Tato práce je zaměřena na přípravu monoacylglycerolů esterifikací mastných kyselin, a to kyseliny kaprylové, kaprinové a laurové s glycidolem za přítomnosti katalyzátoru. Byly připraveny různé kombinace monoacylglycerolů o různých koncentracích. Dále je práce zaměřena na ověření antimikrobiálních účinků připravených monoacylglycerolů a jejich kombinací. U všech experimentů byla sledována inhibiční zóna a růst mikroorganismů na stélkových a podšívkových materiálech modifikovaných připravenými monoacylglyceroly.
Anotace v angličtině
This work is focused on a preparation of monoacylglycerides of esterification of fatty acids, namely caprylic, capric and lauric acids with glycidol under presence of catalyzer. There were prepared various combinations of monoacylglycerides of different concentration. Further the work is aimed at verification of antimicrobial effects of prepared monoacylglycerides and their combinations. An inhibition zone and microbe growth on insole and lining materials, modified by prepared monoacylglycerides, has been monitored in
all experiments.
Tato práce je zaměřena na přípravu monoacylglycerolů esterifikací mastných kyselin, a to kyseliny kaprylové, kaprinové a laurové s glycidolem za přítomnosti katalyzátoru. Byly připraveny různé kombinace monoacylglycerolů o různých koncentracích. Dále je práce zaměřena na ověření antimikrobiálních účinků připravených monoacylglycerolů a jejich kombinací. U všech experimentů byla sledována inhibiční zóna a růst mikroorganismů na stélkových a podšívkových materiálech modifikovaných připravenými monoacylglyceroly.
Anotace v angličtině
This work is focused on a preparation of monoacylglycerides of esterification of fatty acids, namely caprylic, capric and lauric acids with glycidol under presence of catalyzer. There were prepared various combinations of monoacylglycerides of different concentration. Further the work is aimed at verification of antimicrobial effects of prepared monoacylglycerides and their combinations. An inhibition zone and microbe growth on insole and lining materials, modified by prepared monoacylglycerides, has been monitored in
all experiments.
Vytvořte účinnou protimikrobní úpravu pro podšívkové a stélkové materiály na bázi monoacylglycerolů samotných nebo v kombinaci s jinými látkami s antimikrobní aktivitou.
Testujte takto upravené materiály proti celé škále mikroorganismů (saprofytické plísně, patogenní plísně a kvasinky, bakterie).
Diskutujte dosažené výsledky.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární průzkum na dané téma.
Vytvořte účinnou protimikrobní úpravu pro podšívkové a stélkové materiály na bázi monoacylglycerolů samotných nebo v kombinaci s jinými látkami s antimikrobní aktivitou.
Testujte takto upravené materiály proti celé škále mikroorganismů (saprofytické plísně, patogenní plísně a kvasinky, bakterie).
Diskutujte dosažené výsledky.
Seznam doporučené literatury
ŠVÉDOVÁ, J.: Technické textilie. Praha, SNTL, 1978
BLAŽEJ, A. a kol.: Špeciálne chemické úpravy textílií, Bratislava, ALFA, 1986
POKORNÝ, J., DUBSKÁ, L. a kol.: Technologie tuků. Praha SNTL, 1986
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vyd. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-1024-6
Růžička, j. Mikrobiologie pro technology životního prostředí. 1. vyd. VUT Brno, FT Zlín: 1999. ISBN 80-214-1374-3
Seznam doporučené literatury
ŠVÉDOVÁ, J.: Technické textilie. Praha, SNTL, 1978
BLAŽEJ, A. a kol.: Špeciálne chemické úpravy textílií, Bratislava, ALFA, 1986
POKORNÝ, J., DUBSKÁ, L. a kol.: Technologie tuků. Praha SNTL, 1986
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vyd. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-1024-6
Růžička, j. Mikrobiologie pro technology životního prostředí. 1. vyd. VUT Brno, FT Zlín: 1999. ISBN 80-214-1374-3
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1) Charakterizujte použité textilní materiály, udejte původ testovacích kultur
2) Byla při úpravě textilních vzorků roztoky MAG-ů ponechána prodleva k vytěkání etanolu?
3) Rostly všechny mikrobiální kultury pod vzorky ve slepých pokusech?
4) Dokážete (teoreticky) vysvětlit různé výsledky protimikrobní účinnosti rubu a líce při testování některých upravených vzorků textilií?