Práca sa v teoretickej časti zaoberá charakteristikou a rozdelením náhradných sladidiel, v praktickej časti bol spracovaný prehľad náhradných sladidiel dostupných v tržnej sieti, dotazníkovou metódou boli zistené zvyklosti sladenia u dospelej popuácie a prevedené senzorické hodnotenie vybraných sladidiel.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor paper, problems of characteristic and partition of the alternative sweeteners are discused. The aim of the practical part was made the examination of the sortimnet avaible alternative sweeteners in the market, to discover useage of the adult population by the sweeten and made the sensorial appreciation of the choises alternative sweeteners.
Klíčová slova
cukor, náhradné sladidlá, aspartám, sacharín
Klíčová slova v angličtině
sugar, alternative sweeteners, aspartame, saccharine
Rozsah průvodní práce
52s, 3 s. príloh
Jazyk
CZ
Anotace
Práca sa v teoretickej časti zaoberá charakteristikou a rozdelením náhradných sladidiel, v praktickej časti bol spracovaný prehľad náhradných sladidiel dostupných v tržnej sieti, dotazníkovou metódou boli zistené zvyklosti sladenia u dospelej popuácie a prevedené senzorické hodnotenie vybraných sladidiel.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor paper, problems of characteristic and partition of the alternative sweeteners are discused. The aim of the practical part was made the examination of the sortimnet avaible alternative sweeteners in the market, to discover useage of the adult population by the sweeten and made the sensorial appreciation of the choises alternative sweeteners.
Klíčová slova
cukor, náhradné sladidlá, aspartám, sacharín
Klíčová slova v angličtině
sugar, alternative sweeteners, aspartame, saccharine
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Zpracovat přehled dnes používaných náhradních sladidel.
Uvést metody jejich stanovení.
Praktická část
Na základě průzkumu v tržní síti zpracovat přehled náhradních sladidel
včetně způsobu jejich použití.
Provést senzorické hodnocení vybraných sladidel.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Zpracovat přehled dnes používaných náhradních sladidel.
Uvést metody jejich stanovení.
Praktická část
Na základě průzkumu v tržní síti zpracovat přehled náhradních sladidel
včetně způsobu jejich použití.
Provést senzorické hodnocení vybraných sladidel.
Seznam doporučené literatury
1.J.Velíšek: Chemie potravin 3, OSSIS,Tábor 1999
2.A.Krutošíková,M.Uher:Prírodné a syntetické látky sladkej chuti,Veda, Bratislava, 1985
3.J.Odstrčil,M.Odstrčilová: Chemie potravin, Brno,2006
4.http://www.chemickelisty.cz
Seznam doporučené literatury
1.J.Velíšek: Chemie potravin 3, OSSIS,Tábor 1999
2.A.Krutošíková,M.Uher:Prírodné a syntetické látky sladkej chuti,Veda, Bratislava, 1985
3.J.Odstrčil,M.Odstrčilová: Chemie potravin, Brno,2006
4.http://www.chemickelisty.cz
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - použití sladidel - které a proč.
Ing. Valášek P., CSc., - chuť sladká 1 a 2.
prof. Ing. Kráčmar S., DrSc., - karcinogenní sladidla.
Ing. Kramářová D., PhD., - sukralosa - co to je, pro jaké obyvatelstvo byste nepoužila aspartam.
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a je schopna
jejich aplikace.