Cílem bakalářské práce je seznámení s biogenními aminy. Obsahem je charakteristika těchto látek z různých úhlů pohledu a zhodnocení jejich dosavadního výzkumu. Důraz je kladen na popis jejich vzniku a kvantitativních proměn během technologických procesů při výrobě piva a vína. Jsou rozebrány možnosti jejich izolace ze vzorku a stanovení od nejstarších způsobů po nejmodernější a popsáno několik konkrétních postupů vyvinutých v poslední době vědeckými týmy v Evropě i ve světě.
Anotace v angličtině
The main goal of this Backelor Thesis is to give basic information about biogenic amines. Content of this thesis provides main characterisics about these substances from different points of view and analyses its actual research. Emphasis is focused on describing its origin and qantitative transformations during technological process of beer and wine. The possibilities of its isolation from a sample and determined the basic methods from the oldiest to the newest ones are targeted and a couple of concrete procedures which have been recently developed by scientific teams from Europe and whole World are described.
Klíčová slova
biogenní aminy, histamin, pivo, víno, HPLC
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, histamine, beer, wine, HPLC
Rozsah průvodní práce
49 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je seznámení s biogenními aminy. Obsahem je charakteristika těchto látek z různých úhlů pohledu a zhodnocení jejich dosavadního výzkumu. Důraz je kladen na popis jejich vzniku a kvantitativních proměn během technologických procesů při výrobě piva a vína. Jsou rozebrány možnosti jejich izolace ze vzorku a stanovení od nejstarších způsobů po nejmodernější a popsáno několik konkrétních postupů vyvinutých v poslední době vědeckými týmy v Evropě i ve světě.
Anotace v angličtině
The main goal of this Backelor Thesis is to give basic information about biogenic amines. Content of this thesis provides main characterisics about these substances from different points of view and analyses its actual research. Emphasis is focused on describing its origin and qantitative transformations during technological process of beer and wine. The possibilities of its isolation from a sample and determined the basic methods from the oldiest to the newest ones are targeted and a couple of concrete procedures which have been recently developed by scientific teams from Europe and whole World are described.
Klíčová slova
biogenní aminy, histamin, pivo, víno, HPLC
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, histamine, beer, wine, HPLC
Zásady pro vypracování
Charakterizujte biogenní aminy z hlediska jejich vlastností a chemické struktury.
Popište účinky biogenních aminů na lidský organismus.
Zmapujte výskyt biogenních aminů v pivu a vínu.
Pojednejte o metodách jejich izolace, identifikace a stanovení.
Zásady pro vypracování
Charakterizujte biogenní aminy z hlediska jejich vlastností a chemické struktury.
Popište účinky biogenních aminů na lidský organismus.
Zmapujte výskyt biogenních aminů v pivu a vínu.
Pojednejte o metodách jejich izolace, identifikace a stanovení.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3.Tábor: OSSIS, 2002, ISBN 80-86659-02-X
KOSAŘ, K.; PROCHÁZKA, S. a kol. Technologie výroby sladu a piva. Praha: Výzkumný
ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2000, ISBN 80-902658-6-3
GLICK, D. Methods of biochemical analysis. Stanford, California, 1971,
ISBN0-471-30420-4
FARKAŠ, J. Technologie a biochemie vína. Praha, SNTL 1980, 04-825-79
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3.Tábor: OSSIS, 2002, ISBN 80-86659-02-X
KOSAŘ, K.; PROCHÁZKA, S. a kol. Technologie výroby sladu a piva. Praha: Výzkumný
ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2000, ISBN 80-902658-6-3
GLICK, D. Methods of biochemical analysis. Stanford, California, 1971,
ISBN0-471-30420-4
FARKAŠ, J. Technologie a biochemie vína. Praha, SNTL 1980, 04-825-79
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - legislativa (zákon o víně).