Ve své bakalářské práci se zabývám kořením a jeho využitím v potravinářském průmyslu. Cílem práce bylo zjistit dostupné informace o koření. Je zde zmíněna historie i původ jed-notlivých druhů, z jaké části rostliny se získávají, jejich využití v kulinářství a jaké účinné látky obsahují. Jsou zde popsány nejčastěji používané druhy koření a jejich léčivé účinky. Koření není jen ochucovací látka, která nějak voní a chutná. Je to zároveň pochutina, která má v určitém množství blahodárný účinek na lidský organismus.
Anotace v angličtině
In my bachelor work I deal with spices and its applications in food processing industry. The main aim of my work is to elaborate available information about spices. Some historical facts and origins of some kinds of spices are mentioned here, also from which part of plant we can use this spice. There are their usage in culinary and also which essences are included in these special kinds of spices. We can find here the most often used kinds of spices and their curative effects to our health. Spices are not only flavouring substances which have only their own typical aroma and taste but stimulants as well, which have - in exact quantity - profitable and healthy influence to our human life.
Ve své bakalářské práci se zabývám kořením a jeho využitím v potravinářském průmyslu. Cílem práce bylo zjistit dostupné informace o koření. Je zde zmíněna historie i původ jed-notlivých druhů, z jaké části rostliny se získávají, jejich využití v kulinářství a jaké účinné látky obsahují. Jsou zde popsány nejčastěji používané druhy koření a jejich léčivé účinky. Koření není jen ochucovací látka, která nějak voní a chutná. Je to zároveň pochutina, která má v určitém množství blahodárný účinek na lidský organismus.
Anotace v angličtině
In my bachelor work I deal with spices and its applications in food processing industry. The main aim of my work is to elaborate available information about spices. Some historical facts and origins of some kinds of spices are mentioned here, also from which part of plant we can use this spice. There are their usage in culinary and also which essences are included in these special kinds of spices. We can find here the most often used kinds of spices and their curative effects to our health. Spices are not only flavouring substances which have only their own typical aroma and taste but stimulants as well, which have - in exact quantity - profitable and healthy influence to our human life.
Koření se přidává do potravin z důvodu senzorického pro zvýraznění chuti, či barvy pokrmu.
Formou literarní rešerže zjistěte obsah účinných látek v koření a navrhněte
možnosti jejich dalšího využití.
Zásady pro vypracování
Koření se přidává do potravin z důvodu senzorického pro zvýraznění chuti, či barvy pokrmu.
Formou literarní rešerže zjistěte obsah účinných látek v koření a navrhněte
možnosti jejich dalšího využití.
Seznam doporučené literatury
CHÝLEOVÁ, L. Koření a jeho použití v potravinářském průmyslu, Praha, VÚPP-STI potravinářského průmyslu, 1986, 44 s., 1 tab., 2 sch., lit. 56
LORENCOVÁ, K. Koření známé i neznámé, 1. vydání, Grada Publishing, a.s., 2007, 156 s., ISBN 978-80-247-1934-4
CRAZE, R. Koření, 1. vydání, Fortuna Print, Praha 2002, ISBN 80-7321-010-X
VALÍČEK, P. Koření a jeho léčivé účinky, 1. vydání, Start, 2005, ISBN 80-86231-34-8
Seznam doporučené literatury
CHÝLEOVÁ, L. Koření a jeho použití v potravinářském průmyslu, Praha, VÚPP-STI potravinářského průmyslu, 1986, 44 s., 1 tab., 2 sch., lit. 56
LORENCOVÁ, K. Koření známé i neznámé, 1. vydání, Grada Publishing, a.s., 2007, 156 s., ISBN 978-80-247-1934-4
CRAZE, R. Koření, 1. vydání, Fortuna Print, Praha 2002, ISBN 80-7321-010-X
VALÍČEK, P. Koření a jeho léčivé účinky, 1. vydání, Start, 2005, ISBN 80-86231-34-8
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na zadané i doplňující otázky odpověděla s malými nepřesnostmi.
Problematiku práce zvládla v požadovaném rozsahu.
Vystoupení bylo mírně nejisté, ale věcně prezentováno.
doc. Ing. Hrabě, PhD. - myslíte si, že je koření zdravé.