Bakalářská práce se zabývá tématem spokojenosti pacientů se stravováním v nemocnici.
V teoretické části jsou popsané základní složky potravy, nastíněn pojem racionální výživa a její všeobecná doporučení. Dále jsou popsány klady a zápory alternativních výživových směrů, jako jsou vegetariánství a makrobiotická strava. Je zde i kapitola o poruchách výživy. Velká část práce se zabývá stravou jako potřebou, nemocničním dietám a jak vypadá stravování v krajské nemocnici, kde probíhalo dotazníkové šetření. V praktické části je provedeno vyhodnocení průzkumu, který byl zaměřen na spokojenost se stravováním v nemocnici, chutnost a estetiku stravy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of patients’ satisfaction with the hospital boarding.
The theoretical part describes the basic meals ingredients; it explains the term ‘rational nutrition’ and its general recommendations. Furthermore it describes the advantages and disadvantages of alternative ways of eating, such as vegetarianism or macrobiotics. One section also mentions disorder in eating habits. The great part of the thesis deals with the eating as with a need, hospital diets and how the boarding looks like in the regional hospital, where the survey was conducted. The results of the survey are shown in the practical part of the thesis. The survey was mainly aimed at the satisfaction of patients with the hospital boarding, the taste and the meals aesthetics.
Klíčová slova
Potřeba, racionální strava, výživa, dieta, dietní systém, spokojenost
Klíčová slova v angličtině
Need, rational nutrition, nutrition, diet, diet system, satisfaction
Rozsah průvodní práce
69 s., 19 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá tématem spokojenosti pacientů se stravováním v nemocnici.
V teoretické části jsou popsané základní složky potravy, nastíněn pojem racionální výživa a její všeobecná doporučení. Dále jsou popsány klady a zápory alternativních výživových směrů, jako jsou vegetariánství a makrobiotická strava. Je zde i kapitola o poruchách výživy. Velká část práce se zabývá stravou jako potřebou, nemocničním dietám a jak vypadá stravování v krajské nemocnici, kde probíhalo dotazníkové šetření. V praktické části je provedeno vyhodnocení průzkumu, který byl zaměřen na spokojenost se stravováním v nemocnici, chutnost a estetiku stravy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of patients’ satisfaction with the hospital boarding.
The theoretical part describes the basic meals ingredients; it explains the term ‘rational nutrition’ and its general recommendations. Furthermore it describes the advantages and disadvantages of alternative ways of eating, such as vegetarianism or macrobiotics. One section also mentions disorder in eating habits. The great part of the thesis deals with the eating as with a need, hospital diets and how the boarding looks like in the regional hospital, where the survey was conducted. The results of the survey are shown in the practical part of the thesis. The survey was mainly aimed at the satisfaction of patients with the hospital boarding, the taste and the meals aesthetics.
Klíčová slova
Potřeba, racionální strava, výživa, dieta, dietní systém, spokojenost
Klíčová slova v angličtině
Need, rational nutrition, nutrition, diet, diet system, satisfaction
Zásady pro vypracování
Zpracovat teoretickou část: Význam výživy v životě člověka, zásady správné výživy, jednotný dietní systém v nemocnici. Faktory ovlivňující stravování při hospitalizaci.
Zpracovat praktickou část: Analyzovat pohled pacientů na stravování v nemocnici.
Syntetizovat získané poznatky. Navrhnout praxeologická opatření.
Zásady pro vypracování
Zpracovat teoretickou část: Význam výživy v životě člověka, zásady správné výživy, jednotný dietní systém v nemocnici. Faktory ovlivňující stravování při hospitalizaci.
Zpracovat praktickou část: Analyzovat pohled pacientů na stravování v nemocnici.
Syntetizovat získané poznatky. Navrhnout praxeologická opatření.
Seznam doporučené literatury
1. ANDĚL, M., BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech - parenterální výživa. 3. vydání. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-277-9
2. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5
3. PROVAZNÍK, K. a spolupracovníci. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2
4. KELLNER,U., MEIER, R., BERTOLI, S. Klinická výživa. Praha: Scientia medica, 1993. ISBN 80-85526-08-5
Seznam doporučené literatury
1. ANDĚL, M., BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech - parenterální výživa. 3. vydání. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-277-9
2. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5
3. PROVAZNÍK, K. a spolupracovníci. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2
4. KELLNER,U., MEIER, R., BERTOLI, S. Klinická výživa. Praha: Scientia medica, 1993. ISBN 80-85526-08-5