Tato diplomová práce se zaměřuje na postupy, kterými se sleduje oxidační stabilita v olejích, potravinách a u kosmetických přípravků. V teoretické části je popsána oxidační stabilita, proč je důležité ji sledovat a jak ji lze ovlivnit. Následně jsou shrnuty nejčastější metody stanovení oxidace u vybraných analytů. Praktická část práce se věnuje možnostem využití přístroje Professional Rancimat 892, který pracuje metodou zrychlených podmínek oxidace. Konkrétně jsou sledovány vztahy chemického složení, navážky vzorku a různých teplot při vystavení oxidačnímu procesu. Součástí byla také u vybraných vzorků příprava methylesterů a stanovení složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on the procedures used to monitor oxidative stability in oils, foods and cosmetic ingredients. The theoretical part describes oxidative stability and the importance of its monitoring, and studies what influences oxidative stability and how it can be improved. In conclusion, it summarizes the most common methods for the determination of oxidation for selected analytes. The practical part of the thesis focuses mainly discusses the possibilities of using the Professional Rancimat 892, which works on the method of accelerated oxidation conditions. In particular, the relationships of chemical composition, sample weight and different temperatures during exposure to the oxidation process are monitored. This also included the preparation of methyl esters and determination of fatty acid composition by gas chromatography for selected samples.
Tato diplomová práce se zaměřuje na postupy, kterými se sleduje oxidační stabilita v olejích, potravinách a u kosmetických přípravků. V teoretické části je popsána oxidační stabilita, proč je důležité ji sledovat a jak ji lze ovlivnit. Následně jsou shrnuty nejčastější metody stanovení oxidace u vybraných analytů. Praktická část práce se věnuje možnostem využití přístroje Professional Rancimat 892, který pracuje metodou zrychlených podmínek oxidace. Konkrétně jsou sledovány vztahy chemického složení, navážky vzorku a různých teplot při vystavení oxidačnímu procesu. Součástí byla také u vybraných vzorků příprava methylesterů a stanovení složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on the procedures used to monitor oxidative stability in oils, foods and cosmetic ingredients. The theoretical part describes oxidative stability and the importance of its monitoring, and studies what influences oxidative stability and how it can be improved. In conclusion, it summarizes the most common methods for the determination of oxidation for selected analytes. The practical part of the thesis focuses mainly discusses the possibilities of using the Professional Rancimat 892, which works on the method of accelerated oxidation conditions. In particular, the relationships of chemical composition, sample weight and different temperatures during exposure to the oxidation process are monitored. This also included the preparation of methyl esters and determination of fatty acid composition by gas chromatography for selected samples.
Student rozpracuje na teoretické rovině okruhy postupů, jakými se sledují oxidační pochody v olejích, potravinách a kosmetických ingrediencích. Přihlédne k tomu, jaké analyty se sledují a stanovují, co konkrétně pro daný případ říkají o oxidační stabilitě. Prakticky student otestuje možnosti, které dovoluje přístroj Professional Rancimat 892. Konkrétně vztah chemického složení, navážky vzorku a teploty k dosaženému indukčnímu času, vliv na přítomnost inertního materiálu sloužícího jako teplosměnné médium pro různé kosmetické, potravinářské výrobky a ingredience. Získané informace student shrne a navrhne pro budoucí používání přístroje nejvhodnější pracovní proměnné.
Zásady pro vypracování
Student rozpracuje na teoretické rovině okruhy postupů, jakými se sledují oxidační pochody v olejích, potravinách a kosmetických ingrediencích. Přihlédne k tomu, jaké analyty se sledují a stanovují, co konkrétně pro daný případ říkají o oxidační stabilitě. Prakticky student otestuje možnosti, které dovoluje přístroj Professional Rancimat 892. Konkrétně vztah chemického složení, navážky vzorku a teploty k dosaženému indukčnímu času, vliv na přítomnost inertního materiálu sloužícího jako teplosměnné médium pro různé kosmetické, potravinářské výrobky a ingredience. Získané informace student shrne a navrhne pro budoucí používání přístroje nejvhodnější pracovní proměnné.
Seznam doporučené literatury
KAMAL-ELDIN, A., POKORNÝ J. Analysis of lipid oxidation: preparation, properties and uses. 3rd ed. Champaign, Ill.: AOCS Press, c2005. ISBN 18-939-9786-3.
GUNSTONE, F. D. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses. Hoboken: Wiley-Blackwell. c2011. ISBN 978-1-4443-3268-1
BROWN H. J., KLEIMAN R. A CUMMIN M. Oxidative Stability of Botanical Oils in Color Cosmetics, Cosmetics & Toiletries magazine, 2002, 117, 1. 59–64.
Application Bulletin 204/2 e – Oxidation stability of oils and fats – Rancimat method, Metrohm AG.
Stability Application Note R-021 – Oxidation stability of cosmetics and personal care products, Metrohm AG.
Seznam doporučené literatury
KAMAL-ELDIN, A., POKORNÝ J. Analysis of lipid oxidation: preparation, properties and uses. 3rd ed. Champaign, Ill.: AOCS Press, c2005. ISBN 18-939-9786-3.
GUNSTONE, F. D. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses. Hoboken: Wiley-Blackwell. c2011. ISBN 978-1-4443-3268-1
BROWN H. J., KLEIMAN R. A CUMMIN M. Oxidative Stability of Botanical Oils in Color Cosmetics, Cosmetics & Toiletries magazine, 2002, 117, 1. 59–64.
Application Bulletin 204/2 e – Oxidation stability of oils and fats – Rancimat method, Metrohm AG.
Stability Application Note R-021 – Oxidation stability of cosmetics and personal care products, Metrohm AG.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta - doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D. : Jakým způsobem vede oxidace tuků k významné ztrátě blahobytu, jak je uvedeno v úvodu práce? ZODPOVĚZEN ZCELA; V kapitole 7.1 Příprava vzorků je uveden postup drcení ořechů. ZODPOVĚZEN ZCELA; Jiné vzorky (jelení lůj a balzám na rty) nebyly před testováním nijak upravovány/drceny? Je možné získané výsledky nějak prakticky využít? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Jana Sedlaříková, Ph. D.– Byla uvedena norma, která je standartně uváděná u přístroje Rancimat, uvedené teploty byly také součástí této normy? Tyto teploty byly tedy použity u všech uvedených vzorků? V kombinaci s vzorky byl také použita látka PEG, k čemu slouží? ZODPOVĚZEN ZCELA; doc. Ing. Marian Lehocký, Ph.D - V rámci testování brambůrků a výrobků uvádíte výrobce Bohemia, proč jsou z testovaných vzorků nejlepší? Jak vypadá obal takového výrobku, k čemu slouží? ZODPOVĚZEN ZCELA; doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.. - Uváděla jste, že je rozdíl stability u ořechů a jejich drcených derivátu, čím si to vysvětlujete? Jaké je využití této stability u expirační doby? Pokud byste měla na základě svých výsledků u vzorků stanovit expirační dobu výrobku, jak je to proveditelné? ZODPOVĚZEN ZCELA; doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Věděla byste, jaké typy antioxidantů byste mohla využít v rámci těchto vzorků? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ