Práce se zabývá problematikou dekarboxylační aktivity mikroorganismů. Zahrnuje také charakteristiku a fyzikální vlastnosti aminokyselin, produkty dekarboxylačních reakcí - biogenní aminy, včetně jejich výskytu v potravinách, toxikologického významu a metod stanovení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis covers decarboxylase activity of microorganisms. It is about amino acids and their characteristics, about products of decarboxylation - biogenic amines with their occurence in foodstuffs and methods of determination.
Práce se zabývá problematikou dekarboxylační aktivity mikroorganismů. Zahrnuje také charakteristiku a fyzikální vlastnosti aminokyselin, produkty dekarboxylačních reakcí - biogenní aminy, včetně jejich výskytu v potravinách, toxikologického významu a metod stanovení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis covers decarboxylase activity of microorganisms. It is about amino acids and their characteristics, about products of decarboxylation - biogenic amines with their occurence in foodstuffs and methods of determination.
Popište vlastnosti aminokyselin a jejich přirozený výskyt.
Charakterizujte produkty rozkladu aminokyselin vznikající
dekarboxylačními reakcemi, a to i z hlediska jejich významu a výskytu v prostředí a potravinách.
Zaměřte se na mikroorganizmy s významnou dekarboxylázovou aktivitou,
jejich zastoupení a význam v potravinách.
Popište metody stanovení přítomnosti produktů dekarboxylačních
reakcí mikroorganizmů.
Zásady pro vypracování
Popište vlastnosti aminokyselin a jejich přirozený výskyt.
Charakterizujte produkty rozkladu aminokyselin vznikající
dekarboxylačními reakcemi, a to i z hlediska jejich významu a výskytu v prostředí a potravinách.
Zaměřte se na mikroorganizmy s významnou dekarboxylázovou aktivitou,
jejich zastoupení a význam v potravinách.
Popište metody stanovení přítomnosti produktů dekarboxylačních
reakcí mikroorganizmů.
Seznam doporučené literatury
Adams M.R. and Nout M.J.R.: Fermentation and Food Safety, Aspen Publishers, Maryland, 2001.
Kalač P. and Krausová P. A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods. Food Chem. 90: 219-230. 2005.
Burdychová R. and Dohnal V. Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu. Chem. Listy 101: 907-910. 2007.
Gardini F., Martuscelli M., Caruso M.C. et al. Effects of pH, temperature and NaCl concentration of the growth kinetics, proteolytic activity and biogenic amine production of Enterococcus faecalis. Int. J. Food Microbiol. 64: 105-117. 2001.
Seznam doporučené literatury
Adams M.R. and Nout M.J.R.: Fermentation and Food Safety, Aspen Publishers, Maryland, 2001.
Kalač P. and Krausová P. A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods. Food Chem. 90: 219-230. 2005.
Burdychová R. and Dohnal V. Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu. Chem. Listy 101: 907-910. 2007.
Gardini F., Martuscelli M., Caruso M.C. et al. Effects of pH, temperature and NaCl concentration of the growth kinetics, proteolytic activity and biogenic amine production of Enterococcus faecalis. Int. J. Food Microbiol. 64: 105-117. 2001.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - v jakých jednotkách se vyjadřuje aktivita
enzymových reakcí mikroorganismů.
doc. Ing. Hrabě J., PhD., - znáte některé potraviny, u kterých se používají plísně.
Uplatnění použití Botrytis cinerea.
Studentka prokázal hluboké znalosti dané problematiky.
Obhajoba práce byla přesvědčivá a úplná.
Na doplňující otázky odpovídala jasně, stručně a pohotově.