Tato bakalářská práce se zabývá mikroorganismy využívanými při výrobě potra-vin. Mikroorganismy jsou zde rozděleny na bakterie, kvasinky a plísně významné v potravinářkém průmyslu. Jednotlivé rody a druhy mikroorganismů jsou blíže charakteri-zovány z hlediska jejich vlastností, výskytu a positivního působení v potravinách. Zmíněné mikroorganismy mají velký význam při výrobě mnoha různých potravin, jako kysané mléčné výrobky, sýry, pekařské výrobky, pivo, víno, ale také k získání enzymů, vitamínů, antimikrobiálních a konzervačních látek potřebných pro potravinářství či jiná odvětví.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with microorganisms used in food processing. Microorganisms are divided into significant bacteria, yeasts and molds for food industry. The individual genera and species of microorganisms are specified in term of their properties, occurrence and positive effect in food. The mentioned microorganisms make a difference in processing of many various foodstuffs, such as fermented milk products, cheese, bakery products, beer, wine, but also in obtaining of enzymes, vitamines, antimicrobial and preserving agents needful to food industry or another branches.
Klíčová slova
Mikroorganismy, bakterie, kvasinky, plísně
Klíčová slova v angličtině
Microorganisms, bacteria, yeast, fungy
Rozsah průvodní práce
48 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá mikroorganismy využívanými při výrobě potra-vin. Mikroorganismy jsou zde rozděleny na bakterie, kvasinky a plísně významné v potravinářkém průmyslu. Jednotlivé rody a druhy mikroorganismů jsou blíže charakteri-zovány z hlediska jejich vlastností, výskytu a positivního působení v potravinách. Zmíněné mikroorganismy mají velký význam při výrobě mnoha různých potravin, jako kysané mléčné výrobky, sýry, pekařské výrobky, pivo, víno, ale také k získání enzymů, vitamínů, antimikrobiálních a konzervačních látek potřebných pro potravinářství či jiná odvětví.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with microorganisms used in food processing. Microorganisms are divided into significant bacteria, yeasts and molds for food industry. The individual genera and species of microorganisms are specified in term of their properties, occurrence and positive effect in food. The mentioned microorganisms make a difference in processing of many various foodstuffs, such as fermented milk products, cheese, bakery products, beer, wine, but also in obtaining of enzymes, vitamines, antimicrobial and preserving agents needful to food industry or another branches.
Klíčová slova
Mikroorganismy, bakterie, kvasinky, plísně
Klíčová slova v angličtině
Microorganisms, bacteria, yeast, fungy
Zásady pro vypracování
Význam mikrobiologie pro potravinářský průmysl.
Bakterie významné pro potravinářský průmysl.
Kvasinky využívané v potravinářství.
Plísně používané v potravinářském průmyslu.
Zásady pro vypracování
Význam mikrobiologie pro potravinářský průmysl.
Bakterie významné pro potravinářský průmysl.
Kvasinky využívané v potravinářství.
Plísně používané v potravinářském průmyslu.
Seznam doporučené literatury
[1] GORNER, F. VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia požívatín, Malé Centrum, Bratislava 2004.
[2] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, Praha 1995.
[3] MONTVILLE, T. J. MATTHEWS, K: R. Food Microbiology. An Introduction, first edition, USA: ASM Press, 2005.
Seznam doporučené literatury
[1] GORNER, F. VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia požívatín, Malé Centrum, Bratislava 2004.
[2] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, Praha 1995.
[3] MONTVILLE, T. J. MATTHEWS, K: R. Food Microbiology. An Introduction, first edition, USA: ASM Press, 2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
MVDr. Holko: co je zdroj bifidobakterií?
Doc. Hrabě: co je to zkažený rmut?
Student prokázal, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech.