Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty.
Anotace v angličtině
Organic food has become very popular commodity at the end of the 20th century. This work is dedicated to organic foods and their organoleptic and microbiological properties. Describes organic farming, its history, legislation and directives, defines organic food and organic product. In the practical part is examined in detail 6 different samples of bioyo-ghurt and conventional yoghurt. These samples were monitored by the total number of microorganisms, thermophilic microorganisms, yeast and moulds, and these results were then compared with the decree. In addition, the organoleptic properties were observed bi-oyoghurts and conventional yoghurts. The results of microbiological analysis showed that the decree meet almost all the reference samples bioyoghurts and conventional yoghurt. Results of sensory analysis showed that consumers are more prefered bioyoghurts.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, biopotravina, biojogurt, senzorika, mikrobiologie, vlastnosti
Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty.
Anotace v angličtině
Organic food has become very popular commodity at the end of the 20th century. This work is dedicated to organic foods and their organoleptic and microbiological properties. Describes organic farming, its history, legislation and directives, defines organic food and organic product. In the practical part is examined in detail 6 different samples of bioyo-ghurt and conventional yoghurt. These samples were monitored by the total number of microorganisms, thermophilic microorganisms, yeast and moulds, and these results were then compared with the decree. In addition, the organoleptic properties were observed bi-oyoghurts and conventional yoghurts. The results of microbiological analysis showed that the decree meet almost all the reference samples bioyoghurts and conventional yoghurt. Results of sensory analysis showed that consumers are more prefered bioyoghurts.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, biopotravina, biojogurt, senzorika, mikrobiologie, vlastnosti
[1] URBAN, J., ŠARAPATKA, B. a kol. Ekologické zemědělství : Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin. Praha : Ministerstvo životního prostředí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2003. 279 s.
[2] MOUDRÝ, J. a kol. České biopotraviny. Praha : Nadace pro organické zemědělství FOA, Ministerstvo zemědělství ČR v AGROSPOJI, 1994.
[3] http://www.mayoclinic.com/health/organic-food/NU00255.
[4] BIO pro Váš zdravý životní styl. Potravinářská revue SPECIÁL. 2008, roč. 5, č. srpen 2008, s. 74.
Seznam doporučené literatury
[1] URBAN, J., ŠARAPATKA, B. a kol. Ekologické zemědělství : Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin. Praha : Ministerstvo životního prostředí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, 2003. 279 s.
[2] MOUDRÝ, J. a kol. České biopotraviny. Praha : Nadace pro organické zemědělství FOA, Ministerstvo zemědělství ČR v AGROSPOJI, 1994.
[3] http://www.mayoclinic.com/health/organic-food/NU00255.
[4] BIO pro Váš zdravý životní styl. Potravinářská revue SPECIÁL. 2008, roč. 5, č. srpen 2008, s. 74.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na otázku oponentky odpověděla studentka správně a prokázala znalost problematiky.
prof. Kráčmar - Co je dle Vás umělá chemická sloučenina, kterou uvádíte v práci?
Dr. Buňková - Jak byly ověřeny stejné kmeny bakterií a nadých výrobků? Proč byla vybrána dvě média pro kultivaci kvasinek?
Ing. Valášek - Jakým způsobem konkrét. byla provedena senzorická analýza?
Studentka odpověděla výstižně a prokázala znalost problematiky.