Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek a senzorickým hodnocením čajů léčivých bylin: máty peprné, meduňky lékařské, heřmánku lékařského, kopřivy dvoudomé a lípy malolisté, připravené v různých frakcích a při různých teplotách. V teoretické části je uvedena obecná charakteristika, chemické složení, bioaktivní látky, technologický postup výroby bylinných čajů a senzorická analýza. V praktické části jsou vyhodnoceny naměřené údaje o celkovém obsahu polyfenolů a antioxidační aktivitě. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis deals with determination of biological active substances of medicinal herbs: mentha piperita, lemon balm, chamomile, common nettle, and small-leaved lime. There are presented general characteristics, chemical composition, bioactive substances, technological procedure of herbal tea production and sensory analysis in the theoretical part. The measured data on total polyphenol content and antioxidant activity are evaluated in the practical part. Obtained results are tabulated and compared with results in specialized literature.
Klíčová slova
Léčivé byliny, antioxidační aktivita, fenolické látky
Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek a senzorickým hodnocením čajů léčivých bylin: máty peprné, meduňky lékařské, heřmánku lékařského, kopřivy dvoudomé a lípy malolisté, připravené v různých frakcích a při různých teplotách. V teoretické části je uvedena obecná charakteristika, chemické složení, bioaktivní látky, technologický postup výroby bylinných čajů a senzorická analýza. V praktické části jsou vyhodnoceny naměřené údaje o celkovém obsahu polyfenolů a antioxidační aktivitě. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis deals with determination of biological active substances of medicinal herbs: mentha piperita, lemon balm, chamomile, common nettle, and small-leaved lime. There are presented general characteristics, chemical composition, bioactive substances, technological procedure of herbal tea production and sensory analysis in the theoretical part. The measured data on total polyphenol content and antioxidant activity are evaluated in the practical part. Obtained results are tabulated and compared with results in specialized literature.
Klíčová slova
Léčivé byliny, antioxidační aktivita, fenolické látky
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Technologie výroby vybraných bylinných čajů a její jednotlivé parametry.
II.Praktická část
Chemická a senzorická analýza vybraných bylinných čajů vzhledem ke zpracování.
Zpracování výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Technologie výroby vybraných bylinných čajů a její jednotlivé parametry.
II.Praktická část
Chemická a senzorická analýza vybraných bylinných čajů vzhledem ke zpracování.
Zpracování výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
[1] Barreira, J.C.M., Morais, A.L., Ferreira, I.C.F.R., Oliveira, M.B.P.P. Insights on the formulation of herbal beverages with medicinal claims according with their antioxidant properties (2013) Molecules, 18 (3), pp. 2851-2863
[2] Lasekan, O., Lasekan, A. Flavour chemistry of mate and some common herbal teas (2012) Trends in Food Science and Technology, 27 (1), pp. 37-46
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace.
Seznam doporučené literatury
[1] Barreira, J.C.M., Morais, A.L., Ferreira, I.C.F.R., Oliveira, M.B.P.P. Insights on the formulation of herbal beverages with medicinal claims according with their antioxidant properties (2013) Molecules, 18 (3), pp. 2851-2863
[2] Lasekan, O., Lasekan, A. Flavour chemistry of mate and some common herbal teas (2012) Trends in Food Science and Technology, 27 (1), pp. 37-46
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C – dobře,
hodnocení oponenta: C – dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Na základě Vašich získaných dat, uveďte který vzorek a jeho způsob přípravy byste doporučila ke konzumaci?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Na základě jste určili velikost frakce? Můžete obecně říci zda je lepší využít domácí bylinky nebo komerční? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Dá se obecně říci, která frakce je nejvhodnější? Podle čeho jste vybírala byliny? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopilA v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.