Cílem této práce je charakterizovat jakost a senzorický profil bílých jakostních odrůdových a jakostních vín s přívlastkem. V první kapitole je ve zkratce popsána legislativa a technologie výroby vína. Dále je objasněn pojem senzorické hodnocení vína - obecně základní definice, požadavky na analýzu, a podrobněji samotná degustace vína - jsou popsány posuzované znaky a profily jednotlivých odrůd bílých jakostních vín. V poslední kapitole jsou pak shrnuty faktory, které mohou jakost vín ovlivnit.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to characterize quality and sensory profile of white variety wine and qualitative wine with attribute. Legislative and technology of production of wine is described briefly in the first chapter. Then the conception of sensory assessment of wine is clarified - generally basic definitions, requirements for analysis, and in details tasting of wine itself - assessed characteristics and profiles of individual varieties of white qualitative wine are described. Factors those could influence the quality of wine are summarized in the last chapter.
qualitative wine, grapevine, technology of wine, sensory receptor, sensory analysis, tasting, assessment of wine, varieties of white wine, deficiencies of wine, diseases of wine, caps
Rozsah průvodní práce
56
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je charakterizovat jakost a senzorický profil bílých jakostních odrůdových a jakostních vín s přívlastkem. V první kapitole je ve zkratce popsána legislativa a technologie výroby vína. Dále je objasněn pojem senzorické hodnocení vína - obecně základní definice, požadavky na analýzu, a podrobněji samotná degustace vína - jsou popsány posuzované znaky a profily jednotlivých odrůd bílých jakostních vín. V poslední kapitole jsou pak shrnuty faktory, které mohou jakost vín ovlivnit.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to characterize quality and sensory profile of white variety wine and qualitative wine with attribute. Legislative and technology of production of wine is described briefly in the first chapter. Then the conception of sensory assessment of wine is clarified - generally basic definitions, requirements for analysis, and in details tasting of wine itself - assessed characteristics and profiles of individual varieties of white qualitative wine are described. Factors those could influence the quality of wine are summarized in the last chapter.
qualitative wine, grapevine, technology of wine, sensory receptor, sensory analysis, tasting, assessment of wine, varieties of white wine, deficiencies of wine, diseases of wine, caps
Zásady pro vypracování
Práce je literárního charakteru.
Legislativní normy v oblasti zpracování a výroby vína.
Charakteristika a požadavky na jakostní odrůdová a jakostní vína s přívlastkem
(požadavky na moštové hrozny, chemické složení, senzorické požadavky)
Stručná chrakteristika výroby těchto vín, včetně případných modifikací.
Zásady pro senzorické hodnocení vína a charakteristické senzorické profily
u těchto druhů vín.
Zásady pro vypracování
Práce je literárního charakteru.
Legislativní normy v oblasti zpracování a výroby vína.
Charakteristika a požadavky na jakostní odrůdová a jakostní vína s přívlastkem
(požadavky na moštové hrozny, chemické složení, senzorické požadavky)
Stručná chrakteristika výroby těchto vín, včetně případných modifikací.
Zásady pro senzorické hodnocení vína a charakteristické senzorické profily
u těchto druhů vín.
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejí-cích zákonů (zákon a vinohradnictví a vinařství)
Kraus Vilém, Foffová Zuzana, Vurm Bohumil, Krausová Dáša: Nová encyklopedie českého a moravského vína (1.díl)
Kraus Vilém, Kuttelvašer Zdeněk, Vurm Bohumil: Encyklopedie českého a moravského vína
Prof. Ing. Pokorný Jan, DrSc., Ing. Valentová Helena, CSc., Dr. Ing. Panovská Zdeňka: Senzorická analýza potravin
Kraus Vilém, Kopeček Jiří: Setkání s vínem
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejí-cích zákonů (zákon a vinohradnictví a vinařství)
Kraus Vilém, Foffová Zuzana, Vurm Bohumil, Krausová Dáša: Nová encyklopedie českého a moravského vína (1.díl)
Kraus Vilém, Kuttelvašer Zdeněk, Vurm Bohumil: Encyklopedie českého a moravského vína
Prof. Ing. Pokorný Jan, DrSc., Ing. Valentová Helena, CSc., Dr. Ing. Panovská Zdeňka: Senzorická analýza potravin
Kraus Vilém, Kopeček Jiří: Setkání s vínem
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Rop, Ph.D.- Co jsou to cibéby a pro výriobu jakých vín se používají?
Červená vína se dle vaší práce musí nakvašovat. Můžete uvést jaké známe způsoby nakvašování?