Cílem diplomové práce je zjistit rizikové faktory, které by mohly ohrozit potravinovou bezpečnost ČR a navrhnout modelové řešení k zajištění potravinové bezpečnosti s ohledem na zjištěné rizikové faktory. Teoretická část se skládá ze dvou hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na vymezení bezpečnosti, důležitých bezpečnostních pojmů, druhům bezpečnosti a bezpečnostnímu systému ČR. Druhá kapitola popisuje potravinovou bezpečnost jako vědní disciplínu, důležité pojmy a jednotlivé orgány, které zajišťují potravinovou bezpečnost. Praktická část je také rozdělena do dvou kapitol. První část je věnována analýze současného stavu potravinové bezpečnosti v ČR, konkrétně ekonomické, fyzické dostupnosti, zdravotní nezávadnosti potravin a soběstačnosti v oblasti produkce potravin v ČR. Na analýzu navazuje jednoduchá bodová metoda PNH, pomocí které jsou identifikována nejzávažnější rizika. Poslední část je zaměřena na vybraná nejzávažnější rizika a vytvoření modelového řešení pro jejich odstranění či snížení.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to identify risk factors that could threaten food safety in the Czech Republic and to propose a model solution to ensure food safety with regard to the identified risk factors. The theoretical part consists of two main chapters. The first chapter focuses on the definition of safety, important safety concepts, types of safety and the safety system of the Czech Republic. The second chapter describes food safety as a scientific discipline, important concepts and individual institutions that ensure food safety. The practical part is also divided into two chapters. The first part is devoted to the analysis of the current state of food security in the Czech Republic, namely economic, physical availability, healthiness of food and self-sufficiency in food production in the Czech Republic. The analysis is followed by a simple PNH scoring method, which is used to identify the most serious risks. The last part focuses on the selected most serious risks and the development of a model solution for their elimination or reduction.
Cílem diplomové práce je zjistit rizikové faktory, které by mohly ohrozit potravinovou bezpečnost ČR a navrhnout modelové řešení k zajištění potravinové bezpečnosti s ohledem na zjištěné rizikové faktory. Teoretická část se skládá ze dvou hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na vymezení bezpečnosti, důležitých bezpečnostních pojmů, druhům bezpečnosti a bezpečnostnímu systému ČR. Druhá kapitola popisuje potravinovou bezpečnost jako vědní disciplínu, důležité pojmy a jednotlivé orgány, které zajišťují potravinovou bezpečnost. Praktická část je také rozdělena do dvou kapitol. První část je věnována analýze současného stavu potravinové bezpečnosti v ČR, konkrétně ekonomické, fyzické dostupnosti, zdravotní nezávadnosti potravin a soběstačnosti v oblasti produkce potravin v ČR. Na analýzu navazuje jednoduchá bodová metoda PNH, pomocí které jsou identifikována nejzávažnější rizika. Poslední část je zaměřena na vybraná nejzávažnější rizika a vytvoření modelového řešení pro jejich odstranění či snížení.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to identify risk factors that could threaten food safety in the Czech Republic and to propose a model solution to ensure food safety with regard to the identified risk factors. The theoretical part consists of two main chapters. The first chapter focuses on the definition of safety, important safety concepts, types of safety and the safety system of the Czech Republic. The second chapter describes food safety as a scientific discipline, important concepts and individual institutions that ensure food safety. The practical part is also divided into two chapters. The first part is devoted to the analysis of the current state of food security in the Czech Republic, namely economic, physical availability, healthiness of food and self-sufficiency in food production in the Czech Republic. The analysis is followed by a simple PNH scoring method, which is used to identify the most serious risks. The last part focuses on the selected most serious risks and the development of a model solution for their elimination or reduction.
1. Teoreticky vymezte problematiku bezpečnosti a potravinové bezpečnosti v České republice.
2. Analyzujte stav potravinové bezpečnosti v České republice.
3. Určete faktory ohrožující potravinovou bezpečnost České republiky.
4. Vypracujte modelové řešení zajištění potravinové bezpečnosti s ohledem na zjištěné rizikové faktory.
Zásady pro vypracování
1. Teoreticky vymezte problematiku bezpečnosti a potravinové bezpečnosti v České republice.
2. Analyzujte stav potravinové bezpečnosti v České republice.
3. Určete faktory ohrožující potravinovou bezpečnost České republiky.
4. Vypracujte modelové řešení zajištění potravinové bezpečnosti s ohledem na zjištěné rizikové faktory.
Seznam doporučené literatury
DOODS, Felix, David DONOGHUE and Jimena Leiva ROESCH. Negotiating the Sustainable Development Goals. New York: Routledge, 2017. ISBN 978-1-138-69508-5.
LUKÁŠKOVÁ, Eva a Kateřina PITROVÁ. Economic and social aspects of food security. Zlín: AC Tomas Bata University in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770.
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jan KYSELÁK a Dušan VIČAR. Dispositions of the Population for Survival in Crisis Situations. Bezpečnostní teorie a praxe/Security Theory and Practice. Praha: Policejní akademie, 4/2018. s. 33-42. ISSN1801-8211.
Další doporučená literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
DOODS, Felix, David DONOGHUE and Jimena Leiva ROESCH. Negotiating the Sustainable Development Goals. New York: Routledge, 2017. ISBN 978-1-138-69508-5.
LUKÁŠKOVÁ, Eva a Kateřina PITROVÁ. Economic and social aspects of food security. Zlín: AC Tomas Bata University in Zlín, 2018. ISBN 978-80-7454-770.
LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jan KYSELÁK a Dušan VIČAR. Dispositions of the Population for Survival in Crisis Situations. Bezpečnostní teorie a praxe/Security Theory and Practice. Praha: Policejní akademie, 4/2018. s. 33-42. ISSN1801-8211.
Další doporučená literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Přílohy volně vložené
Příloha P I: Letáček pro přežití
Přílohy vázané v práci
grafy, plány, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval výsledky své diplomové práce na téma: Faktory ohrožující potravinovou bezpečnost České republiky.
Byly přečteny posudky vedoucího i oponenta. Následně student zodpověděl doplňující otázky oponenta práce:
1. Proč jste použil jen metodu PNH a co Vás motivovalo k jejímu použití?
2. Jak jste verifikoval poznatek, že posuzovaná rizika v oblasti potravinové bezpečnosti jsou bezvýznamná nebo jen mírná rizika?
3. Formou blokového schématu nebo algoritmu činnosti obecně znázorněte, co by mělo podle Vás modelové řešení systému potravinové bezpečnosti obsahovat.
4. Jak jste dospěl v tzv. „modelové situaci“ k tomu, že je nutné pro čtyřčlennou rodinu zajistit celkově 6 850 kcal/den na přežití jednoho dne?
Doplňující dotazy komise na diplomovou práci:
dok. Ficek:
Zohledňoval jste ve vašem navrženém jídelníčku i různé varianty diet nebo intolerance?
Bral jste v potaz i finanční hledisko vašeho jídelníčku?
Student zodpověděl otázky oponenta a následně odpovídal na otázky komise a vyslechl si doporučení pro zlepšení.