Cílem této bakalářské práce je seznámení s nutriční a biochemickou úlohou tuků a olejů ve výživě člověka. V jednotlivých kapitolách je kladen důraz na chemickou strukturu tuků, olejů a minoritních látek v tucích. Je rozebíráno trávení tuků, transport lipidů v krvi a metabolismus lipidů na buněčné úrovni. Pozornost je věnována také výživové hodnotě tuků a jejich spoluúčasti na chorobách kardiovaskulárního systému a zhoubných chorobách.
Anotace v angličtině
The aim of the dissertation is to present with nutritional and biochemical work of fats and oils in human nutrition. In several power chaptes is put the accent on chemical structure of fats, oils and minority substances of fats. Were analysed digest of fats, train of lipides in blood and the lipometabolism in cellular level. An attention paided to nutritive quality of fats and their complicity in heart disease and decline.
Klíčová slova
tuk, olej, triacylglycerol, mastná kyselina
Klíčová slova v angličtině
fat, oil, triacylglycerol, fatty acid
Rozsah průvodní práce
52
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je seznámení s nutriční a biochemickou úlohou tuků a olejů ve výživě člověka. V jednotlivých kapitolách je kladen důraz na chemickou strukturu tuků, olejů a minoritních látek v tucích. Je rozebíráno trávení tuků, transport lipidů v krvi a metabolismus lipidů na buněčné úrovni. Pozornost je věnována také výživové hodnotě tuků a jejich spoluúčasti na chorobách kardiovaskulárního systému a zhoubných chorobách.
Anotace v angličtině
The aim of the dissertation is to present with nutritional and biochemical work of fats and oils in human nutrition. In several power chaptes is put the accent on chemical structure of fats, oils and minority substances of fats. Were analysed digest of fats, train of lipides in blood and the lipometabolism in cellular level. An attention paided to nutritive quality of fats and their complicity in heart disease and decline.
Klíčová slova
tuk, olej, triacylglycerol, mastná kyselina
Klíčová slova v angličtině
fat, oil, triacylglycerol, fatty acid
Zásady pro vypracování
Literární studie na téma:nutriční hodnota potravin,
jedlé tuky a oleje,
esenciální mastné kyseliny.
Zásady pro vypracování
Literární studie na téma:nutriční hodnota potravin,
jedlé tuky a oleje,
esenciální mastné kyseliny.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, OSSIS, Tábor, 1999, ISBN 80-902391-3-7
[2] DUCHOŇ, J., Lékařská chemie a biochemie, Avicenum/Osvěta, 1985
[3] KARLESKIND, A., Oil and fats manual II, Intercept LTD, 1996
[4] DAVÍDEK, J., JANÍČEK, G., POKORNÝ, J.,Chemie potravin, SNTL, 1983
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, OSSIS, Tábor, 1999, ISBN 80-902391-3-7
[2] DUCHOŇ, J., Lékařská chemie a biochemie, Avicenum/Osvěta, 1985
[3] KARLESKIND, A., Oil and fats manual II, Intercept LTD, 1996
[4] DAVÍDEK, J., JANÍČEK, G., POKORNÝ, J.,Chemie potravin, SNTL, 1983
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - co jsou to skryté tuky, zdroje a jaké jsou
jejich nápravy.
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky.
Obhajoba byla přesvědčivá a úplná. Na otázky reagovala pohotově a věcně.