V práci je popsán význam kravského mléka ve výživě člověka a jsou popsány vlastnosti hlavních výživových složek přítomných v mléce. Je zvýrazněn proces tvorby kravského mléka a možnosti jeho zpracování v prvovýrobě a mlékárenském průmyslu. Nedílnou součást práce jsou změny výživových složek v průběhu zpracování kravského mléka při mlékárenských technologiích.
Anotace v angličtině
There is an importace of cow’s milk in nutrition of human and there are described properties of the main nutritional components attendant in milk. Is highlight the process of production cow's milks and possibilities its processing in basic industry and dairy industry. Consequence part of work are changes of nutritional components during processing cow's milks at dairy technology.
Milk, nutritional components, fat, laktose, mineral substance, salts.
Rozsah průvodní práce
46 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V práci je popsán význam kravského mléka ve výživě člověka a jsou popsány vlastnosti hlavních výživových složek přítomných v mléce. Je zvýrazněn proces tvorby kravského mléka a možnosti jeho zpracování v prvovýrobě a mlékárenském průmyslu. Nedílnou součást práce jsou změny výživových složek v průběhu zpracování kravského mléka při mlékárenských technologiích.
Anotace v angličtině
There is an importace of cow’s milk in nutrition of human and there are described properties of the main nutritional components attendant in milk. Is highlight the process of production cow's milks and possibilities its processing in basic industry and dairy industry. Consequence part of work are changes of nutritional components during processing cow's milks at dairy technology.
Milk, nutritional components, fat, laktose, mineral substance, salts.
Zásady pro vypracování
V teoretické části bude kladen důraz na význam kravského mléka ve výživě člověka.
Budou stanoveny postupy odběru mléka a porovnány nutriční hodnoty mléka po různém
tepelném ošetření.
Na závěr budou vyhotovena doporučení vhodného typu tepelného ošetření mléka.
Zásady pro vypracování
V teoretické části bude kladen důraz na význam kravského mléka ve výživě člověka.
Budou stanoveny postupy odběru mléka a porovnány nutriční hodnoty mléka po různém
tepelném ošetření.
Na závěr budou vyhotovena doporučení vhodného typu tepelného ošetření mléka.
Seznam doporučené literatury
BŘEZINA, P., JELÍNEK, J.: Chemie a technologie mléka I. část, VŠCHT Praha v Čs. redakci VN MON, červen 1990,166s. ISBN 80-7080-075-5
JAGOŠ, P., BOUDA, J., KLIMEŠ, J.: Význam kolostrálních imunoglobulinů na
hematologické a biochemické ukazatele u krav. Veterinární medicína, 27, LV, 1982, 331-336.
PROKŠ, J.: Mlékařství Díl I., Vydalo Státní nakladatelství technické literatury, 1964, 224s.
SANDRA, S., DALGLEISH, D.G.: Effects of ultra-high-pressure homogenization and heating on structural properties of casein micelles in reconstituted skim milk powder. International dairy journal 15 (2005) 1095-1104.
Seznam doporučené literatury
BŘEZINA, P., JELÍNEK, J.: Chemie a technologie mléka I. část, VŠCHT Praha v Čs. redakci VN MON, červen 1990,166s. ISBN 80-7080-075-5
JAGOŠ, P., BOUDA, J., KLIMEŠ, J.: Význam kolostrálních imunoglobulinů na
hematologické a biochemické ukazatele u krav. Veterinární medicína, 27, LV, 1982, 331-336.
PROKŠ, J.: Mlékařství Díl I., Vydalo Státní nakladatelství technické literatury, 1964, 224s.
SANDRA, S., DALGLEISH, D.G.: Effects of ultra-high-pressure homogenization and heating on structural properties of casein micelles in reconstituted skim milk powder. International dairy journal 15 (2005) 1095-1104.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek P., CSc., - rozdíl mezi pasterizací a sterilací.
doc. Ing. Hrabě J., PhD., - proč je odstředěné a sušené mléko lepší pro stravitelnost. Kolik je laktózy v odstředěném.
Proč se mění nutriční hodnota mléka.
Problematiku bakalářské práce zvládl výborně.
Před komisí vystupoval jistě a přesvědčivě.
Je schopen teoretické poznatky dobře aplikovat. Na zadané otázky odpověděl
vyčerpávajícím způsobem.