Tato bakalářská práce pojednává o výskytu mikroorganismů v ovocných šťávách
a o technologických operacích jak sterilačních tak vedoucích ke koncentraci a zahušťování ovocných šťáv
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the occurrence of microorganisms in fruit juices and the technological operations both sterilizing and leading to concentration of fruit juices.
cherry juice, apple juice, fruit concentrate, pasteurization, microbiological analysis, DNA sequencing
Rozsah průvodní práce
68 s. (10809 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o výskytu mikroorganismů v ovocných šťávách
a o technologických operacích jak sterilačních tak vedoucích ke koncentraci a zahušťování ovocných šťáv
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the occurrence of microorganisms in fruit juices and the technological operations both sterilizing and leading to concentration of fruit juices.
cherry juice, apple juice, fruit concentrate, pasteurization, microbiological analysis, DNA sequencing
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Technologie výroby ovocných šťáv.
Výskyt mikroorganizmů v ovocných šťávách.
Možnosti detekce mikroorganizmů v ovocných šťávách.
II.Praktická část
Mikrobiologická analýza vybraných ovocných šťáv.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Technologie výroby ovocných šťáv.
Výskyt mikroorganizmů v ovocných šťávách.
Možnosti detekce mikroorganizmů v ovocných šťávách.
II.Praktická část
Mikrobiologická analýza vybraných ovocných šťáv.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] LEE, S., HAN, A., YOON, J.-H., LEE, S.-Y. Growth evaluation of Escherichia coli O157:H7, Salmonella typhimurium, and Listeria monocytogenes in fresh fruit and vegetable juices via predictive modelling. LWT - Food Science and Technology, 162: 113485. 2022
[2] JIN, T. Z., ABOELHAGGAG, R. M., GUO, M. Apple Juice Preservation Using Combined Nonthermal Processing and Antimicrobial Packaging. Journal of Food Protection, 84: 1528-1538. 2021
[3] SOURRI, P., TASSOU, C. C., NYCHAS, G.-J. E., PANAGOU, E. Z. Fruit Juice Spoilage by Alicyclobacillus: Detection and Control Methods - A Comprehensive Review. Foods, 11: 747. 2022. https://doi.org/10.3390/foods11050747
[4] OSOPALE, B. A., ADEWUMI, G. A. et al. A review of innovative techniques for rapid detection and enrichment of Alicyclobacillus during industrial processing of fruit juices and concentrates. Food Control, 99: 146-157. 2019
ICMSFInternational Commission on Microbiological Specification for Foods. Microorganisms in foods 6. 2nd ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. 2005
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Seznam doporučené literatury
[1] LEE, S., HAN, A., YOON, J.-H., LEE, S.-Y. Growth evaluation of Escherichia coli O157:H7, Salmonella typhimurium, and Listeria monocytogenes in fresh fruit and vegetable juices via predictive modelling. LWT - Food Science and Technology, 162: 113485. 2022
[2] JIN, T. Z., ABOELHAGGAG, R. M., GUO, M. Apple Juice Preservation Using Combined Nonthermal Processing and Antimicrobial Packaging. Journal of Food Protection, 84: 1528-1538. 2021
[3] SOURRI, P., TASSOU, C. C., NYCHAS, G.-J. E., PANAGOU, E. Z. Fruit Juice Spoilage by Alicyclobacillus: Detection and Control Methods - A Comprehensive Review. Foods, 11: 747. 2022. https://doi.org/10.3390/foods11050747
[4] OSOPALE, B. A., ADEWUMI, G. A. et al. A review of innovative techniques for rapid detection and enrichment of Alicyclobacillus during industrial processing of fruit juices and concentrates. Food Control, 99: 146-157. 2019
ICMSFInternational Commission on Microbiological Specification for Foods. Microorganisms in foods 6. 2nd ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. 2005
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně,
hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: 1)Jak spolu korespondují Vaše výsledky identifikace sekvenací a poznatky z literatury?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.: Višně se při zpracování na šťávu nemyjí? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídal pohotově, věcně a správně.