Cílem mé práce bylo zjistit, které vyučovací metody použít ve výuce předmětu technologie zpracování masa u učňovské mládeže, konkrétně v učebním oboru řezník - uzenář.
Průzkum jsem prováděla na Středním odborném učilišti potravinářském Valašské Meziříčí.
Přínosem této práce je nalezení pokud možno nejlépe vyhovujících vyučovacích postupů a metod a tím, zlepšit úroveň znalostí a dovedností absolventů oboru.
Anotace v angličtině
The main objective of my thesis was to find the teaching methods that can be used in teaching of subject called Technology of meat processing, specifically in the field of study - butcher.
This survey was made at Secondary school of food processing vocation Valašské Meziříčí.
I concentrated on finding the most suitable teaching methods that help to improve trainees´ knowledge.
Klíčová slova
technologie, zpracování masa, vyučovací metody, učňovská mládež, didaktické testy, exkurze
Cílem mé práce bylo zjistit, které vyučovací metody použít ve výuce předmětu technologie zpracování masa u učňovské mládeže, konkrétně v učebním oboru řezník - uzenář.
Průzkum jsem prováděla na Středním odborném učilišti potravinářském Valašské Meziříčí.
Přínosem této práce je nalezení pokud možno nejlépe vyhovujících vyučovacích postupů a metod a tím, zlepšit úroveň znalostí a dovedností absolventů oboru.
Anotace v angličtině
The main objective of my thesis was to find the teaching methods that can be used in teaching of subject called Technology of meat processing, specifically in the field of study - butcher.
This survey was made at Secondary school of food processing vocation Valašské Meziříčí.
I concentrated on finding the most suitable teaching methods that help to improve trainees´ knowledge.
Klíčová slova
technologie, zpracování masa, vyučovací metody, učňovská mládež, didaktické testy, exkurze
1. Popište základní problematiku předmětu technologie zpracování masa v učňovském školství.
2. V experimentální části navrhněte jednotlivé výukové metody a aplikujte je ve výuce.
3. Efektivnost zvolených metod srovnejte pomocí didaktických testů.
4. Výsledky statisticky zpracujte a navrhněte nejoptimálnější metodu pro výuku daného předmětu.
Zásady pro vypracování
1. Popište základní problematiku předmětu technologie zpracování masa v učňovském školství.
2. V experimentální části navrhněte jednotlivé výukové metody a aplikujte je ve výuce.
3. Efektivnost zvolených metod srovnejte pomocí didaktických testů.
4. Výsledky statisticky zpracujte a navrhněte nejoptimálnější metodu pro výuku daného předmětu.
Seznam doporučené literatury
1.Ouroda S.,2000. - Oborová didaktika,.MZLU,Brno.
2.Steinhauser L.,1995. - Hygiena a technologie masa.LAST Tišnov
3.Pipek P., 1995.Technologie masa.VŠCHT, Praha
4.Drahovrzal J., 1997. - Didaktika odborných předmětů.Paido,Brno
5.Malach J.,2002. - Obecná didaktika pro učitelství odborných předmětů: studijní opora pro distanční studium. Korporace, Ostrava
Seznam doporučené literatury
1.Ouroda S.,2000. - Oborová didaktika,.MZLU,Brno.
2.Steinhauser L.,1995. - Hygiena a technologie masa.LAST Tišnov
3.Pipek P., 1995.Technologie masa.VŠCHT, Praha
4.Drahovrzal J., 1997. - Didaktika odborných předmětů.Paido,Brno
5.Malach J.,2002. - Obecná didaktika pro učitelství odborných předmětů: studijní opora pro distanční studium. Korporace, Ostrava