Bakalářská práce teoreticky popisuje výrobu zakysaných mléčných výrobků a možnosti využití probiotických kmenů při jejich výrobě. Definuje pojem probiotické mikroorganismy a popisuje mechanismus účinku probiotik a prebiotik na lidské zdraví. Srovnává vhodnost konzumace zakysaných mléčných výrobků s probiotickými kulturami a probiotických preparátů. Charakterizuje bakterie mléčného kvašení a popisuje vlastnosti čistých mlékařských kultur.
Anotace v angličtině
This bachelor paper theoretical establish production fermented milk products and facilities make use of probiotics at dairy processing. Probiotic microorganisms are defined and mechanism of effect by probiotics and prebiotics for human health is described. Advisable of consumption fermented milk products with probiotic microorganisms and probiotic preparations is compared. Lactic acid bacteria are characterized and features of pure milk cultures are established.
Bakalářská práce teoreticky popisuje výrobu zakysaných mléčných výrobků a možnosti využití probiotických kmenů při jejich výrobě. Definuje pojem probiotické mikroorganismy a popisuje mechanismus účinku probiotik a prebiotik na lidské zdraví. Srovnává vhodnost konzumace zakysaných mléčných výrobků s probiotickými kulturami a probiotických preparátů. Charakterizuje bakterie mléčného kvašení a popisuje vlastnosti čistých mlékařských kultur.
Anotace v angličtině
This bachelor paper theoretical establish production fermented milk products and facilities make use of probiotics at dairy processing. Probiotic microorganisms are defined and mechanism of effect by probiotics and prebiotics for human health is described. Advisable of consumption fermented milk products with probiotic microorganisms and probiotic preparations is compared. Lactic acid bacteria are characterized and features of pure milk cultures are established.
Bakalářskou práci zpracujte formou literární rešerše. Zaměřte se na následující problémy:
Charakterizujte bakterie mléčného kvašení.Zaměřte se na jejich morfologické, fyziologické a biochemické znaky a
tyto bakterie taxonomicky zařaďte.
Zabývejte se také vztahy mezi bakteriemi mléčného kvašení.
Definujte pojem probiotické mikroorganizmy a vyjmenujte mikroorganizmy,
které mezi ně řadíme. Stručně vysvětlete účinky těchto mikroorganizmů na trávicí systém
člověka.
Popište výrobu a vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků a možnosti
využití probiotických mikroorganizmů při jejich výrobě.
Zásady pro vypracování
Bakalářskou práci zpracujte formou literární rešerše. Zaměřte se na následující problémy:
Charakterizujte bakterie mléčného kvašení.Zaměřte se na jejich morfologické, fyziologické a biochemické znaky a
tyto bakterie taxonomicky zařaďte.
Zabývejte se také vztahy mezi bakteriemi mléčného kvašení.
Definujte pojem probiotické mikroorganizmy a vyjmenujte mikroorganizmy,
které mezi ně řadíme. Stručně vysvětlete účinky těchto mikroorganizmů na trávicí systém
člověka.
Popište výrobu a vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků a možnosti
využití probiotických mikroorganizmů při jejich výrobě.
Seznam doporučené literatury
1. HYLMAR,B. Výroba kysaných mléčných výrobků. SNTL, 1986.
2. ZBOŘIL,V. Mikroflóra trávícího traktu klinické souvislosti. Grada Publishing,a.s, 2005
3. VAUGHAN,E.E.,MOLLET,B. Probiotics in the new millennium. WILEY-VCH Verlag GmbH,D-69451 Weinheim 1999
4. TEPLÝ,M. Čisté mlékařské kultury - výroba, kontrola, použití. SNTL, 1984
Seznam doporučené literatury
1. HYLMAR,B. Výroba kysaných mléčných výrobků. SNTL, 1986.
2. ZBOŘIL,V. Mikroflóra trávícího traktu klinické souvislosti. Grada Publishing,a.s, 2005
3. VAUGHAN,E.E.,MOLLET,B. Probiotics in the new millennium. WILEY-VCH Verlag GmbH,D-69451 Weinheim 1999
4. TEPLÝ,M. Čisté mlékařské kultury - výroba, kontrola, použití. SNTL, 1984
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - které potraviny jsou přirozenými zdroji probatik.
doc. Ing. Hrabě J. PhD., - jaké další izomery kyseliny mléčné mimo pravo a levotočivé.
K čemu se dá využít laktuloza.
Ing. Valášek P., CSc., - doporučila byste enkapsikovanou formu léčiv, jako zdroj probatik.
Studentka danou problematiku ovládá. Na většinu otázek odpověděla správně.