Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na alergie, jejich mechanismy a alergeny, které tento druh onemocnění vyvolávají. Dále byla pozornost věnována nepříznivým reakcím na potraviny tzv. "potravinové přecitlivělosti" a jejím klinickým projevům se zaměřením na onemocnění celiakii a intoleranci laktosy vyvolanými nesnášenlivostí lepku a laktosy.
Anotace v angličtině
In my bachelor thesis I focused on allergies, their mechanisms and diseases caused by allergens. Attention was also paid to adverse reactions to food, so-called "food hypersensitiveness" and its clinical manifestations focusing on coeliac disease and lactose intolerance caused by glutene and lactose intolerance.
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na alergie, jejich mechanismy a alergeny, které tento druh onemocnění vyvolávají. Dále byla pozornost věnována nepříznivým reakcím na potraviny tzv. "potravinové přecitlivělosti" a jejím klinickým projevům se zaměřením na onemocnění celiakii a intoleranci laktosy vyvolanými nesnášenlivostí lepku a laktosy.
Anotace v angličtině
In my bachelor thesis I focused on allergies, their mechanisms and diseases caused by allergens. Attention was also paid to adverse reactions to food, so-called "food hypersensitiveness" and its clinical manifestations focusing on coeliac disease and lactose intolerance caused by glutene and lactose intolerance.
Formou literární rešerže zpracujte problematiku potravinových alergií a intolerancí na lepek a laktosu. Zjistěte jejich příčiny, projevy a možnosti jejich zmírnění, případně léčení.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte problematiku potravinových alergií a intolerancí na lepek a laktosu. Zjistěte jejich příčiny, projevy a možnosti jejich zmírnění, případně léčení.
Seznam doporučené literatury
Kvasničková, A., Alergie z potravin 1.vyd. Praha: ÚZPI, 1998. 60 s. ISBN 80-85120-93-3
Beneš,J., Alergologie 1.vyd. Praha : Avicenum ,1986. 417s. ISBN 08-082-86
Moneret-Vautrin, A., A.,D., Moneret-Vautrin, A., D., Wheat allergy a prospective study in children and adults, whit reference to celiac disease Journal of allergy and Clinical Immunology, 1999, 103, 5, s. 912-917
Vernia D., Di Camillo., M, Marinaro, V., Lactose malabsorption, irritable bowel syndrome and self-reported milk intolerance Digestive and Liver Disease, 2001, 33, 3, 234-239
Capouchová, I., Petr, J., Tlaskalová-Hogenová, H., Michalík, I., Faměra, O., Urminská, D., Protein Fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patiens with coeliac disease Digestive and Liver Disease, 2004. roč.22, č.4, s.151-162
Seznam doporučené literatury
Kvasničková, A., Alergie z potravin 1.vyd. Praha: ÚZPI, 1998. 60 s. ISBN 80-85120-93-3
Beneš,J., Alergologie 1.vyd. Praha : Avicenum ,1986. 417s. ISBN 08-082-86
Moneret-Vautrin, A., A.,D., Moneret-Vautrin, A., D., Wheat allergy a prospective study in children and adults, whit reference to celiac disease Journal of allergy and Clinical Immunology, 1999, 103, 5, s. 912-917
Vernia D., Di Camillo., M, Marinaro, V., Lactose malabsorption, irritable bowel syndrome and self-reported milk intolerance Digestive and Liver Disease, 2001, 33, 3, 234-239
Capouchová, I., Petr, J., Tlaskalová-Hogenová, H., Michalík, I., Faměra, O., Urminská, D., Protein Fractions of oats and possibilities of oat utilisation for patiens with coeliac disease Digestive and Liver Disease, 2004. roč.22, č.4, s.151-162
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof.Ing.Březina,CSc.- Znáte ještě nějaké další metody kterými lze detekovat přítomnost alergenů v potravinách?
ing.Velichová,Ph.D.- U které bakterie byl na molekulární úrovni popsán mechanismus využívání laktozy a jak se nazývá?
Které geny jsou jeho součástí?
prof.Ing.Angelovičová,CSc.- Uveďte rozdíl mezi potravinovou a krmnou pšenicí.