Cílem této práce je seznámení čtenáře s plodinami, které se řadí do skupiny hlíznatých okopanin. Teoretická část charakterizuje tyto vybrané plodiny: Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus, L.), jakon (Polymnia sonchifolia) a maku (Lepidium meyenii). Je zde popsán jejich výskyt, historie, botanická charakteristika, chemické složení, způsoby pěstování a možné způsoby jejich využití. Praktická část seznamuje s výsledky průzkumu informovanosti veřejnosti o vybraných druzích hlíznatých okopanin.
Anotace v angličtině
The purpose of this work is to introduce the reader to the crops, which are ranked among the group of tuberous root-crops. The teoretical part charakterizes these chosen crops: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus, L.), yacon (Polymnia sonchifolia) and maca (Lepidium meyenii). Their occurrence, history, botanical description, chemical composition, the way of cultivation and possible ways of their usage are described here. The practical part depicts the results of the survey of public notification of these chosen kinds of tuberous root-crops.
Cílem této práce je seznámení čtenáře s plodinami, které se řadí do skupiny hlíznatých okopanin. Teoretická část charakterizuje tyto vybrané plodiny: Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus, L.), jakon (Polymnia sonchifolia) a maku (Lepidium meyenii). Je zde popsán jejich výskyt, historie, botanická charakteristika, chemické složení, způsoby pěstování a možné způsoby jejich využití. Praktická část seznamuje s výsledky průzkumu informovanosti veřejnosti o vybraných druzích hlíznatých okopanin.
Anotace v angličtině
The purpose of this work is to introduce the reader to the crops, which are ranked among the group of tuberous root-crops. The teoretical part charakterizes these chosen crops: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus, L.), yacon (Polymnia sonchifolia) and maca (Lepidium meyenii). Their occurrence, history, botanical description, chemical composition, the way of cultivation and possible ways of their usage are described here. The practical part depicts the results of the survey of public notification of these chosen kinds of tuberous root-crops.
Práce je rešeršního charakteru.
Charakterizujte okopaniny se zaměřením na hlíznaté okopaniny.
Vypracujte jejich charakteristiku, zejména taxonomické zařazení, morfologii
a oblasti výskytu.
U vybraných zástupců specifikujte významné obsahové látky a jejich vlastnosti
a to jak z chemického, tak i z farmakologického aspektu.
Pojednejte o možnostech a formách získávání zmiňovaných látek a pokuste se
navrhnout možné způsoby jejich využití.
Proveďte výzkum ohledně informovanosti o vybraných druzích hlíznatých okopanin
u veřejnosti.
Zásady pro vypracování
Práce je rešeršního charakteru.
Charakterizujte okopaniny se zaměřením na hlíznaté okopaniny.
Vypracujte jejich charakteristiku, zejména taxonomické zařazení, morfologii
a oblasti výskytu.
U vybraných zástupců specifikujte významné obsahové látky a jejich vlastnosti
a to jak z chemického, tak i z farmakologického aspektu.
Pojednejte o možnostech a formách získávání zmiňovaných látek a pokuste se
navrhnout možné způsoby jejich využití.
Proveďte výzkum ohledně informovanosti o vybraných druzích hlíznatých okopanin
u veřejnosti.
Seznam doporučené literatury
[1]HLAVA, Bohumír; TÁBORSKÝ, Vladimír; VALÍČEK, Pavel. Tropické a subtropické zeleniny. 1.vyd., Praha: Brázda, 1998. 146 s. ISBN 80-209-0274-0.
[2]ČERNÝ, Ivan. Okopaniny. Cukrová repa, Čakanka obyčajná, Topinambur, Zemiaky. Bratislava: ÚVTIP-NOI Ústav vedecko-technických informácií pre pôdohospodárstvo v Nitre, 2003. 146 s. ISBN 80-89088-23-6
[3]PRUGAR, Jaroslav; et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Sýkorová, Světlana. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008. 325 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
[4]QUIRÓS, F. Carlos; ALIAGA, R.C. Andean Roots and Tubers: Ahipa, Arracaha, Maca and Yacon. Hermann, M.; Heller, J. Rome: IPGRI, 1998. 256 s. ISBN 92-9043-351-5.
Seznam doporučené literatury
[1]HLAVA, Bohumír; TÁBORSKÝ, Vladimír; VALÍČEK, Pavel. Tropické a subtropické zeleniny. 1.vyd., Praha: Brázda, 1998. 146 s. ISBN 80-209-0274-0.
[2]ČERNÝ, Ivan. Okopaniny. Cukrová repa, Čakanka obyčajná, Topinambur, Zemiaky. Bratislava: ÚVTIP-NOI Ústav vedecko-technických informácií pre pôdohospodárstvo v Nitre, 2003. 146 s. ISBN 80-89088-23-6
[3]PRUGAR, Jaroslav; et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Sýkorová, Světlana. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008. 325 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
[4]QUIRÓS, F. Carlos; ALIAGA, R.C. Andean Roots and Tubers: Ahipa, Arracaha, Maca and Yacon. Hermann, M.; Heller, J. Rome: IPGRI, 1998. 256 s. ISBN 92-9043-351-5.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Rop,Ph..D.-
Imelin je zásobním polysacharidem u hvězdicových rostlin. Tedy i u černého kořene. Můžete tuto zeleninu charakterizovat?
Co jsou babáty (Ipomoea botatas) - uveďte jejich krátkou charakteristiku a význam.
doc.Ing.Fišera,CSc. -
Dá se topinamburu použít i jako příloha? Jejich příprava ke konzumaci.