Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda má odlišný přístup ekologického zemědělství vliv na výslednou kvalitu mléka. Z množství kvalitativních parametrů byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, obsah vápníku a těžkých kovů a přítomnost či množství mikroorganizmů. Mezi mléky pocházejícími z ekologického a konvenčního zemědělství se v žádném studovaném parametru nenacházel statisticky významný rozdíl, a je tedy možné, že odlišný způsob produkce nemá na výsledný produkt významný vliv. Dále byly senzorickou analýzou posouzeny organoleptické vlastnosti všech vzorků mléka. Hodnotitelé ve všech posuzovaných vlastnostech nejlépe hodnotili vzorek konvenčního mléka, čímž byla vyvrácena domněnka spotřebitelů o lepší chuti biopotravin.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to find out whether the different approach of organic farming has an influence on the resulting milk quality. Among a number of quality parameters, physicochemical properties, calcium and heavy metal content and the presence or quantity of microorganisms were studied. There was no statistically significant difference between organic and conventional milk in any of the parameters studied, and it is therefore possible that the different production methods do not have a significant effect on the final product. Furthermore, the organoleptic properties of all milk samples were assessed by sensory analysis. The evaluators rated the conventional milk sample the best in all the characteristics assessed, thus disproving the consumer's assumption of a better taste of organic milk.
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda má odlišný přístup ekologického zemědělství vliv na výslednou kvalitu mléka. Z množství kvalitativních parametrů byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, obsah vápníku a těžkých kovů a přítomnost či množství mikroorganizmů. Mezi mléky pocházejícími z ekologického a konvenčního zemědělství se v žádném studovaném parametru nenacházel statisticky významný rozdíl, a je tedy možné, že odlišný způsob produkce nemá na výsledný produkt významný vliv. Dále byly senzorickou analýzou posouzeny organoleptické vlastnosti všech vzorků mléka. Hodnotitelé ve všech posuzovaných vlastnostech nejlépe hodnotili vzorek konvenčního mléka, čímž byla vyvrácena domněnka spotřebitelů o lepší chuti biopotravin.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to find out whether the different approach of organic farming has an influence on the resulting milk quality. Among a number of quality parameters, physicochemical properties, calcium and heavy metal content and the presence or quantity of microorganisms were studied. There was no statistically significant difference between organic and conventional milk in any of the parameters studied, and it is therefore possible that the different production methods do not have a significant effect on the final product. Furthermore, the organoleptic properties of all milk samples were assessed by sensory analysis. The evaluators rated the conventional milk sample the best in all the characteristics assessed, thus disproving the consumer's assumption of a better taste of organic milk.
Dotazník týkající se přístupu konzumentů k biopotravinám.
Senzorická analýza vybraných biopotravin vs. konvenční potraviny.
Chemická analýza vybraných biopotravin a konvenčních potravin.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika a význam biopotravin.
Legislativa týkající se biopotravin.
Přístup konzumentů k biopotravinám.
II.Praktická část
Dotazník týkající se přístupu konzumentů k biopotravinám.
Senzorická analýza vybraných biopotravin vs. konvenční potraviny.
Chemická analýza vybraných biopotravin a konvenčních potravin.
Seznam doporučené literatury
[1] EVROPA. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/200, v platném znění, Úřední věstník Evropské unie. L 150, 14. 06. 2018, 1-92. V platném znění. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0848&qid=1660734070175&from=CS
[2] BASHA, Mohamed Bilal et al., 2015. Consumers Attitude Towards Organic Food. Procedia Economics and Finance. 31, 444-452. ISSN 22125671. Dostupné z: doi:10.1016/S2212-5671(15)01219-8
[3] 174/2021 Sb., Zákon, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony [online]. Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. [cit. 2021-04-05]. Dostupné z: https://www.fulsoft.cz/33/174-2021-sb-zakon-kterym-semeni-zakon-c-110-1997-sb-o-potravinach-a-tabakovych-vyrobcich-a-o-zmene-a-doplneninekterych-souvisejicich-zakonu-ve-zneni-pozdejsich-predpisu-a-dalsiuniqueidOhwOuzC33qe_hFd_-jrpTq56EwkEJVpP7fgzcYmkQu4CD-vMUnw
Seznam doporučené literatury
[1] EVROPA. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/200, v platném znění, Úřední věstník Evropské unie. L 150, 14. 06. 2018, 1-92. V platném znění. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0848&qid=1660734070175&from=CS
[2] BASHA, Mohamed Bilal et al., 2015. Consumers Attitude Towards Organic Food. Procedia Economics and Finance. 31, 444-452. ISSN 22125671. Dostupné z: doi:10.1016/S2212-5671(15)01219-8
[3] 174/2021 Sb., Zákon, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony [online]. Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. [cit. 2021-04-05]. Dostupné z: https://www.fulsoft.cz/33/174-2021-sb-zakon-kterym-semeni-zakon-c-110-1997-sb-o-potravinach-a-tabakovych-vyrobcich-a-o-zmene-a-doplneninekterych-souvisejicich-zakonu-ve-zneni-pozdejsich-predpisu-a-dalsiuniqueidOhwOuzC33qe_hFd_-jrpTq56EwkEJVpP7fgzcYmkQu4CD-vMUnw
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně,
hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:1. Na str. 15 zmiňujete pojem biofumigace. Vysvětlete, prosím, co znamená. 2. Jaká máte vy sama názor na biopotraviny? Kupujete je? Z jakého důvodu ano/ne?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Jaká metoda byla využita pro stanovení obsahu vápníku? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Uveďte příklad potenciálně toxické látky, které by mohla být přítomna v konvenční potravině. ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.: Byla při vyplnění dotazníku možnost vybrat z více možností. ZODPOVĚZEN ZCELA prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.: Prováděla jste stanovení obsahu tuku v mléce? ZODPOVĚZEN ZCELA prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.: Jak může obsah tuku a obsah laktózy ovlivnit senzorické hodnocení výrobků? ZODPOVĚZEN ZCELA