Předmětem této práce bylo studium vlivu doby skladování na mikrobiální jakost sýrových výrobků s lomem. Pro zajištění objektivních výsledků bylo sledováno široké spektrum mikroorganizmů. Výsledky mikrobiologického rozboru byly kvantitativně vyhodnoceny v pěti časových intervalech. Po šesti měsících skladování byl pozorován výrazný nárůst počtu mikroorganizmů. Pravděpodobnou příčinou byla sekundární kontaminace výrobku. Výsledky mikrobiologické analýzy byly doplněny posouzením senzorické jakosti výrobku na počátku skladování. Nejlépe byl hodnocen výrobek označený jako kontrola.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis was study effect of storage life on microbial quality of cheese products with fracture. For resource objective results was monitoring versatile spectrum of microorganisms. Results of microbiology analysis were evaluated quantitatively in five time intervals. The number of microorganisms was increased after six months of storage life. Probable cause was secondary contamination of the product. Results of micro-biology analysis were supplemented examination of sensory quality product at the beginning stocking. The best was assessed product determine as control.
Klíčová slova
sýrové výrobky s lomem, mikrobiologický rozbor, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
cheese products with fracture, microbiology analysis, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
57 s., 5 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem této práce bylo studium vlivu doby skladování na mikrobiální jakost sýrových výrobků s lomem. Pro zajištění objektivních výsledků bylo sledováno široké spektrum mikroorganizmů. Výsledky mikrobiologického rozboru byly kvantitativně vyhodnoceny v pěti časových intervalech. Po šesti měsících skladování byl pozorován výrazný nárůst počtu mikroorganizmů. Pravděpodobnou příčinou byla sekundární kontaminace výrobku. Výsledky mikrobiologické analýzy byly doplněny posouzením senzorické jakosti výrobku na počátku skladování. Nejlépe byl hodnocen výrobek označený jako kontrola.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis was study effect of storage life on microbial quality of cheese products with fracture. For resource objective results was monitoring versatile spectrum of microorganisms. Results of microbiology analysis were evaluated quantitatively in five time intervals. The number of microorganisms was increased after six months of storage life. Probable cause was secondary contamination of the product. Results of micro-biology analysis were supplemented examination of sensory quality product at the beginning stocking. The best was assessed product determine as control.
Klíčová slova
sýrové výrobky s lomem, mikrobiologický rozbor, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
cheese products with fracture, microbiology analysis, sensory analysis
Zásady pro vypracování
Popište výrobu tavených sýrů respektive sýrových výrobků s lomem a jejich
fyzikálně-chemické vlastnosti. Popište základy senzorické analýzy.
Charakterizujte mikroorganizmy, které mohou kontaminovat sýrové výrobky s lomem.
Stanovte počty mikroorganizmů ve vzorcích sýrů s lomem a proveďte u týchž vzorků
senzorickou analýzu.
Zásady pro vypracování
Popište výrobu tavených sýrů respektive sýrových výrobků s lomem a jejich
fyzikálně-chemické vlastnosti. Popište základy senzorické analýzy.
Charakterizujte mikroorganizmy, které mohou kontaminovat sýrové výrobky s lomem.
Stanovte počty mikroorganizmů ve vzorcích sýrů s lomem a proveďte u týchž vzorků
senzorickou analýzu.
Seznam doporučené literatury
Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, 3. vyd. Academia Praha, 2002, ISBN 80-200-1024-6
Sedláček, I. Taxonomie prokaryot, MU Brno, 2007, ISBN 80-210-4207-9
Fox, P. F., McSweeney, P. L.H., Cogan, T. M., Guinee, T. P. Cheese-Chemistry, Physics and Microbiology, 3rd ed., Elsevier, 2004, ISBN 978-0-12-263651-6
Black J. G. Microbiology. Principles and Applications, 3rd ed., Prentice-Hall, Inc. Simon & Schuster, New Jersey, 1996
Seznam doporučené literatury
Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, 3. vyd. Academia Praha, 2002, ISBN 80-200-1024-6
Sedláček, I. Taxonomie prokaryot, MU Brno, 2007, ISBN 80-210-4207-9
Fox, P. F., McSweeney, P. L.H., Cogan, T. M., Guinee, T. P. Cheese-Chemistry, Physics and Microbiology, 3rd ed., Elsevier, 2004, ISBN 978-0-12-263651-6
Black J. G. Microbiology. Principles and Applications, 3rd ed., Prentice-Hall, Inc. Simon & Schuster, New Jersey, 1996
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Kramářová D., PhD., - tavené sýry výživa a doporučení.
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a je schopna je chápat v širších souvislostech.