Mléko je po předchozí úpravě naočkováno jogurtovou kulturou a podle technologických postupů je z něj vyroben jogurt. Sušené mléko je sušeno různými způsoby, které ovlivňují jeho konečnou sušinu. Podle použitého sušeného mléka se odvíjí jeho reologické vlastnos-ti. Velký vliv má právě sušina sušeného mléka. Zvýšení obsahu sušiny, zejména množství bílkoviny v jogurtu, obecně zvyšuje hustotu sítě bílkovin a snižuje velikost pórů a tím za-příčiňuje hustší konzistenci výsledného výrobku.
Anotace v angličtině
Milk be over previous adjustment experimental yogurt culture and after technological pro-gress is out of him made yogurt. Dry milk is cure in a number of ways that the work his final dry matter. According to used dehydrated milks unspools his rheologic characteristics. Great impact has just dry matter dehydrated milks. Increasing solids content, especially quantity proteins in yogurt, generally increases density nets albumins and lowers size leek thereby spawn denser consistence final product.
Klíčová slova
sušené mléko, jogurt, způsoby sušení
Klíčová slova v angličtině
dry milk, yogurt, manners cure
Rozsah průvodní práce
48 stran
Jazyk
-
Anotace
Mléko je po předchozí úpravě naočkováno jogurtovou kulturou a podle technologických postupů je z něj vyroben jogurt. Sušené mléko je sušeno různými způsoby, které ovlivňují jeho konečnou sušinu. Podle použitého sušeného mléka se odvíjí jeho reologické vlastnos-ti. Velký vliv má právě sušina sušeného mléka. Zvýšení obsahu sušiny, zejména množství bílkoviny v jogurtu, obecně zvyšuje hustotu sítě bílkovin a snižuje velikost pórů a tím za-příčiňuje hustší konzistenci výsledného výrobku.
Anotace v angličtině
Milk be over previous adjustment experimental yogurt culture and after technological pro-gress is out of him made yogurt. Dry milk is cure in a number of ways that the work his final dry matter. According to used dehydrated milks unspools his rheologic characteristics. Great impact has just dry matter dehydrated milks. Increasing solids content, especially quantity proteins in yogurt, generally increases density nets albumins and lowers size leek thereby spawn denser consistence final product.
Klíčová slova
sušené mléko, jogurt, způsoby sušení
Klíčová slova v angličtině
dry milk, yogurt, manners cure
Zásady pro vypracování
Popsat výroby jogurtu.
Popsat technologii výroby sušeného mléka.
Uvést druhy sušeného mléka a jejich chemické složení a zbožíznaleckou problematiku.
Význam sušeného mléka pro výrobu jogurtu a jeho vliv na reologické vlastnosti.
Zásady pro vypracování
Popsat výroby jogurtu.
Popsat technologii výroby sušeného mléka.
Uvést druhy sušeného mléka a jejich chemické složení a zbožíznaleckou problematiku.
Význam sušeného mléka pro výrobu jogurtu a jeho vliv na reologické vlastnosti.
Seznam doporučené literatury
Dairy processing handbook, Tetra Pak Processing Systems AB
S-221 86 Lund, Sweden
Černá M. a kolektiv : Nutriční hodnota mléka a mléčných výrobků 1979
Doležálek J. : Mikrobiologie mlekarenského a tukového průmyslu, 1962
Marschallová a kolektiv : Journal of Dairy Research (1982)
Seznam doporučené literatury
Dairy processing handbook, Tetra Pak Processing Systems AB
S-221 86 Lund, Sweden
Černá M. a kolektiv : Nutriční hodnota mléka a mléčných výrobků 1979
Doležálek J. : Mikrobiologie mlekarenského a tukového průmyslu, 1962
Marschallová a kolektiv : Journal of Dairy Research (1982)