V bakalářské práci je popsán proces výroby kávy od samotné historie, prvních zmínkách používání, dále růst na plantážích, zpracování a pražení. Zmiňuje přípravu jednotlivých kávových nápojů, používaná technologická zařízení a v neposlední řadě taky vliv kávy
na zdraví člověka.
Praktická část je věnována senzorické analýze, prostřednictvím které jsou porovnány
tři kávové směsi připravené různými metodami přípravy a dotazníku, který zjišťuje,
kdo jakou kávu preferuje.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis describes the process of coffee production, starting from its independent history, first recognition of using, followed by the growth on plantations, processing and roasting. It introduces the preparation of various coffee beverages, the technological equipment used, and last but not least, the impact v of coffee on human health.
The practical part is devoted to sensory analysis, comparing three coffee blends prepared using different preparation methods and using a questionnaire to determine individual coffee preferences.
Klíčová slova
káva, kávovník, kofein, Arabika, espresso, vliv na zdraví
Klíčová slova v angličtině
coffee, Coffea, caffeine, Arabika, espresso, influence on health
Rozsah průvodní práce
57
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci je popsán proces výroby kávy od samotné historie, prvních zmínkách používání, dále růst na plantážích, zpracování a pražení. Zmiňuje přípravu jednotlivých kávových nápojů, používaná technologická zařízení a v neposlední řadě taky vliv kávy
na zdraví člověka.
Praktická část je věnována senzorické analýze, prostřednictvím které jsou porovnány
tři kávové směsi připravené různými metodami přípravy a dotazníku, který zjišťuje,
kdo jakou kávu preferuje.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis describes the process of coffee production, starting from its independent history, first recognition of using, followed by the growth on plantations, processing and roasting. It introduces the preparation of various coffee beverages, the technological equipment used, and last but not least, the impact v of coffee on human health.
The practical part is devoted to sensory analysis, comparing three coffee blends prepared using different preparation methods and using a questionnaire to determine individual coffee preferences.
Klíčová slova
káva, kávovník, kofein, Arabika, espresso, vliv na zdraví
Klíčová slova v angličtině
coffee, Coffea, caffeine, Arabika, espresso, influence on health
Zásady pro vypracování
Historie kávy, oblasti pěstování kávy, druhy kávovníku, růst, sběr.
Zpracování kávy, pražení.
Způsoby přípravy kávy, technologická zařízení pro přípravu kávy.
Vliv kávy na zdraví člověka.
Senzorické zhodnocení různých druhů káv rozdílnými technologiemi.
Zpracování výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
Historie kávy, oblasti pěstování kávy, druhy kávovníku, růst, sběr.
Zpracování kávy, pražení.
Způsoby přípravy kávy, technologická zařízení pro přípravu kávy.
Vliv kávy na zdraví člověka.
Senzorické zhodnocení různých druhů káv rozdílnými technologiemi.
Zpracování výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
[1] BELITZ, H. D., GROSCH, W., SCHIEBERLE, P., Food chemistry, 2009. ISBN 9783540699347 \vsp{1,5mm}
[2] THURSTON, R.W, MORRIS, J., STEIMAN, S. Coffee: A Comprehensive Guide to the Bean, the Beverage, and the Industry. 2013. ISBN 9781442214408 \vsp{1,5mm}
[3] Vědecké databáze \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] BELITZ, H. D., GROSCH, W., SCHIEBERLE, P., Food chemistry, 2009. ISBN 9783540699347 \vsp{1,5mm}
[2] THURSTON, R.W, MORRIS, J., STEIMAN, S. Coffee: A Comprehensive Guide to the Bean, the Beverage, and the Industry. 2013. ISBN 9781442214408 \vsp{1,5mm}
[3] Vědecké databáze \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: : B – velmi dobře, hodnocení oponenta: B – velmi dobře).
V rámci posudku byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: 1. Je určeno legislativou množství kofeinu v pražené kávě? Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: dr. Velichová: Kolik jste měla respondentů? Kolik jste měla uživatelů? doc. Valášek: Mezi způsoby v dnešní době patří rozpustná káva. Jaký je Váš názor? Víte, jak se vyrábí? dr. Bučková: Nesetkala jste se s informací od kolika roků se káva pije? doc. Salek: Na základě jakých kritérii jste vybrala vzorky káv? ZODPOVĚZEN ZCELA Studentka prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděl velmi dobře.