Diplomová práce je zaměřena na výrobu vloček z rýžových zrn a na stanovení obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Teoretická část se věnuje popisu, chemickému složení a výrobě vloček. V praktické části byly vyrobeny v laboratorních podmínkách vločky procesem hydrotermálního ošetření s následným rozválcováním. U vzorků vloček byl stanoven obsah sušiny, celkových polyfenolů, antioxidační aktivity a byl měřen profil polyfenolických látek na HPLC. V diplomové práci byl prokázán pozitivní vliv obalových vrstev vázajících polyfenoly nejen na obsah polyfenolů samotných, ale i následnou antioxidační aktivitu. Nejvyšší antioxidační aktivitu měl vzorek vloček s černými obalovými vrstvami, stejně tak byl tento vzorek nejvíce bohatý na obsah polyfenolů. Vzorek vloček z bílé rýže měl kvůli své absenci obalových vrstev nejnižší obsah polyfenolů a s tím spojenou nízkou antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
The thesis focusses on the production of rice flakes from grains and the determination of the content of polyphenols and the antioxidant activity. Furthermore, the theoretical part contains the characteristics of the grains, their chemical composition, and finally the production of the flakes. In the experimental part, flakes were produced under laboratory conditions by the hydrothermal treatment process followed by rolling. The dry matter and polyphenol contents with antioxidant activity of the flake samples were determined and the polyphenolic profile was measured using HPLC. In the thesis, a positive effect of the presence of polyphenol-binding coating layers was demonstrated on the higher polyphenol content and also on the subsequent higher antioxidant activity values. The sample of flakes with black coating layers had the highest antioxidant activity value, and this sample was also rich in polyphenol content. The white rice flake sample had the lowest polyphenol content and the lowest antioxidant activity value due to its lack of coating layers.
Diplomová práce je zaměřena na výrobu vloček z rýžových zrn a na stanovení obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity. Teoretická část se věnuje popisu, chemickému složení a výrobě vloček. V praktické části byly vyrobeny v laboratorních podmínkách vločky procesem hydrotermálního ošetření s následným rozválcováním. U vzorků vloček byl stanoven obsah sušiny, celkových polyfenolů, antioxidační aktivity a byl měřen profil polyfenolických látek na HPLC. V diplomové práci byl prokázán pozitivní vliv obalových vrstev vázajících polyfenoly nejen na obsah polyfenolů samotných, ale i následnou antioxidační aktivitu. Nejvyšší antioxidační aktivitu měl vzorek vloček s černými obalovými vrstvami, stejně tak byl tento vzorek nejvíce bohatý na obsah polyfenolů. Vzorek vloček z bílé rýže měl kvůli své absenci obalových vrstev nejnižší obsah polyfenolů a s tím spojenou nízkou antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
The thesis focusses on the production of rice flakes from grains and the determination of the content of polyphenols and the antioxidant activity. Furthermore, the theoretical part contains the characteristics of the grains, their chemical composition, and finally the production of the flakes. In the experimental part, flakes were produced under laboratory conditions by the hydrothermal treatment process followed by rolling. The dry matter and polyphenol contents with antioxidant activity of the flake samples were determined and the polyphenolic profile was measured using HPLC. In the thesis, a positive effect of the presence of polyphenol-binding coating layers was demonstrated on the higher polyphenol content and also on the subsequent higher antioxidant activity values. The sample of flakes with black coating layers had the highest antioxidant activity value, and this sample was also rich in polyphenol content. The white rice flake sample had the lowest polyphenol content and the lowest antioxidant activity value due to its lack of coating layers.
Charakterizovat netradiční obiloviny a pseudoobiloviny použité k výrobě netradičních vloček při procesu hydrotermálního ošetření a rozválcování.
II.Experimentální část
Vyrobit vločky z netradičních zrn s barevnými obalovými vrstvami procesem hydrotermálního ošetření a rozválcování. V průběhu výroby monitorovat koncentrace polyfenolických látek a hodnot antioxidační aktivity pomocí HPLC a spektrofotometrických metod.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakterizovat netradiční obiloviny a pseudoobiloviny použité k výrobě netradičních vloček při procesu hydrotermálního ošetření a rozválcování.
II.Experimentální část
Vyrobit vločky z netradičních zrn s barevnými obalovými vrstvami procesem hydrotermálního ošetření a rozválcování. V průběhu výroby monitorovat koncentrace polyfenolických látek a hodnot antioxidační aktivity pomocí HPLC a spektrofotometrických metod.
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Šťastná, K. et al. (2019). The nutritional value of non-traditional gluten-free flakes and their antioxidant activity. Antioxidants, 8, 565}
\par[2] {Alvarez-Jubete, L. et al. (2010). Nutritive value of pseudocereaals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology, 21, 106-113}
\par[3] {Niro, S. et al. (2019). Gluten-free alternative grains: Nutritional evaluation and bioactive compounds. Foods, 8, 208}
Seznam doporučené literatury
\par[1] {Šťastná, K. et al. (2019). The nutritional value of non-traditional gluten-free flakes and their antioxidant activity. Antioxidants, 8, 565}
\par[2] {Alvarez-Jubete, L. et al. (2010). Nutritive value of pseudocereaals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology, 21, 106-113}
\par[3] {Niro, S. et al. (2019). Gluten-free alternative grains: Nutritional evaluation and bioactive compounds. Foods, 8, 208}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně,
hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Kolik škrobu průměrně obsahuje rýže?
2. Jaký je rozdíl mezi LOQ a LOD?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
1. doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Lze dle Vašeho názoru aplikovat senzorické hodnocení vzorků? Jak by bylo vhodné tyto vzorky pro senzorickou analýzu připravit? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.