Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty).
Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví.
V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci.
Anotace v angličtině
The thesis is dealing with the questions of the diet composition in connection with lifestyle diseases in our population. The characterization of basic food nutrients (proteins, lipids, saccharides), essential nutritional factors (vitamins, minerals) and biologically active sub-stances (antioxidants) is done.
Well-balanced intake of the nutrients is very important for healthy growth, progress and recovery of the organism. Abundance and deficiency of these nutrients can have a negative effect on our health.
At present there is continually high, often precocious, presence of non-infections diseases in mass occurrence, namely overweight and obesity, hypertension, osteoporosis, gout, dia-betes type II, atherosclerosis, cardiovascular diseases, tumor diseases, which increases morbidity and mortality in the Czech population in comparison with other countries. From many reasons which contribute to this situation the malnutrition is very important. That is the reason to introduce nutritive recommendations to the work, which could help in obser-vation of health nutrition in our population.
Klíčová slova
Klíčová slova: strava, složky výživy, ochranné faktory, civilizační onemocnění
Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty).
Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví.
V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci.
Anotace v angličtině
The thesis is dealing with the questions of the diet composition in connection with lifestyle diseases in our population. The characterization of basic food nutrients (proteins, lipids, saccharides), essential nutritional factors (vitamins, minerals) and biologically active sub-stances (antioxidants) is done.
Well-balanced intake of the nutrients is very important for healthy growth, progress and recovery of the organism. Abundance and deficiency of these nutrients can have a negative effect on our health.
At present there is continually high, often precocious, presence of non-infections diseases in mass occurrence, namely overweight and obesity, hypertension, osteoporosis, gout, dia-betes type II, atherosclerosis, cardiovascular diseases, tumor diseases, which increases morbidity and mortality in the Czech population in comparison with other countries. From many reasons which contribute to this situation the malnutrition is very important. That is the reason to introduce nutritive recommendations to the work, which could help in obser-vation of health nutrition in our population.
Klíčová slova
Klíčová slova: strava, složky výživy, ochranné faktory, civilizační onemocnění
Formou literární rešarže zpracujte téma o české stravě v souvislosti s civilizačními nemocemi.
Charakterizujte složení české stravy, jednotlivé živiny, jejich vlastnosti a vliv na zdraví.
Popište civilizační onemocnění v české populaci.
Doporučte opatření na zlepšení složení stravy v české populaci vzhledek
k velkému výskytu civilizačních chorob.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešarže zpracujte téma o české stravě v souvislosti s civilizačními nemocemi.
Charakterizujte složení české stravy, jednotlivé živiny, jejich vlastnosti a vliv na zdraví.
Popište civilizační onemocnění v české populaci.
Doporučte opatření na zlepšení složení stravy v české populaci vzhledek
k velkému výskytu civilizačních chorob.
Seznam doporučené literatury
VELIŠEK, J. Chemie potravin 1. 1. vyd., Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.
MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd., Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s.
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 205 s.
BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 159 s.
ŠÍCHO, V., VODRÁŽKA, Z., KRÁLOVÁ, B. Potravinářská biochemie. 2. vyd. Praha: SNTL, 1981. 360 s.
Seznam doporučené literatury
VELIŠEK, J. Chemie potravin 1. 1. vyd., Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.
MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd., Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s.
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda Servis, 2002. 205 s.
BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 159 s.
ŠÍCHO, V., VODRÁŽKA, Z., KRÁLOVÁ, B. Potravinářská biochemie. 2. vyd. Praha: SNTL, 1981. 360 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Velichová,Ph.D.- Můžete říci, čím je způsoben rozdíl v úmrtnosti mežů a žen na srdeční a cévní choroby?
V práci uvádíte "pánev"- jakou oblst v ČR tím myslíte?
prof.Ing.Angelovičová,CSc.- Proč doporučujete dodávat jod do soli- jako prevence?
Studentka reagovala bez zaváhání a správně. Prokázala,že problematiku zvládla.