Bakalářská práce je zaměřena na klasifikaci tradičních andských plodin, jejich botanickou
charakteristiku a chemické složení s důrazem na obsažené bioaktivní látky. Vzhledem
k významné nutriční hodnotě jsou pseudocereálie, jako je amarant, quinoa, kaniwa nebo
lupina, nejvíce využívány v potravinářství. Předložená práce se ale také soustřeďuje na nově
se rozvíjející možnosti jejich aplikace v oblasti kosmetiky, kde mohou být zúročeny jejich
blahodárné účinky na pleť.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the classification of traditional Andean crops, their
botanical characteristics and chemical composition with emphasis on the bioactive
substances contained. Due to their significant nutritional value, pseudocereals such as
amaranth, quinoa, kaniwa or lupin are mostly applied in the food industry. The present work,
however, focuses also on their emerging potential in the field of cosmetics, where their
beneficial effects on the skin can be capitalized.
Bakalářská práce je zaměřena na klasifikaci tradičních andských plodin, jejich botanickou
charakteristiku a chemické složení s důrazem na obsažené bioaktivní látky. Vzhledem
k významné nutriční hodnotě jsou pseudocereálie, jako je amarant, quinoa, kaniwa nebo
lupina, nejvíce využívány v potravinářství. Předložená práce se ale také soustřeďuje na nově
se rozvíjející možnosti jejich aplikace v oblasti kosmetiky, kde mohou být zúročeny jejich
blahodárné účinky na pleť.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the classification of traditional Andean crops, their
botanical characteristics and chemical composition with emphasis on the bioactive
substances contained. Due to their significant nutritional value, pseudocereals such as
amaranth, quinoa, kaniwa or lupin are mostly applied in the food industry. The present work,
however, focuses also on their emerging potential in the field of cosmetics, where their
beneficial effects on the skin can be capitalized.
Vypracujte rešerši zaměřenou na tradiční pseudocereálie, pocházející z jižní Ameriky, jako je quinoa a amarant.
Zhodnoťte jejich nutriční profil, význam pro zdraví, ale i pro méně tradiční aplikace v kosmetickém průmyslu.
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerši zaměřenou na tradiční pseudocereálie, pocházející z jižní Ameriky, jako je quinoa a amarant.
Zhodnoťte jejich nutriční profil, význam pro zdraví, ale i pro méně tradiční aplikace v kosmetickém průmyslu.
Seznam doporučené literatury
[1] Repo-Carrasco-Valencia, R. Nutritional Value and Bioactive Compounds in Andean Ancient Grains. Proceedings 2020, 53, 1.
[2] Tang, Y., Tsao, R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular Nutrition and Food Research 61, 7, 2017, 1600767.
[3] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R. Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 57, 8, 1618.
[4] Ayachit, T., Gajbhiye, S., Vaibhav, V. Quinoa a Potential Ingredient in Cosmetics: A Review. International Journal of Scientific Development and Research 2019, 4, 5.
Seznam doporučené literatury
[1] Repo-Carrasco-Valencia, R. Nutritional Value and Bioactive Compounds in Andean Ancient Grains. Proceedings 2020, 53, 1.
[2] Tang, Y., Tsao, R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular Nutrition and Food Research 61, 7, 2017, 1600767.
[3] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R. Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 57, 8, 1618.
[4] Ayachit, T., Gajbhiye, S., Vaibhav, V. Quinoa a Potential Ingredient in Cosmetics: A Review. International Journal of Scientific Development and Research 2019, 4, 5.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta: Ing. Jana Pavlačková, Ph.D. - Obsahuje váš jídelníček některou ze studovaných pseudocereálií? ZODPOVĚZEN ZCELA; Používáte kosmetické přípravky s obsahem aditiv pocházejících ze studovaných pseudoobilovin? ZODPOVĚZEN ZCELA; Vysvětlete použití znaku ^ u přísad ve složení dle INCI vybraných komerčních produktů. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph. D. – Zmínila jste, že u těchto pseudocereálií se vyskytuje všech 9 esenciálních aminokyselin, je tento počet správný? ZODPOVĚZEN ZCELA; prof. Ing. Petr Humpolíček, Ph.D. - V rámci práce zmiňujete, že pseudocereálie mají efekt proti strárnutí, co je tímto myšleno? Jaký mechanismus je s tímto efektem spojen? ZODPOVĚZEN ZCELA; doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Proč označujte tyto plodiny jako pseudocereálie? ZODPOVĚZEN ZCELA; Nenašla jste srovnání jaké druhy a počet antioxidantů se vyskytuje v jednotlivých zmíněných typech pseudocereálií? ZODPOVĚZEN ZCELA