Bakalářská práce se zabývá syntézou a charakterizací hovězí modifikované želatiny, přípravou hydrogelu pomocí radikálového síťování UV zářením a charakterizací viskoelastických vlastností takto připravených hydrogelů s různou hustotou polymerní sítě na základě reologických poznatků. V první, teoretické, části práce jsou prezentovány znalosti z oblasti hovězí želatiny a jejího hydrogelu a reologické analýzy. Druhá, praktická, část již pojednává o reálné přípravě modifikované želatiny, jejího chemického síťování za pomocí UV záření do podoby hydrogelu a jeho následné charakterizaci stran viskoelastických vlastností.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis tackles the synthesis and characterization of bovine modified gelatine, the preparation of hydrogels by UV radical cross-linking and characterization of highly viscoelastic properties of gelatine hydrogels with a different density of polymer net based on rheological measurements. In the first, larger, part, theoretical knowledge of bovine gelatine and its hydrogel and the rheological analysis are presented. The second part is about the real preparation of the modified gelatine, its chemical cross-linking using the UV light into the form of a hydrogel and the subsequential characteristics of the sides of viscoelastic properties.
Klíčová slova
želatina, hydrogel, kolagen, fotoiniciace, viskoelastické vlastnosti
Bakalářská práce se zabývá syntézou a charakterizací hovězí modifikované želatiny, přípravou hydrogelu pomocí radikálového síťování UV zářením a charakterizací viskoelastických vlastností takto připravených hydrogelů s různou hustotou polymerní sítě na základě reologických poznatků. V první, teoretické, části práce jsou prezentovány znalosti z oblasti hovězí želatiny a jejího hydrogelu a reologické analýzy. Druhá, praktická, část již pojednává o reálné přípravě modifikované želatiny, jejího chemického síťování za pomocí UV záření do podoby hydrogelu a jeho následné charakterizaci stran viskoelastických vlastností.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis tackles the synthesis and characterization of bovine modified gelatine, the preparation of hydrogels by UV radical cross-linking and characterization of highly viscoelastic properties of gelatine hydrogels with a different density of polymer net based on rheological measurements. In the first, larger, part, theoretical knowledge of bovine gelatine and its hydrogel and the rheological analysis are presented. The second part is about the real preparation of the modified gelatine, its chemical cross-linking using the UV light into the form of a hydrogel and the subsequential characteristics of the sides of viscoelastic properties.
Klíčová slova
želatina, hydrogel, kolagen, fotoiniciace, viskoelastické vlastnosti
Pro možné využití hydrogelu želatiny v biologických aplikacích bude tato nejprve modifikována za účelem získání methakrylamidových postranních skupin, které umožní následné zesítění pomocí radikálové polymerace účinkem UV záření s využitím fotoiniciátoru. Na takto připravených hydrogelech budou posléze zkoumány jejich viskoelastické vlastnosti.
Zásady pro vypracování:
1. Vypracování literární rešerši na zadané téma
2. Příprava modifikované želatiny
3. UV síťování želatiny
4. Charakterizace viskoelastických vlastností hydrogelů želatiny s různou hustotou polymerní sítě.
5. Vyhodnocení a diskuze získaných výsledků
Zásady pro vypracování
Pro možné využití hydrogelu želatiny v biologických aplikacích bude tato nejprve modifikována za účelem získání methakrylamidových postranních skupin, které umožní následné zesítění pomocí radikálové polymerace účinkem UV záření s využitím fotoiniciátoru. Na takto připravených hydrogelech budou posléze zkoumány jejich viskoelastické vlastnosti.
Zásady pro vypracování:
1. Vypracování literární rešerši na zadané téma
2. Příprava modifikované želatiny
3. UV síťování želatiny
4. Charakterizace viskoelastických vlastností hydrogelů želatiny s různou hustotou polymerní sítě.
5. Vyhodnocení a diskuze získaných výsledků
Seznam doporučené literatury
[1] DERAKHSHANFAR, S., MBELECK, R., XU, K.G., ZHANG, X.Y., ZHONG, W., XING, M. 3D bioprinting for biomedical devices and tissue engineering: A review of recent trends and advances. Bioactive Materials. 2018, vol. 3(2), p. 144-156.
[2] CHOI, G., CHA, H.J. Recent advances in the development of nature-derived photocrosslinkable biomaterials for 3D printing in tissue engineering. Biomaterials Research. 2019, vol. 23(1), art. no. 18.
[3] LEE, B.H., SHURAHAMA, H., CHO, N.J., TAN, L.P. Efficient and controllable synthesis of highly substituted gelatin metha crylamide for mechanically stiff hydrogels. RSC Advances. 2015, vol. 5(128), p. 106094-106097.
Seznam doporučené literatury
[1] DERAKHSHANFAR, S., MBELECK, R., XU, K.G., ZHANG, X.Y., ZHONG, W., XING, M. 3D bioprinting for biomedical devices and tissue engineering: A review of recent trends and advances. Bioactive Materials. 2018, vol. 3(2), p. 144-156.
[2] CHOI, G., CHA, H.J. Recent advances in the development of nature-derived photocrosslinkable biomaterials for 3D printing in tissue engineering. Biomaterials Research. 2019, vol. 23(1), art. no. 18.
[3] LEE, B.H., SHURAHAMA, H., CHO, N.J., TAN, L.P. Efficient and controllable synthesis of highly substituted gelatin metha crylamide for mechanically stiff hydrogels. RSC Advances. 2015, vol. 5(128), p. 106094-106097.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: D - uspokojivě). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta: Ing. Josef Osička, Ph.D. - Proč bylo v práci použito právě množství 2 ml a 12 ml MAA, k čemu slouží methacrylové skupiny na želatině. ZODPOVĚZEN ZCELA; Je možno využít i jiných želatin z jiných druhů zvířat. Proč byla použita právě hovězí želatina? Jaké jsou výhody UV síťování oproti ostatním druhům? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing. Pavlína Egner, Ph.D. - V prezentaci uvádíte, že želatina je zdrojem kolagenu, jak tuto formulaci myslíte? ZODPOVĚZEN ZCELA; doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Jaký je rozdíl mezi želatinou A a B? ZODPOVĚZEN ZCELA; V prezentaci uvádíte, že vzorky hydrogelů lze využít ve zdravotnictví jako náhrady kůže. Je možné takové hydrogely obohatit dalšími aktivními látkami, např. pro antibakteriální aktivitu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Komise přihlédla na hodnocení vedoucího a oponenta a zvážila dobrou obhajobu v rámci státní závěrečné zkoušky. Na základě uvedeného bylo ohodnoceno C - dobře.