Diplomová práce na téma "Problematika plýtvání potravinami v obci Popovice" je zaměřena na zkoumání přístupu místních občanů k dané problematice. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy v oblasti potravin, příčiny a důsledky plýtvání potravinami a problematiku plýtvání potravinami ve světě a v České republice. Praktická část je zaměřena na zjišťování přístupu občanů k plýtvání potravinami a provádění modelového příkladu měření potravinového odpadu u vybraných domácností. V závěru práce je návrh na snížení potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
The master's thesis "The Issue of Food Waste in the Village Popovice" is based on examining the approach of local residents to this issue. The theoretical part of the thesis defines basic concepts in the field of food, causes and consequences of food waste and the issue of food waste worldwide and in the Czech Republic. The practical part is aimed at exploring citizens' attitudes towards food waste and conducting a model example of measuring food waste in selected households. In conclusion, there is a proposal for reducing food waste.
Diplomová práce na téma "Problematika plýtvání potravinami v obci Popovice" je zaměřena na zkoumání přístupu místních občanů k dané problematice. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy v oblasti potravin, příčiny a důsledky plýtvání potravinami a problematiku plýtvání potravinami ve světě a v České republice. Praktická část je zaměřena na zjišťování přístupu občanů k plýtvání potravinami a provádění modelového příkladu měření potravinového odpadu u vybraných domácností. V závěru práce je návrh na snížení potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
The master's thesis "The Issue of Food Waste in the Village Popovice" is based on examining the approach of local residents to this issue. The theoretical part of the thesis defines basic concepts in the field of food, causes and consequences of food waste and the issue of food waste worldwide and in the Czech Republic. The practical part is aimed at exploring citizens' attitudes towards food waste and conducting a model example of measuring food waste in selected households. In conclusion, there is a proposal for reducing food waste.
Teoreticky vymezte problematiku zabývající se plýtváním potravinami.
Analyzujte současný stav plýtvání potravinami v České republice.
Na vybraném vzorku respondentů zjistěte přístup občanů k plýtvání potravinami.
Zpracujte modelový příklad měření potravinového odpadu u vybraných domácností a na jeho základě navrhněte řešení na snížení potravinového odpadu.
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte problematiku zabývající se plýtváním potravinami.
Analyzujte současný stav plýtvání potravinami v České republice.
Na vybraném vzorku respondentů zjistěte přístup občanů k plýtvání potravinami.
Zpracujte modelový příklad měření potravinového odpadu u vybraných domácností a na jeho základě navrhněte řešení na snížení potravinového odpadu.
Seznam doporučené literatury
HOLEC, Josef a Jana POLÁKOVÁ. Zemědělství a potraviny. Praha: Profi Press, 2019. ISBN 978-80-86726-98-4.
MANDYCK, John M. a Eric B. SCHULTZ. Food Foolish: The Hidden Connection Between Food Waste, Hunger and Climate Change. Carrier Corporation, 2015. ISBN 9780692456323.
RÁKOSNÍKOVÁ, Jitka. Jak funguje jídlo: Co jíme, když jíme. Praha: Euromedia, 2018. ISBN 978-80-7549-585-3.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
HOLEC, Josef a Jana POLÁKOVÁ. Zemědělství a potraviny. Praha: Profi Press, 2019. ISBN 978-80-86726-98-4.
MANDYCK, John M. a Eric B. SCHULTZ. Food Foolish: The Hidden Connection Between Food Waste, Hunger and Climate Change. Carrier Corporation, 2015. ISBN 9780692456323.
RÁKOSNÍKOVÁ, Jitka. Jak funguje jídlo: Co jíme, když jíme. Praha: Euromedia, 2018. ISBN 978-80-7549-585-3.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Přílohy volně vložené
0
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce na téma: Problematika plýtvání potravinami v obci Popovice.
Byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně studentka zodpověděla doplňující otázky oponenta práce:
1. Mohla byste objasnit pojem „cizorodé látky“, jejich základní charakteristiku a rozdělení?
2. Který je nejvyšší orgán v EU, v jehož působnosti je bezpečnost potravin?
3. Jaké je hrubé množství potravinového odpadu v ČR v současné době ve srovnání se světem?
4. Lze likvidovat potravinové odpady pomocí fermentačních technologií (uveďte příklady)?
Dotazy komise na diplomovou práci:
Dr. Valouch:
Proč jste se nezaměřila také na restaurační zařízení?
prof. Vičar:
Jak lze vyřešit otázku plýtvání?
Studentka zodpověděla otázky oponenta a následně odpovídala na otázky komise a vyslechla si doporučení pro zlepšení.