Tato diplomová práce se zabývá fotodegradací želatinových filmů, které jsou vyrobeny z dosud nevyužitých tkání bohatých na kolagen, které vznikají při jatečném zpracování drůbeže. Využití želatinových filmů za účelem získání obalových materiálů na potraviny se jeví jako velmi perspektivní. V teoretické části jsou popsány vedlejší produkty jatečné výroby a jejich využití, kolagen, želatina a z ní vyrobené filmy. Nechybí ani popis výroby, vlastností a degradace těchto filmů. Připravovanými vzorky byly želatinové filmy s přídavkem glycerolu jako změkčovadla, kdy želatina byla získána z kuřecích běháků. V experimentální části byly testovány vlastnosti želatinových filmů před i po fotodegradací a hodnoceny jejich změny. Získané výsledky naznačují probíhající síťování při expozici UV záření na želatinové filmy. Využití UV-záření pro úpravu vlastností želatinových obalů na potraviny se jeví jako perspektivní.
Anotace v angličtině
This master thesis deals with the photodegradation of gelatin films prepared from unused collagen-rich tissues produced as waste during poultry slaughtering. The use of gelatin films to obtain food packaging materials appears to be very promising. The theoretical part describes the by-products of slaughterhouse production and their use, collagen, gelatin and films made from gelatin. The production, properties and degradation of these film are also described. The prepared samples were gelatin films with the addition of glycerol as a plasticizer. The gelatin was obtained from chicken feet. In the experimental part, the properties of gelatin films before and after photodegradation were tested and their changes in properties were evaluated. The obtained results suggest ongoing crosslinking during UV radiation exposure on gelatin films. The use of UV radiation for the modification of the properties of gelatin-based food packaging appears perspective.
Tato diplomová práce se zabývá fotodegradací želatinových filmů, které jsou vyrobeny z dosud nevyužitých tkání bohatých na kolagen, které vznikají při jatečném zpracování drůbeže. Využití želatinových filmů za účelem získání obalových materiálů na potraviny se jeví jako velmi perspektivní. V teoretické části jsou popsány vedlejší produkty jatečné výroby a jejich využití, kolagen, želatina a z ní vyrobené filmy. Nechybí ani popis výroby, vlastností a degradace těchto filmů. Připravovanými vzorky byly želatinové filmy s přídavkem glycerolu jako změkčovadla, kdy želatina byla získána z kuřecích běháků. V experimentální části byly testovány vlastnosti želatinových filmů před i po fotodegradací a hodnoceny jejich změny. Získané výsledky naznačují probíhající síťování při expozici UV záření na želatinové filmy. Využití UV-záření pro úpravu vlastností želatinových obalů na potraviny se jeví jako perspektivní.
Anotace v angličtině
This master thesis deals with the photodegradation of gelatin films prepared from unused collagen-rich tissues produced as waste during poultry slaughtering. The use of gelatin films to obtain food packaging materials appears to be very promising. The theoretical part describes the by-products of slaughterhouse production and their use, collagen, gelatin and films made from gelatin. The production, properties and degradation of these film are also described. The prepared samples were gelatin films with the addition of glycerol as a plasticizer. The gelatin was obtained from chicken feet. In the experimental part, the properties of gelatin films before and after photodegradation were tested and their changes in properties were evaluated. The obtained results suggest ongoing crosslinking during UV radiation exposure on gelatin films. The use of UV radiation for the modification of the properties of gelatin-based food packaging appears perspective.
Použití želatinových filmů připravených z dosud nevyužitých tkání bohatých na kolagen (vznikajících při zpracování drůbeže) jako obalů na potraviny se jeví jako velmi perspektivní. Obal má zajišťovat ochranu zabalené potraviny a také prodlužovat její trvanlivost. To samozřejmě klade na želatinové filmy jisté nároky, zejména vhodné mechanické či bariérové vlastnosti. Neméně důležitá je také dostatečná životnost filmu, včetně odolnosti proti UV-záření. Diplomová práce bude zaměřena zejména na analýzu degradačních změn želatinových filmů způsobených UV-světlem; filmy budou připraveny litím.
Zásady pro vypracování
Použití želatinových filmů připravených z dosud nevyužitých tkání bohatých na kolagen (vznikajících při zpracování drůbeže) jako obalů na potraviny se jeví jako velmi perspektivní. Obal má zajišťovat ochranu zabalené potraviny a také prodlužovat její trvanlivost. To samozřejmě klade na želatinové filmy jisté nároky, zejména vhodné mechanické či bariérové vlastnosti. Neméně důležitá je také dostatečná životnost filmu, včetně odolnosti proti UV-záření. Diplomová práce bude zaměřena zejména na analýzu degradačních změn želatinových filmů způsobených UV-světlem; filmy budou připraveny litím.
Seznam doporučené literatury
1. A. Torikai, H. Shibata. Effect of ultraviolet radiation on photodegradation of collagen. Journal of Applied Polymer Science, 1999, 73, 1259–1265, DOI: 10.1002/(SICI)1097-4628(19990815)73:7%3C1259::AID-APP20%3E3.0.CO;2-%23.
2. A. Sionkowska. Effects of solar radiation on collagen and chitosan films. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 2006, 82, 1, 9–15, DOI: 10.1016/j.jphotobiol.2005.08.003.
3. B. G. Ranby, J. F. Rabek. Photodegradation, Photo-oxidation and Photostabilization of Polymers: Principles and Applications. London: John Wiley, 1975, 573 s., ISBN 0471707880.
4. A. Etxabide, J. Uranga, P. Guerrero, K. de la Caba. Development of active gelatin films by means of valorisation of food processing waste: A Review. Food Hydrocolloids, 2017, 68, 192-198. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2016.08.021.
Seznam doporučené literatury
1. A. Torikai, H. Shibata. Effect of ultraviolet radiation on photodegradation of collagen. Journal of Applied Polymer Science, 1999, 73, 1259–1265, DOI: 10.1002/(SICI)1097-4628(19990815)73:7%3C1259::AID-APP20%3E3.0.CO;2-%23.
2. A. Sionkowska. Effects of solar radiation on collagen and chitosan films. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 2006, 82, 1, 9–15, DOI: 10.1016/j.jphotobiol.2005.08.003.
3. B. G. Ranby, J. F. Rabek. Photodegradation, Photo-oxidation and Photostabilization of Polymers: Principles and Applications. London: John Wiley, 1975, 573 s., ISBN 0471707880.
4. A. Etxabide, J. Uranga, P. Guerrero, K. de la Caba. Development of active gelatin films by means of valorisation of food processing waste: A Review. Food Hydrocolloids, 2017, 68, 192-198. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2016.08.021.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). Student pak zcela odpověděl dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
prof. Čermák: Jak by bylo možné želatinové filmy připravovat v průmyslovém měřítku? Jak si představujete mechanismus síťování želatinových filmů při UV-expozici? Zodpovězeny zcela
dr. Beneš: Co je příčinou vyšší pevnosti 2. frakce? Zodpovězena zcela
doc. Sedláček: Určitě jste správně charakterizovala paropropustnost? Zodpovězena zcela
prof. Alexy: Není glycerol z pohledu povolení obalu pro styk s potravinami překážkou? (Migrační limity). Z pohledu volného objemu je pro paropropustnost optimální dosáhnout co nejnižší volný objem, nebo existuje nějaká "optimální" hodnota? Zodpovězeny zcela