Tato bakalářská práce se zabývá kyselinou chlorogenovou s důrazem na její potenciál
využití v kosmetice. Práce obsahuje pouze teoretickou část, kde se nachází přehled
fenolických látek a sloučenin, ke kterým chlorogenová kyselina patří, její obecná
charakteristika, syntéza, metody analýzy a extrakční metody. Část práce je věnovaná kávě,
jelikož je zde také kyselina obsažena, anatomii kávového zrna a popisu jeho částí,
zpracování, pražení a zelené kávě. Závěrečná část popisuje využití kyseliny chlorogenové
v kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with chlorogenic acid with emphasis on its potential for cosmetic
applications. The thesis contains only the theoretical part, where an overview of phenolic
substances and compounds to which chlorogenic acid belongs, its general characteristics,
synthesis, methods of analysis and extraction methods are given. Part of the thesis is devoted
to coffee, since the acid is also present, the anatomy of the coffee bean and a description of
its parts, processing, roasting and green coffee. The final part describes the use of
chlorogenic acid in the cosmetic industry.
Tato bakalářská práce se zabývá kyselinou chlorogenovou s důrazem na její potenciál
využití v kosmetice. Práce obsahuje pouze teoretickou část, kde se nachází přehled
fenolických látek a sloučenin, ke kterým chlorogenová kyselina patří, její obecná
charakteristika, syntéza, metody analýzy a extrakční metody. Část práce je věnovaná kávě,
jelikož je zde také kyselina obsažena, anatomii kávového zrna a popisu jeho částí,
zpracování, pražení a zelené kávě. Závěrečná část popisuje využití kyseliny chlorogenové
v kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with chlorogenic acid with emphasis on its potential for cosmetic
applications. The thesis contains only the theoretical part, where an overview of phenolic
substances and compounds to which chlorogenic acid belongs, its general characteristics,
synthesis, methods of analysis and extraction methods are given. Part of the thesis is devoted
to coffee, since the acid is also present, the anatomy of the coffee bean and a description of
its parts, processing, roasting and green coffee. The final part describes the use of
chlorogenic acid in the cosmetic industry.
Vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Zaměřte se na výskyt a využití kyseliny chlorogenové, s akcentem na její využití v kosmetice.
Cílem práce je kritické zhodnocení účinků kyseliny chlorogenové s ohledem na její kosmetické aplikace.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Zaměřte se na výskyt a využití kyseliny chlorogenové, s akcentem na její využití v kosmetice.
Cílem práce je kritické zhodnocení účinků kyseliny chlorogenové s ohledem na její kosmetické aplikace.
Seznam doporučené literatury
[1] Vědecké články z databází Web of Science, Scopus atd; databáze elektronických knih.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] POKORNÝ, Jan. Antioxidants in food: practical applications. Cambridge: Woodhead, 2001, 380 s. Woodhead Publishing in food science and technology. ISBN 1-85573-463-X.
[4] YOUNG, J.D.; HARDESTY, D.C.: Flavored coffee compositions with stable flavors and method of making, Canadia Intellectual Property Office, patent number: CA 2 460 802; 2004.
[5] THORN, J., Káva, 1 vyd., Fortuna Print, 2000. ISBN 80-86144-64-X.
[6] WINTGENS, J. N. (2012). Coffee: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers (Second, updated edition). Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH Co.
Seznam doporučené literatury
[1] Vědecké články z databází Web of Science, Scopus atd; databáze elektronických knih.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] POKORNÝ, Jan. Antioxidants in food: practical applications. Cambridge: Woodhead, 2001, 380 s. Woodhead Publishing in food science and technology. ISBN 1-85573-463-X.
[4] YOUNG, J.D.; HARDESTY, D.C.: Flavored coffee compositions with stable flavors and method of making, Canadia Intellectual Property Office, patent number: CA 2 460 802; 2004.
[5] THORN, J., Káva, 1 vyd., Fortuna Print, 2000. ISBN 80-86144-64-X.
[6] WINTGENS, J. N. (2012). Coffee: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers (Second, updated edition). Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH Co.