V bakalářské práci jsou uvedeny teoretické poznatky o čaji, velice oblíbeném nápoji, které-ho konzumace neustále roste. Je popsáno jeho rozdělení a základní charakteristika každého druhu. Čaje jsou rozděleny do tří skupin, na pravé čaje (černý čaj, zelený čaj, bílý, oolong); bylinné čaje (nepravé čaje připravované z bylin - léčivých rostlin) a ovocné čaje připravo-vané z kousků sušených plodů ovoce a listů. U každého druhu jsou uvedeny metody zpra-cování, způsob přípravy, chemické složení, nejdůležitější vlastnosti a zdravotní účinky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis contains theoretic knowledge of tea, very popular drink, which consumption is growing constantly. There is described its division and basic characteristic of every kind of tea. Teas are divided into three groups, namely original teas (black tea, green tea, white tea and oolong); herbal teas (unoriginal teas prepared from herbs - medicinal plants) and fruit teas prepared from pieces of dried fruits and leaves. For all types of tea there are mentioned methods of processing, preparation, chemical composition, the most important qualities and health effects.
original tea, herbal tea, fruit tea, manufacture, preparation
Rozsah průvodní práce
56
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci jsou uvedeny teoretické poznatky o čaji, velice oblíbeném nápoji, které-ho konzumace neustále roste. Je popsáno jeho rozdělení a základní charakteristika každého druhu. Čaje jsou rozděleny do tří skupin, na pravé čaje (černý čaj, zelený čaj, bílý, oolong); bylinné čaje (nepravé čaje připravované z bylin - léčivých rostlin) a ovocné čaje připravo-vané z kousků sušených plodů ovoce a listů. U každého druhu jsou uvedeny metody zpra-cování, způsob přípravy, chemické složení, nejdůležitější vlastnosti a zdravotní účinky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis contains theoretic knowledge of tea, very popular drink, which consumption is growing constantly. There is described its division and basic characteristic of every kind of tea. Teas are divided into three groups, namely original teas (black tea, green tea, white tea and oolong); herbal teas (unoriginal teas prepared from herbs - medicinal plants) and fruit teas prepared from pieces of dried fruits and leaves. For all types of tea there are mentioned methods of processing, preparation, chemical composition, the most important qualities and health effects.
original tea, herbal tea, fruit tea, manufacture, preparation
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte téma o čajích.
Charakterizujte pojem čaj, jeho příravu, různé druhy čajů (pravé, ovocné, bylinné)
a jejich vlastnosti, především zdravotní a organoleptické.
Zhodnoťte využití čajů v součastnosti.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte téma o čajích.
Charakterizujte pojem čaj, jeho příravu, různé druhy čajů (pravé, ovocné, bylinné)
a jejich vlastnosti, především zdravotní a organoleptické.
Zhodnoťte využití čajů v součastnosti.
Seznam doporučené literatury
PRATT, J.N., ROSEN, D. Rádce milovníka čaje. 1. vyd. Praha: Pragma, 1999. 128s.
TEUFL, C. Zelený čaj - elixír života. 3. vyd. Praha: Metramedia, 2000. 95s.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin. 1.vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 304s.
KORBELÁŘ, J., ENDRIS, Z. Naše rostliny v lékařství. 6.vyd. Praha: Avicentrum, 1985. 500s.
JANČA, J., ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin. 1. vyd. Praha: Eminent,
1995. 287 s.
Seznam doporučené literatury
PRATT, J.N., ROSEN, D. Rádce milovníka čaje. 1. vyd. Praha: Pragma, 1999. 128s.
TEUFL, C. Zelený čaj - elixír života. 3. vyd. Praha: Metramedia, 2000. 95s.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin. 1.vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 304s.
KORBELÁŘ, J., ENDRIS, Z. Naše rostliny v lékařství. 6.vyd. Praha: Avicentrum, 1985. 500s.
JANČA, J., ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin. 1. vyd. Praha: Eminent,
1995. 287 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kráčmar S., DrSc., - co je to bílý čaj.
Ing. Kramářová D., PhD., - co je to žlutý čaj a puer čaj
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - kde se pije černý čaj.
doc. Ing. Hrabě J., PhD., - jaký je rozdíl mezi macerátem a nálevem.
Ing. Valášek P., CSc., - co je to dekoktum.
Studentka problematiku zvládla velmi dobře, vystupovala sebejistě.