Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních antioxidantů (fenolové kyseli-ny, flavonoidy, karotenoidy, glykosidy, kurkuminoidy, a další) a syntetických antioxidantů (BHA, BHT, TBHQ, galláty). Popisuje změny při oxidaci snadno oxidovatelných složek potravin (především tuků). Také jsou zde popsány metody stanovení antioxidační aktivity antioxidantů (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, atd.).
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the characteristics of natural antioxidants (phenolic acids, flavonoids, carotenoids, glycosides, kurkuminoids, and others) and synthetic antioxidants (BHA, BHT, TBHQ, gallates). The are also described changes in the oxidation of easily oxidised food ingredients, especially fats, and methods for the determination of antioxidant activity (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, TEAC).
Klíčová slova
Přírodní antioxidanty, oxidace lipidů, syntetické antioxidanty, antioxidační aktivita
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních antioxidantů (fenolové kyseli-ny, flavonoidy, karotenoidy, glykosidy, kurkuminoidy, a další) a syntetických antioxidantů (BHA, BHT, TBHQ, galláty). Popisuje změny při oxidaci snadno oxidovatelných složek potravin (především tuků). Také jsou zde popsány metody stanovení antioxidační aktivity antioxidantů (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, atd.).
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the characteristics of natural antioxidants (phenolic acids, flavonoids, carotenoids, glycosides, kurkuminoids, and others) and synthetic antioxidants (BHA, BHT, TBHQ, gallates). The are also described changes in the oxidation of easily oxidised food ingredients, especially fats, and methods for the determination of antioxidant activity (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, TEAC).
Klíčová slova
Přírodní antioxidanty, oxidace lipidů, syntetické antioxidanty, antioxidační aktivita
Charakteristika antioxidantů - přírodních i povolených syntetických aditiv.
Popis změn, ke kterým dochází při oxidaci snadno se oxidujících složek potravin.
Popis metod, kterými se stanovuje antioxidační aktivita různých látek.
Zásady pro vypracování
Charakteristika antioxidantů - přírodních i povolených syntetických aditiv.
Popis změn, ke kterým dochází při oxidaci snadno se oxidujících složek potravin.
Popis metod, kterými se stanovuje antioxidační aktivita různých látek.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Chemie potravin 3,OSSIS, Tábor 1999.
[2] Pospíšil, J., Antioxidanty, SNTL, Praha 1968.
[3] Pokorny, J.; Yanishlieva, N.; Gordon, M. Antioxidants in Food - Practical Applications. Woodhead Publishing, Cambridge 2001.
[4] Štípek S., Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci, Grada, Praha 2000.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Chemie potravin 3,OSSIS, Tábor 1999.
[2] Pospíšil, J., Antioxidanty, SNTL, Praha 1968.
[3] Pokorny, J.; Yanishlieva, N.; Gordon, M. Antioxidants in Food - Practical Applications. Woodhead Publishing, Cambridge 2001.
[4] Štípek S., Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci, Grada, Praha 2000.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studetka vystupovala s mírnou nervozitou. Problematiku ovládá v dostatečné míře. Na otázky reagovala jistě a správně.
prof. Ing. Kráčmar S. DrSc.: jaký význam mají antioxidanty pro lidský org.?
ing. Kramářová D.Ph.D.: jaké je hlavní barvivo u červené řepy?