Bakalářská práce byla zaměřena na získání souhrnných poznatků o všech krocích před konzervací a o samotné konzervaci ovoce. Ovoce obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že ovoce obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se ovoce řadí mezi velmi zdravé potraviny. V práci jsou shrnuty postupy pro výrobu jednotlivých výrobků z ovoce a dále jsou vypracovány návrhy vhodnosti pro jednotlivé výrobky.
Annotation in English
This thesis is focused on obtaining overall information about all the steps before and after conservation and about the fruit conservation itself.
Fruit contains a lot of biological active substances. The most important ones are vitamins. These substances have a great benefit for human health and some of them show out an antioxidant effects. Scientific researches have proved that some fruit compounds protect human body against the cancer. That is why fruit is considered as very healthy food. In the thesis there are summed up all the processes needed for producing different fruit products and there are also worked up proposals of appropriateness of different products.
fresh fruits, chemical constitution, stocking, conservation, appropriateness
Length of the covering note
92 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce byla zaměřena na získání souhrnných poznatků o všech krocích před konzervací a o samotné konzervaci ovoce. Ovoce obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že ovoce obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se ovoce řadí mezi velmi zdravé potraviny. V práci jsou shrnuty postupy pro výrobu jednotlivých výrobků z ovoce a dále jsou vypracovány návrhy vhodnosti pro jednotlivé výrobky.
Annotation in English
This thesis is focused on obtaining overall information about all the steps before and after conservation and about the fruit conservation itself.
Fruit contains a lot of biological active substances. The most important ones are vitamins. These substances have a great benefit for human health and some of them show out an antioxidant effects. Scientific researches have proved that some fruit compounds protect human body against the cancer. That is why fruit is considered as very healthy food. In the thesis there are summed up all the processes needed for producing different fruit products and there are also worked up proposals of appropriateness of different products.
fresh fruits, chemical constitution, stocking, conservation, appropriateness
Research Plan
Rozdělte naše a cizokrajné druhy ovoce.
Zaměřte se na chemické složení ovoce obecně.
Vypracujte návrhy vhodnosti použití jednotlivých druhů ovoce pro potravinářské
potřeby s ohledem na jejich chemické a anatomické vlastnosti.
Research Plan
Rozdělte naše a cizokrajné druhy ovoce.
Zaměřte se na chemické složení ovoce obecně.
Vypracujte návrhy vhodnosti použití jednotlivých druhů ovoce pro potravinářské
potřeby s ohledem na jejich chemické a anatomické vlastnosti.
Recommended resources
1. Tropické plody - biologie, využití, pěstování a sklizeň
2. Konzervujeme ovoce a zeleninu
3. Tropické a subtropické ovoce - pěstování a využití
4. Ovoce - Velká kniha plodů
5. Ovocnictví
6. Ovocnická edice
7. Dle určení vedoucího bakalářské práce
Recommended resources
1. Tropické plody - biologie, využití, pěstování a sklizeň
2. Konzervujeme ovoce a zeleninu
3. Tropické a subtropické ovoce - pěstování a využití
4. Ovoce - Velká kniha plodů
5. Ovocnictví
6. Ovocnická edice
7. Dle určení vedoucího bakalářské práce
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
prof.Ing.Březina,CSc.- Můžete blíže chemicky definovat vonné látky u ovoce?
ing.Rop, Ph.D. - Jak rozdělujeme odrůdy jabloní podle doby sklizně a dozrávání?
Co Vás vedlo k tomu, že jste vybrala právě ty druhy ovoce, které popisujete?
Co je to konzervárensky účinná sušina a jaké hodnoty by u konzervovaných ovocných výrobků měly být?
Studentka reagovala pomaleji, s pomocí, většínou dobře.