Tato bakalářská práce má za úkol seznámit se základními ovocnými surovinami v návaznosti na etanolové kvašení a s tím související výrobu alkoholických nápojů. Práce je systematicky členěna na výrobu destilátů včetně zakládání kvasů, použitých nádob, popisuje výrobní proces. Další část je věnována výrobě lihovin studenou cestou, od surovin po základní technologické operace. V poslední části je řešena legislativa výroby lihovin, která je pro přehlednost členěna na jednotlivé zákony a vyhlášky.
Anotace v angličtině
This bachelor´s essay aims to introduce fundamental fruit raw materials related to ethanol fermentation in connection with alcoholic beverage industry. The essay is systematically divided into spirits production part including yeast making, furthermore it describes the production procedure itself and also focuses on the equipment used in this process. Another part tries to explain the production of alcoholic beverages ''through cold path‘‘ describing the process from raw materials to basic technological operations. Finally, the question of legislation in alcoholic beverage industry is mentioned while divided according to relating laws, regulations and public notices.
Tato bakalářská práce má za úkol seznámit se základními ovocnými surovinami v návaznosti na etanolové kvašení a s tím související výrobu alkoholických nápojů. Práce je systematicky členěna na výrobu destilátů včetně zakládání kvasů, použitých nádob, popisuje výrobní proces. Další část je věnována výrobě lihovin studenou cestou, od surovin po základní technologické operace. V poslední části je řešena legislativa výroby lihovin, která je pro přehlednost členěna na jednotlivé zákony a vyhlášky.
Anotace v angličtině
This bachelor´s essay aims to introduce fundamental fruit raw materials related to ethanol fermentation in connection with alcoholic beverage industry. The essay is systematically divided into spirits production part including yeast making, furthermore it describes the production procedure itself and also focuses on the equipment used in this process. Another part tries to explain the production of alcoholic beverages ''through cold path‘‘ describing the process from raw materials to basic technological operations. Finally, the question of legislation in alcoholic beverage industry is mentioned while divided according to relating laws, regulations and public notices.
Uveďte základní druhy ovoce pro výrobu lihovin.
Popište princip etanolového kvašení a zaměřte se konkrétně na výrobu ovocných
kvasů - teoreticky i prakticky.
Rozdělte alkoholické nápoje podle způsobu jejich výroby - destiláty,
vyrobené studenou cestou (výrobní proces).
Legislativa v oblasti lihovin.
Zásady pro vypracování
Uveďte základní druhy ovoce pro výrobu lihovin.
Popište princip etanolového kvašení a zaměřte se konkrétně na výrobu ovocných
kvasů - teoreticky i prakticky.
Rozdělte alkoholické nápoje podle způsobu jejich výroby - destiláty,
vyrobené studenou cestou (výrobní proces).
Legislativa v oblasti lihovin.
Seznam doporučené literatury
Prof.Ing.Dr.Vratislav Grégr,Ing.Jiří Uher - VÝROBA LIHOVIN
Ing.Jiří Uher,CSc. a kolektiv - VÝROBA NÁPOJŮ Z OVOCE
Josef Pischl - VYRÁBÍME UŠLECHTILÉ DESTILÁTY
Ing.Jan Jílek, Josef A.Zentrich - PŘÍPRAVA OVOCNÝCH KVASŮ NA VÝROBU SLIVOVICE
Prof.Ing.Dr.Josef Dyr, DrSc., Ing.Jan Dyr,DrSc. - VÝROBA SLIVOVICE A JINÝCH PÁLENEK
Seznam doporučené literatury
Prof.Ing.Dr.Vratislav Grégr,Ing.Jiří Uher - VÝROBA LIHOVIN
Ing.Jiří Uher,CSc. a kolektiv - VÝROBA NÁPOJŮ Z OVOCE
Josef Pischl - VYRÁBÍME UŠLECHTILÉ DESTILÁTY
Ing.Jan Jílek, Josef A.Zentrich - PŘÍPRAVA OVOCNÝCH KVASŮ NA VÝROBU SLIVOVICE
Prof.Ing.Dr.Josef Dyr, DrSc., Ing.Jan Dyr,DrSc. - VÝROBA SLIVOVICE A JINÝCH PÁLENEK
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Rop,Ph..D.- Jakým chemickým mechanismem probíhá u destilátů tvorba kyseliny octové?
Vysvětlete pojem získávání destilátů průtahem.
Jakou kvalitu má destilát ze špendlíku?
Co je to vizina?
Běžně se v těchto lihovinách stanovují ftaláty - jak se tam dostávají?
Student odpovídal vždy po krátkém zamyšlení, s výbornou znalostí.