Bakalářská práce vysvětluje obecné pojmy o tucích, jež by měly tvořit přibližně třetinu z celkového příjmu energie. Konkrétně dvě třetiny těchto tuků by měly být rostlinného původu. Práce se zaměřuje na jejich význam ve výživě člověka. Rozebírá téma od doby první výroby rostlinných tuků do současné podoby. Podává ucelený přehled o technologii výroby rostlinných tuků. Zaobírá se zejména výrobou margarínu a vlivu tohoto produktu na zdraví člověka
Anotace v angličtině
Baccalaureate study explains general terms about fats, which should create approximately one third of total energy income in human corp. Concretely, two thirds of these fats should be from vegetable sources. The study focuses to human nourishment significance. Moreover, the study covers the time period from first attempt of an artificial fat invention until nowadays. It delivers a compact view about a technology of production artificial vegetable fats. Furthermore, the main focus of the study was taken to an industrial production and impact to human health.
Klíčová slova
trans mastné kyseliny, lipidy, margaríny.
Klíčová slova v angličtině
trans fat, lipids, margarines.
Rozsah průvodní práce
51 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce vysvětluje obecné pojmy o tucích, jež by měly tvořit přibližně třetinu z celkového příjmu energie. Konkrétně dvě třetiny těchto tuků by měly být rostlinného původu. Práce se zaměřuje na jejich význam ve výživě člověka. Rozebírá téma od doby první výroby rostlinných tuků do současné podoby. Podává ucelený přehled o technologii výroby rostlinných tuků. Zaobírá se zejména výrobou margarínu a vlivu tohoto produktu na zdraví člověka
Anotace v angličtině
Baccalaureate study explains general terms about fats, which should create approximately one third of total energy income in human corp. Concretely, two thirds of these fats should be from vegetable sources. The study focuses to human nourishment significance. Moreover, the study covers the time period from first attempt of an artificial fat invention until nowadays. It delivers a compact view about a technology of production artificial vegetable fats. Furthermore, the main focus of the study was taken to an industrial production and impact to human health.
Klíčová slova
trans mastné kyseliny, lipidy, margaríny.
Klíčová slova v angličtině
trans fat, lipids, margarines.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemie tuků.
Technologie rostlinných tuků.
Vývoj výrobních technologií.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemie tuků.
Technologie rostlinných tuků.
Vývoj výrobních technologií.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] HRABĚ, J., ROP, O., HOZA, I. Technologie výroby potravin rostlinného původu, UTB ve Zlíně, Zlín 2005.
[3] MIN, D., SMOUSE, T. Flavor Chemistry of Fats and Oils, American Oil Chemists´ Society, USA 1985.
[4] HAMILTON, R., HAMILTON, S. Lipid Analysis, Oxford University Press, Oxford 1992.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] HRABĚ, J., ROP, O., HOZA, I. Technologie výroby potravin rostlinného původu, UTB ve Zlíně, Zlín 2005.
[3] MIN, D., SMOUSE, T. Flavor Chemistry of Fats and Oils, American Oil Chemists´ Society, USA 1985.
[4] HAMILTON, R., HAMILTON, S. Lipid Analysis, Oxford University Press, Oxford 1992.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na otázky oponentky odpověděla studentka správně a výstižně.
doc. Koutný - Co se používá jako katalyzátor u hydrogenace tuků?
Ing. Valášek - Jak je možné, že se spojí voda s olejem?
Studentka na otázky odpověděla částečně správně a věcně.