Teoretická část diplomové práce se zabývá složením a výrobou čaje s bližším zaměřením na čínské a japonské čaje matcha a na obsah jejich bioaktivních látek. Dále jsou zde zahrnuty informace o pitné vodě a přírodních minerálních vodách. Praktická část cílí na vliv, který má koncentrace minerálních prvků přítomných ve vodě na obsah polyfenolů, vitaminu C a na barvu infuze čaje. V těchto aspektech a z hlediska organoleptických vlastností mezi sebou byla porovnána čínská a japonská matcha.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis deals with the composition and production of tea with a closer focus on Chinese and Japanese matcha teas and the content of their bioactive substances. It also includes information on drinking water and natural mineral waters. The practical part focuses on the effect that the concentration of mineral elements present in water has on the content of polyphenols, vitamin C and the color of tea infusion. In these aspects and in terms of organoleptic properties, Chinese and Japanese matcha were compared with each other.
Klíčová slova
matcha, polyfenoly, vitamin C, mineralizace vod
Klíčová slova v angličtině
matcha, polyphenols, vitamin C, water mineralization
Rozsah průvodní práce
82 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část diplomové práce se zabývá složením a výrobou čaje s bližším zaměřením na čínské a japonské čaje matcha a na obsah jejich bioaktivních látek. Dále jsou zde zahrnuty informace o pitné vodě a přírodních minerálních vodách. Praktická část cílí na vliv, který má koncentrace minerálních prvků přítomných ve vodě na obsah polyfenolů, vitaminu C a na barvu infuze čaje. V těchto aspektech a z hlediska organoleptických vlastností mezi sebou byla porovnána čínská a japonská matcha.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis deals with the composition and production of tea with a closer focus on Chinese and Japanese matcha teas and the content of their bioactive substances. It also includes information on drinking water and natural mineral waters. The practical part focuses on the effect that the concentration of mineral elements present in water has on the content of polyphenols, vitamin C and the color of tea infusion. In these aspects and in terms of organoleptic properties, Chinese and Japanese matcha were compared with each other.
Klíčová slova
matcha, polyfenoly, vitamin C, mineralizace vod
Klíčová slova v angličtině
matcha, polyphenols, vitamin C, water mineralization
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení čajů matcha se zaměřením na bioaktivní látky.
Vliv tvrdosti vody na přípravu čajů.
Zdravotní benefity konzumace matcha čaje.
II. Praktická část
Stanovení obsahu polyfenolů a vitaminu C v nálevech.
Vyhodnocení naměřených dat v závislosti na tvrdosti vody.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení čajů matcha se zaměřením na bioaktivní látky.
Vliv tvrdosti vody na přípravu čajů.
Zdravotní benefity konzumace matcha čaje.
II. Praktická část
Stanovení obsahu polyfenolů a vitaminu C v nálevech.
Vyhodnocení naměřených dat v závislosti na tvrdosti vody.
Seznam doporučené literatury
[1] KOCHMAN, Joanna, Karolina JAKUBCZYK, Justyna ANTONIEWICZ, Honorata MRUK a Katarzyna JANDA. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules [online]. 2021, 26(1) [cit. 2022-05-31]. ISSN 1420-3049
[2] CABRERA, Mica, Faizah TAHER, Alendre LLANTADA, Quyen DO, Tyeshia SAPP a Monika SOMMERHALTER. Effect of Water Hardness on Catechin and Caffeine Content in Green Tea Infusions. Molecules [online]. 2021, 26(12) [cit. 2022-05-31]. ISSN 1420-3049
[3] WYROSTEK, Jakub a Radosław KOWALSKI. The Effect of Water Mineralization on the Extraction of Active Compounds from Selected Herbs and on the Antioxidant Properties of the Obtained Brews. Foods [online]. 2021, 10(6) [cit. 2022-05-31]. ISSN 2304-8158
Seznam doporučené literatury
[1] KOCHMAN, Joanna, Karolina JAKUBCZYK, Justyna ANTONIEWICZ, Honorata MRUK a Katarzyna JANDA. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules [online]. 2021, 26(1) [cit. 2022-05-31]. ISSN 1420-3049
[2] CABRERA, Mica, Faizah TAHER, Alendre LLANTADA, Quyen DO, Tyeshia SAPP a Monika SOMMERHALTER. Effect of Water Hardness on Catechin and Caffeine Content in Green Tea Infusions. Molecules [online]. 2021, 26(12) [cit. 2022-05-31]. ISSN 1420-3049
[3] WYROSTEK, Jakub a Radosław KOWALSKI. The Effect of Water Mineralization on the Extraction of Active Compounds from Selected Herbs and on the Antioxidant Properties of the Obtained Brews. Foods [online]. 2021, 10(6) [cit. 2022-05-31]. ISSN 2304-8158
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře,
hodnocení oponenta: C – dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Jaké legislativní předpisy upravují výživová a zdravotní tvrzení? Uveďte nějaký konkrétní případ tohoto zdravotního tvrzení a jeho použití.
2. Jaký je rozdíl mezi pěstováním a zpracováním čajových listů (tedy technologií), ze kterých se vyrábí tencha a následně matcha v Japonsku a Číně?
3. Proč mohly být některé částečky čajového prášku matcha zahnědlé? Na co tento jev poukazuje?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Senzorická analýza nebyla provedena u všech vzorků vod? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.: Jednalo se o zkušené hodnotitele v rámci senzorické analýzy? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.