Tato práce se zabývá optimalizací mechanických vlastností polypropylénových
sendvičových struktur. Tyto sendvičové struktury tvoří výhradně termoplastické materiály
(polypropylény), které umožňují fyzikální spojení pomocí tepla, čímž odpadá potřeba
lepidel. Tento přístup nejen zjednodušuje výrobní procesy, ale také zvyšuje recyklovatelnost
a snižuje ekologickou stopu výrobku. Materiál jádra sendviče tvoří unikátní
polypropylenová pěna, kterou vyrábí společnost SPUR, a.s. Pěna má upravenu orientaci
buněk, což výrazně zlepšuje její mechanické vlastnosti. Jako materiál výztuh slouží
extrudovaný polypropylén, případně polypropylen vyztužený dlouhými skelnými vlákny.
Sendvičová struktura byla optimalizována pro dosažení maximální tuhosti.
Anotace v angličtině
This thesis delves into the mechanical optimization of sandwich structures made solely from
polypropylene. These sandwich structures exclusively utilize thermoplastic material
allowing for physical bonding through heat, thereby eliminating the need of adhesives. This
approach not only simplifies manufacturing processes but also enhances recyclability and
reduces the environmental footprint of the product. A special polypropylene foam
manufactured by SPUR, a.s. is employed as a core material. The altered cell orientation,
which significantly enhances its mechanical properties. As a skin material extruded
polypropylene foil and polypropylene foil reinforced with long glass fibers were tested.
Sandwich structure was optimized for maximum rigidity.
polypropylene sandwich, mechanical performance, shear test, compression test
Rozsah průvodní práce
98 s. + 10 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá optimalizací mechanických vlastností polypropylénových
sendvičových struktur. Tyto sendvičové struktury tvoří výhradně termoplastické materiály
(polypropylény), které umožňují fyzikální spojení pomocí tepla, čímž odpadá potřeba
lepidel. Tento přístup nejen zjednodušuje výrobní procesy, ale také zvyšuje recyklovatelnost
a snižuje ekologickou stopu výrobku. Materiál jádra sendviče tvoří unikátní
polypropylenová pěna, kterou vyrábí společnost SPUR, a.s. Pěna má upravenu orientaci
buněk, což výrazně zlepšuje její mechanické vlastnosti. Jako materiál výztuh slouží
extrudovaný polypropylén, případně polypropylen vyztužený dlouhými skelnými vlákny.
Sendvičová struktura byla optimalizována pro dosažení maximální tuhosti.
Anotace v angličtině
This thesis delves into the mechanical optimization of sandwich structures made solely from
polypropylene. These sandwich structures exclusively utilize thermoplastic material
allowing for physical bonding through heat, thereby eliminating the need of adhesives. This
approach not only simplifies manufacturing processes but also enhances recyclability and
reduces the environmental footprint of the product. A special polypropylene foam
manufactured by SPUR, a.s. is employed as a core material. The altered cell orientation,
which significantly enhances its mechanical properties. As a skin material extruded
polypropylene foil and polypropylene foil reinforced with long glass fibers were tested.
Sandwich structure was optimized for maximum rigidity.
polypropylene sandwich, mechanical performance, shear test, compression test
Zásady pro vypracování
Příprava a testování mechanických vlastností lehčených polypropylénových sendvičů:
- optimalizace skladby sendviče změnou hustoty a tloušťky (bi)axiálně orientované pěny
- návrh vrstvené výztuže
- mechanické testy - ohyb, tak, tlak
Zásady pro vypracování
Příprava a testování mechanických vlastností lehčených polypropylénových sendvičů:
- optimalizace skladby sendviče změnou hustoty a tloušťky (bi)axiálně orientované pěny
- návrh vrstvené výztuže
- mechanické testy - ohyb, tak, tlak
Seznam doporučené literatury
Polymeric Foams: Innovations in Processes, Technologies, and Products, Shau-Tarng Lee (ed), ISBN 9780367782757, 2021, CRC Press
Foam Extrusion: Principles and Practice, Shau-Tarng Lee (ed), ISBN 1566768799, 2020, CRC Press
Polypropylene Handbook: Morphology, Blends and Composites, József Karger-Kocsis, Tamás Bárány (eds.), ISBN: 978-3-030-12903-3, 2020 Springer
Seznam doporučené literatury
Polymeric Foams: Innovations in Processes, Technologies, and Products, Shau-Tarng Lee (ed), ISBN 9780367782757, 2021, CRC Press
Foam Extrusion: Principles and Practice, Shau-Tarng Lee (ed), ISBN 1566768799, 2020, CRC Press
Polypropylene Handbook: Morphology, Blends and Composites, József Karger-Kocsis, Tamás Bárány (eds.), ISBN: 978-3-030-12903-3, 2020 Springer
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudku byly studentovi položeny dotazy oponenta: ZODPOVĚZEN ZCELA.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: prof. Ing. Michal Staněk, Ph.D. Kde probíhalo testování? ZODPOVĚZEN ZCELA prof. Ing. Michal Staněk, Ph.D. Řešil jste to i za jiných teplot, než pokojových ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Karel Stoklasa, CSc. Jak jste vyráběl sendvič? ZODPOVĚZEN ZCELA