ABSTRAKT
Diplomová práca sa venuje zmenám antioxidačnej aktivity a zmenám obsahu polyfenolov u duly podlhovastej v procese skladovaní. Teoretická časť obsahuje stručnú charakteristiku duly, jej využitie v potravinárskom a medicínskom priemysle, podmienky pestovania a tiež zdravotné aspekty, ktoré duly prináša. Tiež je zobrazený aj prehľad metód, ktoré sa využívali pri stanovení odrôd duly. V experimentálnej časti sú vyhodnotené výsledky laboratórnych analýz. Experimentálna časť je zameraná hlavne na vplyv obsahu polyfenolov a na antioxidačnú aktivitu v jednotlivých odrodách duly v rokoch 2019 a v rokoch 2022. Na základe merania sa zistilo, že obsah polyfenolov koreluje s antioxidačnou aktivitou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to changes in antioxidant activity and changes in the content of polyphenols in quince oblongata during the storage process. The theoretical part contains a brief description of doula, its use in the food and medical industry, growing conditions and also the health aspects that doula brings. An overview of the methods used to determine the varieties of doula is also shown. In the experimental part, the results of laboratory analyzes are evaluated. The experimental part is mainly focused on the influence of the content of polyphenols and on the antioxidant activity in individual varieties of quince in 2019 and 2022. Based on the measurement, it was found that the content of polyphenols is correlated with the antioxidant activity.
Klíčová slova
dula, antioxidanty, polyfenoly
Klíčová slova v angličtině
Cydonia, antioxidants, polyphenols
Rozsah průvodní práce
59 s
Jazyk
CZ
Anotace
ABSTRAKT
Diplomová práca sa venuje zmenám antioxidačnej aktivity a zmenám obsahu polyfenolov u duly podlhovastej v procese skladovaní. Teoretická časť obsahuje stručnú charakteristiku duly, jej využitie v potravinárskom a medicínskom priemysle, podmienky pestovania a tiež zdravotné aspekty, ktoré duly prináša. Tiež je zobrazený aj prehľad metód, ktoré sa využívali pri stanovení odrôd duly. V experimentálnej časti sú vyhodnotené výsledky laboratórnych analýz. Experimentálna časť je zameraná hlavne na vplyv obsahu polyfenolov a na antioxidačnú aktivitu v jednotlivých odrodách duly v rokoch 2019 a v rokoch 2022. Na základe merania sa zistilo, že obsah polyfenolov koreluje s antioxidačnou aktivitou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to changes in antioxidant activity and changes in the content of polyphenols in quince oblongata during the storage process. The theoretical part contains a brief description of doula, its use in the food and medical industry, growing conditions and also the health aspects that doula brings. An overview of the methods used to determine the varieties of doula is also shown. In the experimental part, the results of laboratory analyzes are evaluated. The experimental part is mainly focused on the influence of the content of polyphenols and on the antioxidant activity in individual varieties of quince in 2019 and 2022. Based on the measurement, it was found that the content of polyphenols is correlated with the antioxidant activity.
Klíčová slova
dula, antioxidanty, polyfenoly
Klíčová slova v angličtině
Cydonia, antioxidants, polyphenols
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
II. Praktická část
Chemická analýza vybraných odrůd kdoulí.
Zpracování výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
II. Praktická část
Chemická analýza vybraných odrůd kdoulí.
Zpracování výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
[1] Rop, O., Balík, J., Řezníček, V., Juríková, T., Škardová, P., Salaš, P., Sochor, J., Mlček, J., Kramářová, D. Chemical characteristics of fruits of some selected quince (Cydonia oblonga Mill.) cultivars (2011) Czech Journal of Food Sciences, 29 (1), pp. 65-73
[2] Moradi, S., Koushesh Saba, M., Mozafari, A.A., Abdollahi, H. Physical and biochemical changes of some Iranian quince (Cydonia oblonga mill) genotypes during cold storage (2017) Journal of Agricultural Science and Technology, 19 (2), pp. 377-388
Veděcké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.
Seznam doporučené literatury
[1] Rop, O., Balík, J., Řezníček, V., Juríková, T., Škardová, P., Salaš, P., Sochor, J., Mlček, J., Kramářová, D. Chemical characteristics of fruits of some selected quince (Cydonia oblonga Mill.) cultivars (2011) Czech Journal of Food Sciences, 29 (1), pp. 65-73
[2] Moradi, S., Koushesh Saba, M., Mozafari, A.A., Abdollahi, H. Physical and biochemical changes of some Iranian quince (Cydonia oblonga mill) genotypes during cold storage (2017) Journal of Agricultural Science and Technology, 19 (2), pp. 377-388
Veděcké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: D - uspokojivě,
hodnocení oponenta: D – uspokojivě). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Vysvětlete, ve kterých skupinách a proč mezi sebou koreluje obsah polyfenolů s antioxidační aktivitou?
2. Proč a na základě jakých podkladů se domníváte, že kdouloň obecná představuje "životně" důležitý zdroj prospěšných látek?
K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné otázky.
Studentka danou problematiku ovládá, ale některé dílčí problémy řešila povrchně, bez potřebného zdůvodnění. Její vystoupení bylo méně jisté a nepřesvědčivé.