Cílem bakalářské práce je zjistit a posoudit nutričnívýznam vybraných druhů těstovin od českých i zahraničních výrobců. U vybraných vzorků posoudit senzorické vlastnosti vybraných druhů těstovin. Celkem prošlo testem 8 vzorků těstovin.V senzorickém testu byly nejlépe vhodnoceny semolinové výrobky. Dalším cílem práce bylo u vybrané skupiny obyvatelstva dotazníkem zjistit oblíbenost jednotlivých druhů těstovin. Z toho vyplývá, a dotazník to také prokázal,že směrem k mladšímgeneracím stoupáobliba těstovin.
Annotation in English
The target of this bachalar work is locate andmeasure a nutritive value from selective listing of pastries from czechand foreign producers.
Then,from chosen samples measure gualities from piced pastries.
Overally eight samples has passed.In sensory test has best results a semolin products. Next objektive was to ask a group of citizens about their favorite of pastries. A final result has proved,that younger people like pastries more.
Keywords
Klíčová slova:pšenice, mouka,semolina,těstoviny
Keywords in English
Key words: wheat, flour,semolin, pastries
Length of the covering note
57s, 5 s. příloh
Language
CZ
Annotation
Cílem bakalářské práce je zjistit a posoudit nutričnívýznam vybraných druhů těstovin od českých i zahraničních výrobců. U vybraných vzorků posoudit senzorické vlastnosti vybraných druhů těstovin. Celkem prošlo testem 8 vzorků těstovin.V senzorickém testu byly nejlépe vhodnoceny semolinové výrobky. Dalším cílem práce bylo u vybrané skupiny obyvatelstva dotazníkem zjistit oblíbenost jednotlivých druhů těstovin. Z toho vyplývá, a dotazník to také prokázal,že směrem k mladšímgeneracím stoupáobliba těstovin.
Annotation in English
The target of this bachalar work is locate andmeasure a nutritive value from selective listing of pastries from czechand foreign producers.
Then,from chosen samples measure gualities from piced pastries.
Overally eight samples has passed.In sensory test has best results a semolin products. Next objektive was to ask a group of citizens about their favorite of pastries. A final result has proved,that younger people like pastries more.
Keywords
Klíčová slova:pšenice, mouka,semolina,těstoviny
Keywords in English
Key words: wheat, flour,semolin, pastries
Research Plan
Charakterizovat surovinu pro výrobu těstovin tzn. především pšenici Triticum durum.
Anatomie obilky, složení obilky, rozdíly v chemickém složení mezi odrůdami tvrdé
a měkké pšenice.
Specifikovat skupiny těstovin dle komoditní vyhlášky, včetně požadavků na jejich jakost.
Popsat technologii výroby těstovin.
Provést v rámci vězeňského zařízení průzkum oblíbenosti těstovin
(dotazník s naformulovanými otázkami a jejich statistickým zpracováním).
Vyhodnotit 12 druhů těstovin, provést pořadový preferenční test.
Research Plan
Charakterizovat surovinu pro výrobu těstovin tzn. především pšenici Triticum durum.
Anatomie obilky, složení obilky, rozdíly v chemickém složení mezi odrůdami tvrdé
a měkké pšenice.
Specifikovat skupiny těstovin dle komoditní vyhlášky, včetně požadavků na jejich jakost.
Popsat technologii výroby těstovin.
Provést v rámci vězeňského zařízení průzkum oblíbenosti těstovin
(dotazník s naformulovanými otázkami a jejich statistickým zpracováním).
Vyhodnotit 12 druhů těstovin, provést pořadový preferenční test.