods, methods of determination
Zásady pro vypracování
Zpracujte přehled biogenních aminů včetně metabolismu a výživových
a toxikologických důsledků.
Zpracujte přehled výskytu biogenních aminů se zaměřením na mléčné a masné výrobky.
Zpracujte přehled metod umožňujících stanovení biogenních aminů.
Navrhněte vhodný postup realizovatelný na Ústavu potravinářského inženýrství
Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Zásady pro vypracování
Zpracujte přehled biogenních aminů včetně metabolismu a výživových
a toxikologických důsledků.
Zpracujte přehled výskytu biogenních aminů se zaměřením na mléčné a masné výrobky.
Zpracujte přehled metod umožňujících stanovení biogenních aminů.
Navrhněte vhodný postup realizovatelný na Ústavu potravinářského inženýrství
Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
1. ÖNAL, A.: A review: Current analytical methods for determination of biogenic amines in foods. Food Chemistry, 2006, p. 1475 - 1486, ISSN 0308-8146.
2. VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 3. 2. vydání upravené. OSSIS, Tábor, 2002, 368 str., ISBN 80-86659-02-X.
3. GOSETTI, F., MAZZUCO, E., GIANOTTI, V., POLATI, S., GENNARO, M.C.: High performance liquid chromatography/tandem mass spectrometry determination of biogenic amines in typical Piedmont cheeses. Journal of Chromatography, 2007, p. 151 - 157, ISSN 0021-9673.
4. YONGMEI, L., XIN, L., XIAOHONG, CH., MEI, J., CHAO, L., MINGSHENG, D.: A survey of biogenic amines in Chinese rice wines. Food Chemistry, 2005, p. 1424 - 1428, ISSN 0308-8146.
Seznam doporučené literatury
1. ÖNAL, A.: A review: Current analytical methods for determination of biogenic amines in foods. Food Chemistry, 2006, p. 1475 - 1486, ISSN 0308-8146.
2. VELÍŠEK, J.: Chemie potravin 3. 2. vydání upravené. OSSIS, Tábor, 2002, 368 str., ISBN 80-86659-02-X.
3. GOSETTI, F., MAZZUCO, E., GIANOTTI, V., POLATI, S., GENNARO, M.C.: High performance liquid chromatography/tandem mass spectrometry determination of biogenic amines in typical Piedmont cheeses. Journal of Chromatography, 2007, p. 151 - 157, ISSN 0021-9673.
4. YONGMEI, L., XIN, L., XIAOHONG, CH., MEI, J., CHAO, L., MINGSHENG, D.: A survey of biogenic amines in Chinese rice wines. Food Chemistry, 2005, p. 1424 - 1428, ISSN 0308-8146.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof.Ing.Březina, CSc.- Která slolučenina se pod zkratkou DOPA skrývá?
Existuje nějaké omezení pro maximální přípustné množství biogenních aminů v potravinách?