Má bakalářská práce je zaměřena na výpočet analýzy efektivnosti obecního restauračního zařízení jako součást finanční analýzy. To znamená, zjištění, jak si restaurace vede v jednotlivých letech a s výhledem do budoucna. Teoretická část v úvodu popisuje oblast veřejné správy, charakteristiku obcí, jejich orgánů a hospodaření. Vysvětlím, co je účelem efektivnosti, jaké zdroje a metody hodnocení využívá. Úkolem praktické části je seznámit s obcí Veselá, jejím subjektem ''Restaurací Veselanka‘‘. Vlastní analýza restaurace je zo-hledněna ve dvou variantách. První, je pohled z hlediska zabezpečení provozu nájemcem, druhá se pokouší analyzovat situaci, kdy si obec bude restauraci provozovat sama. V závěru je výběr nejvýhodnějšího řešení a doporučení do budoucna.
Anotace v angličtině
My work is aiming on calculation the analysis of effectiveness of municipal restaurant as a part of financial analysis. It means, finding, how is the restaurant profitable in single years and with vision to the future. The theoretical part in the introduction describes the area of public administration, characteristics of municipalities, their authorities and economy. I will interpret what is the task of effectiveness, what information sources and methods of evalua-tion use. The task of practical part is to introduce the municipality of Veselá, her subject ''Restaurant Veselanka‘‘. Self analysis of restaurant is divided into two variations. The first variation is in light of running the business by renter, the second alternative is trying to ana-lyse the situation, when the municipality will carry on the restaurant herself. In the conclu-sion is choice the optimal solution and recommendation to the future.
Klíčová slova
Finanční analýza, efektivnost, obec, provoz restaurace, příjmy a výdaje, rozpočet.
Klíčová slova v angličtině
Financial analysis, effectiveness, municipality, running a restaurant, receipts and ex-penditures, budget.
Rozsah průvodní práce
63
Jazyk
CZ
Anotace
Má bakalářská práce je zaměřena na výpočet analýzy efektivnosti obecního restauračního zařízení jako součást finanční analýzy. To znamená, zjištění, jak si restaurace vede v jednotlivých letech a s výhledem do budoucna. Teoretická část v úvodu popisuje oblast veřejné správy, charakteristiku obcí, jejich orgánů a hospodaření. Vysvětlím, co je účelem efektivnosti, jaké zdroje a metody hodnocení využívá. Úkolem praktické části je seznámit s obcí Veselá, jejím subjektem ''Restaurací Veselanka‘‘. Vlastní analýza restaurace je zo-hledněna ve dvou variantách. První, je pohled z hlediska zabezpečení provozu nájemcem, druhá se pokouší analyzovat situaci, kdy si obec bude restauraci provozovat sama. V závěru je výběr nejvýhodnějšího řešení a doporučení do budoucna.
Anotace v angličtině
My work is aiming on calculation the analysis of effectiveness of municipal restaurant as a part of financial analysis. It means, finding, how is the restaurant profitable in single years and with vision to the future. The theoretical part in the introduction describes the area of public administration, characteristics of municipalities, their authorities and economy. I will interpret what is the task of effectiveness, what information sources and methods of evalua-tion use. The task of practical part is to introduce the municipality of Veselá, her subject ''Restaurant Veselanka‘‘. Self analysis of restaurant is divided into two variations. The first variation is in light of running the business by renter, the second alternative is trying to ana-lyse the situation, when the municipality will carry on the restaurant herself. In the conclu-sion is choice the optimal solution and recommendation to the future.
Klíčová slova
Finanční analýza, efektivnost, obec, provoz restaurace, příjmy a výdaje, rozpočet.
Klíčová slova v angličtině
Financial analysis, effectiveness, municipality, running a restaurant, receipts and ex-penditures, budget.
Zásady pro vypracování
1. Prostudujte literaturu týkající se tématu.
2. S pomocí odborné literatury proveďte analýzu efektivnosti obecního restauračního zařízení v obci Veselá.
3. Definujte výsledky analýzy.
4. Vyslovte závěry a doporučení pro obec Veselá.
Zásady pro vypracování
1. Prostudujte literaturu týkající se tématu.
2. S pomocí odborné literatury proveďte analýzu efektivnosti obecního restauračního zařízení v obci Veselá.
3. Definujte výsledky analýzy.
4. Vyslovte závěry a doporučení pro obec Veselá.
Seznam doporučené literatury
[1] JUŘÍK, Jaroslav a kolektiv. Veselá Procházka časem. 1. vyd. Obecní úřad Veselá: vydavatelství Břeclav, 2007. 150 s. ISBN 978-80-903946-0-5.
[2] GRÜNWALD, Rolf. Finanční analýza - metody a využití. Praha: VOX Consult s. r. o., 1995. 81 s.
[3] MÁČE, Miroslav. Finanční analýza obchodních a státních organizací. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2006. 156 s. ISBN 80-247-1558-9.
[4] KRAFTOVÁ, Ivana. Finanční analýza municipální firmy. Praha: C. H. Beck. 2002. ISBN 80-7179-778-2.
[5] MÁČE, Miroslav. Finanční analýza metody, ukazatele, využití v praxi. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2007. 120 s. ISBN 978-80-247-1386-1.
[6] SEKERKA, Bohuslav. Finanční analýza společnosti na bázi účetních výkazů. Praha: PROFESS. 1996. ISBN 80-85235-40-4.
Seznam doporučené literatury
[1] JUŘÍK, Jaroslav a kolektiv. Veselá Procházka časem. 1. vyd. Obecní úřad Veselá: vydavatelství Břeclav, 2007. 150 s. ISBN 978-80-903946-0-5.
[2] GRÜNWALD, Rolf. Finanční analýza - metody a využití. Praha: VOX Consult s. r. o., 1995. 81 s.
[3] MÁČE, Miroslav. Finanční analýza obchodních a státních organizací. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2006. 156 s. ISBN 80-247-1558-9.
[4] KRAFTOVÁ, Ivana. Finanční analýza municipální firmy. Praha: C. H. Beck. 2002. ISBN 80-7179-778-2.
[5] MÁČE, Miroslav. Finanční analýza metody, ukazatele, využití v praxi. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2007. 120 s. ISBN 978-80-247-1386-1.
[6] SEKERKA, Bohuslav. Finanční analýza společnosti na bázi účetních výkazů. Praha: PROFESS. 1996. ISBN 80-85235-40-4.
Přílohy volně vložené
Výkaz zisku a ztráty - vzor
Závěrečný účet obce Veselá za rok 2006
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Známka vedoucího: velmi dobře - dobře (dle obhajoby)
doc. Ing. Petr Tománek, CSc.:
Kdy by mohl nastat vhodný okamžik pro prodej daného restauračního zařízení?
Pokud by restauraci provozovala obec sama, měla by z toho nějaké výhody?