Cílem bakalářské práce je přiblížit vliv barev potravin na senzorické posouzení kvality stravy konzumentem. Teoretická část vysvětluje co to barva předmětu je. Jak barvu jako důležitý identifikační prvek vnímáme. Dále práce popisuje přirozenou barvu potraviny tak jak ji definuje současná legislativa a barevné změny způsobené různými vlivy. Analytická část uvádí průběh a výsledky testování preference barev na základě vyhodnocení zrakového vjemu a sledování barevných změn vzorků vybraných potravin v průběhu jejich degradace. V závěru je zhodnocena úloha barvy potraviny v rozhodovacím procesu strávníka.
Anotace v angličtině
Aim of my b.a. Course work is a to look at the influence of food colours on the sensorial consideration of quality of the food by the consumer. The theoretical part of my study explain, what the colour of the object is. How we perceive colour as an important element of identification. Then the work describes the natural colour of food-stuff as it defines the contemporary legislature and changes og colours caused by different influences. The analytical part mentions the course and results of the colours preference testing, based on analysis of visual percept and observation of colour changes of selectioned food during its degradation. The final part evaluates, which role has the colour of the food in the process of decision of the boarder.
Cílem bakalářské práce je přiblížit vliv barev potravin na senzorické posouzení kvality stravy konzumentem. Teoretická část vysvětluje co to barva předmětu je. Jak barvu jako důležitý identifikační prvek vnímáme. Dále práce popisuje přirozenou barvu potraviny tak jak ji definuje současná legislativa a barevné změny způsobené různými vlivy. Analytická část uvádí průběh a výsledky testování preference barev na základě vyhodnocení zrakového vjemu a sledování barevných změn vzorků vybraných potravin v průběhu jejich degradace. V závěru je zhodnocena úloha barvy potraviny v rozhodovacím procesu strávníka.
Anotace v angličtině
Aim of my b.a. Course work is a to look at the influence of food colours on the sensorial consideration of quality of the food by the consumer. The theoretical part of my study explain, what the colour of the object is. How we perceive colour as an important element of identification. Then the work describes the natural colour of food-stuff as it defines the contemporary legislature and changes og colours caused by different influences. The analytical part mentions the course and results of the colours preference testing, based on analysis of visual percept and observation of colour changes of selectioned food during its degradation. The final part evaluates, which role has the colour of the food in the process of decision of the boarder.
Charakerizujte barvy, jejich vznik a vjem z hlediska fyzikálního, chemického a senzorického.
Pojednejte o barvách potravin a pokrmů včetně jejich změn.
Vymezte funkci barevnosti potravin a její přijatelnosti konzumentem.
Zhodnoťte vliv barevnosti potravin a pokrmů na jejich hodnocení konzumentem.
Zásady pro vypracování
Charakerizujte barvy, jejich vznik a vjem z hlediska fyzikálního, chemického a senzorického.
Pojednejte o barvách potravin a pokrmů včetně jejich změn.
Vymezte funkci barevnosti potravin a její přijatelnosti konzumentem.
Zhodnoťte vliv barevnosti potravin a pokrmů na jejich hodnocení konzumentem.
Seznam doporučené literatury
LEPIL, O., a kol., Fyzika pro gymnázia-optika, dotisk 3., přepracovaného vydání \copyright{}Oldřich Lepil, 1993, 2002, vydalo nakladatelství Prometheus spol. s r.o., v roce 2006 ISBN 80-7196-6
POKORNÝ, J., a kolektiv, Senzorická analýza potravin, VŠCHT Praha 1999 ISBN 80-7080-329-0
KVAPILÍKOVÁ,K., Anatomie a embryologie oka, Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně 2000, ISBN 80-70-313-9
VELÍŠEK, JAN, Chemie potravin, kniha I.II.III., druhé vydání, OSSIS Tábor 2002, ISBN 80-86659-03-8 (soubor)
Seznam doporučené literatury
LEPIL, O., a kol., Fyzika pro gymnázia-optika, dotisk 3., přepracovaného vydání \copyright{}Oldřich Lepil, 1993, 2002, vydalo nakladatelství Prometheus spol. s r.o., v roce 2006 ISBN 80-7196-6
POKORNÝ, J., a kolektiv, Senzorická analýza potravin, VŠCHT Praha 1999 ISBN 80-7080-329-0
KVAPILÍKOVÁ,K., Anatomie a embryologie oka, Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně 2000, ISBN 80-70-313-9
VELÍŠEK, JAN, Chemie potravin, kniha I.II.III., druhé vydání, OSSIS Tábor 2002, ISBN 80-86659-03-8 (soubor)
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Zabýval jste se procesem používání barev v potravinách a v potravinářství?
Student odpovídal pohotově a vyčerpávajícím způsobem.