Řasy se dělí na dvě velké skupiny: na řasy mořské a sladkovodní. Řasy jsou významné především svou nutriční hodnotou. Ve východoasijských zemích se tradičně používají jako potravina, ale v evropských zemích není přímá konzumace řas příliš rozšířena. Dotazníkem bylo zjištěno, kolik lidí řasy zná, konzumuje a zná jejich pozitivní účinky na lidský organismus.
Anotace v angličtině
Algae is divided into two big groups: seaweed and freshwater algae. Algae is notable first of all for its nutritious value. In East Asian countries is algae tradicionally used like food, but in European countries isn´t straight algae´s consumption spread so much. It was found out how many people know algae, consume algae and know their positive benefits for human organism by questionnaire.
Řasy se dělí na dvě velké skupiny: na řasy mořské a sladkovodní. Řasy jsou významné především svou nutriční hodnotou. Ve východoasijských zemích se tradičně používají jako potravina, ale v evropských zemích není přímá konzumace řas příliš rozšířena. Dotazníkem bylo zjištěno, kolik lidí řasy zná, konzumuje a zná jejich pozitivní účinky na lidský organismus.
Anotace v angličtině
Algae is divided into two big groups: seaweed and freshwater algae. Algae is notable first of all for its nutritious value. In East Asian countries is algae tradicionally used like food, but in European countries isn´t straight algae´s consumption spread so much. It was found out how many people know algae, consume algae and know their positive benefits for human organism by questionnaire.
Řasy, svým obsahem nutričně významných látek, mají vliv na zdraví.
Zjistěte zdravotní aspekty různých druhů řas a formou dotazníku zhodnoťte
dosavadní využití těchto produktů pro lidskou výživu.
Zásady pro vypracování
Řasy, svým obsahem nutričně významných látek, mají vliv na zdraví.
Zjistěte zdravotní aspekty různých druhů řas a formou dotazníku zhodnoťte
dosavadní využití těchto produktů pro lidskou výživu.
Seznam doporučené literatury
DAWCZYNSKI, Christine, SCHUBERT, Rainer, JAHREIS, Gerhard. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry, 2007, vol. 103, s. 891-899.
SHENG, J., et al. Preparation, identification and their antitumor activities in vitro of polysacharides from Chlorella pyrenoidosa. Food Chemistry, 2007, vol. 105, s. 533-539.
MABEAU, Serge, FLEURENCE, Joel. Seaweed in food products: biochemical and nutritional aspects. Trends in Food Science & Technology, 1993, vol. 4, s. 103-107.
McHUGH, D.J. A guide to the seaweed industry. University of New South Wales, Australian Defence Force Academy, Canberra, Australia, 2003, 105 s., ISBN: 92-5-104958-0.
Seznam doporučené literatury
DAWCZYNSKI, Christine, SCHUBERT, Rainer, JAHREIS, Gerhard. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry, 2007, vol. 103, s. 891-899.
SHENG, J., et al. Preparation, identification and their antitumor activities in vitro of polysacharides from Chlorella pyrenoidosa. Food Chemistry, 2007, vol. 105, s. 533-539.
MABEAU, Serge, FLEURENCE, Joel. Seaweed in food products: biochemical and nutritional aspects. Trends in Food Science & Technology, 1993, vol. 4, s. 103-107.
McHUGH, D.J. A guide to the seaweed industry. University of New South Wales, Australian Defence Force Academy, Canberra, Australia, 2003, 105 s., ISBN: 92-5-104958-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Kramářová D., PhD., - jakou věkovou kategorii jste zvolila pro dotazníkový výzkum své práce.
Kolik vitamínu C mají řasy.
Studentka zvládla práci velmi dobře, danou problematiku pochopila a naprosto přesvědčivě prezentovala.
Na dotazy komise odpovídala přesně a věcně. Prokázala, že dovede myslet a samostatně řešit problémy.